Yumiko Takeshima
Foto: Joris-Jan Bos

Yumiko Takeshima

Kostuumontwerper

Yumiko Takeshima (Asahikawa, Japan) begon met dansen toen ze vier jaar oud was. Op veertienjarige leeftijd verliet ze haar ouderlijk huis voor een studie aan de San Francisco Ballet School. Later werd Takeshima solist bij het Universal Ballet (Seoul, Zuid-Korea), het Alberta Ballet (Calgary, Canada) en het Feld Ballet (New York, Verenigde Staten). In 1993 verruilde ze New York voor Amsterdam, waar ze als eerste solist toetrad tot Het Nationale Ballet.

Tijdens haar jaren bij Het Nationale Ballet hield ze zich ook bezig met het verder ontwikkelen van haar passie voor het ontwerpen voor danskleding en kostuums. In 2002 lanceerde ze haar eigen danskledinglijn ‘YUMIKO’. Sindsdien ontwierp Takeshima tevens de kostuums voor tal van choreografen, met name voor David Dawson en William Forsythe. Ze werd door de pers zowel geprezen om haar prestaties als danseres als om haar elegante kostuumontwerpen.

Sinds het beëindigen van haar danscarrière in 2014 – ze danste op dat moment bij het Semperoper Ballett in Dresden – legt Takeshima zich volledig toe op haar kledingbedrijf en haar projecten als kostuumontwerper.

Laatste update: 28-03-2024