Joop Caboort
Foto: Anita Caboort

Joop Caboort

Lichtontwerper

Joop Caboort begon in 1965 als elektricien bij Nederlands Dans Theater. Slechts vijf jaar later kreeg hij de leiding over de technische afdeling, een positie die hij tot 1995 zou vervullen. Gedurende deze periode verzorgde hij de lichtontwerpen voor zo’n 350 choreografieën van choreografen als Hans van Manen, Jiří Kylián, Nacho Duato, Jennifer Muller, Louis Falco, Glen Tetley, Maurice Béjart en Nils Christe.

Als freelance lichtontwerper werkte Caboort bij gezelschappen als The Royal Ballet, Ballet de l’Opéra national de Paris, het Koninklijk Deens Ballet, het Joffrey Ballet en het Royal Winnipeg Ballet en was hij te gast bij operahuizen als The Royal Opera House, de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera. Daarnaast ontwikkelde hij samen met Carel Birnie gespecialiseerde theatersystemen, toegespitst op dansproducties. In 1987 was Caboort verantwoordelijk voor het ontwerp en de installatie van de technische toneel- en lichtsystemen in het door Rem Koolhaas ontworpen Lucent Danstheater in Den Haag.

In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse theaterwereld.

Laatste update: 26-03-2024