Speeldata

10-29 juni 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 30

Boris Godoenov

Macht en destructie

Kindermoord, listige monniken en een tsaar die aan waanzin ten prooi valt. In zijn groots opgezette kooropera behandelde de Russische componist Modest Moessorgski een thema dat nog steeds actueel is: de extremen waartoe machtshonger kan leiden. De gevierde regisseur Kirill Serebrennikov neemt zijn eigen ervaringen in Rusland mee in een aangrijpend actuele lezing van het werk.

Macht en destructie

Boris Godoenov (1552–1605) streeft met absolute vastberadenheid naar de macht. De geesten van het verleden halen hem echter in en hij sterft krankzinnig, verlaten en verraden door iedereen. Ondertussen zakt Rusland steeds dieper weg in een moeras van corruptie, staatsgrepen en intriges.

Rusland nu

Kirill Serebrennikov, een multitalent in de werelden van opera, theater en film, verraste in Amsterdam eerder met een onconventionele en onderhoudende lezing van Carl Maria von Webers Der Freischütz. Moessorgski’s ernstige opera over politieke chaos vraagt om een andere aanpak. In Serebrennikovs nieuwe productie van Boris Godoenov zullen parallellen met het huidige Rusland dan ook niet ver weg zijn.

Met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de veelzijdige en bevlogen dirigent Vasily Petrenko, een groot aandeel van het Koor van De Nationale Opera en een ensemble van zangers van het hoogste kaliber, belooft dit ook muzikaal een productie te worden om niet te missen. Bas-bariton Tomasz Konieczny, geprezen om zijn vermogen om zowel vocaal als speltechnisch diep onder de huid van zijn personages te kruipen, maakt als Boris Godoenov zijn rol- én huisdebuut.

Daarnaast keren verschillende geliefde artiesten terug, waaronder mezzosopraan Raehann Bryce-Davis (eerder Ježibaba in Rusalka), bas Dmitry Ulyanov (eerder Prins Galitski/Khan Kontsjak in Prins Igor) en tenor Najmiddin Mavlyanov (eerder Calaf in Turandot).

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Boris Godoenov start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Opera in vier bedrijven met proloog

Gezongen in het Russisch

Libretto  Gebaseerd op Poesjkin met wijzigingen door Moessorgski

Muzikale leiding  Vasily Petrenko
Regie en decor  Kirill Serebrennikov
Co-regie en choreografie  Evgeny Kulagin
Kostuums  Kirill Serebrennikov en Tanya Dolmatovskaya
Licht  Sergey Kucher
Video  Yurii Karikh
Dramaturgie  Daniil Orlov

Boris Godoenov  Tomasz Konieczny
Xenia  Inna Demenkova
Vorst Vasili Ivanotvitsj Sjoejski  Ya-Chung Huang
Andrej Sjtsjelkalov  Dmitry Cheblykov
Pimen  Dmitry Ulyanov
Grigori  Najmiddin Mavlyanov
Marina Mnisjek  Raehann Bryce-Davis
Rangoni  Gevorg Hakobyan
Varlaam  Shenyang

Koninklijk Concertgebouworkest

Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Edward Ananian-Cooper

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 178,00

€ 163,00

2de rang

€ 154,00

€ 136,00

3de rang

€ 129,00

€ 111,00

4de rang

€ 98,00

€ 88,00

5de rang

€ 65,00

€ 57,00

6de rang

€ 30,00

€ 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Boris Godoenov start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Koninklijk Concertgebouworkest

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het orkest samen met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia, en bereikt publiek wereldwijd met video’s, streams, en radio- en tv-uitzendingen. Met De Nationale Opera bestaat een lange samenwerking, die in seizoen 2024 – 2025 wordt voortgezet met de nieuwe productie van Boris Godoenov.

Foto: Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het  Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op; in Concertgebouworkest Young komen talenten van 14 t/m 17 jaar uit heel Europa samen. Met De Nationale Opera bestaat  een lange samenwerking. Dit seizoen is het orkest te horen in de nieuwe productie The Shell Trial en in Fidelio.