John Adams

John Adams

Componist

John Adams is een Amerikaanse componist en dirigent, wiens composities behoren tot de meest uitgevoerde werken in de hedendaagse klassieke muziek.

Adams bespeelde al op jonge leeftijd de klarinet en begon met componeren in zijn tienerjaren. Hij was de eerste student aan Harvard die een scriptie in de vorm van een muzikale compositie mocht indienen. Na zijn afstuderen bekleedde hij functies als docent en dirigent, waarbij hij – naarmate zijn carrière zich ontwikkelde – steeds vaker zijn eigen muziekstukken ging dirigeren.

Hoewel zijn vroege composities vooral blijk geven van een academische stijl, begon Adams al snel uit bredere bronnen te putten, waaronder pop, jazz en elektronische muziek. Ook wisselt hij zijn gebruik van minimalistische technieken, gekenmerkt door herhaling en eenvoud, af met expressieve en neoromantische elementen.

Adams’ werken omvatten een scala aan genres; van kamermuziek tot grote orkestwerken en enkele opera’s. The Chairman Dances, een muziekstuk dat Adams oorspronkelijk schreef voor zijn eerste opera Nixon in China, is – ondanks dat het niet in de uiteindelijke partituur werd opgenomen – een van Adams meest gespeelde werken.