Dieuweke van Reij
Menso van Reij

Dieuweke van Reij

Kostuum- en decorontwerper

Dieuweke van Reij studeerde scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht en ontwerpt kostuums voor opera, muziektheater, jeugdtheater, cabaret en dans. Ze ontwierp onder meer voor choreografe Annabelle Lopez Ochoa’s Broken Wings bij English National Ballet, Mammatus voor het Joffrey Ballet Chicago, De Sade Affair voor House of Makers, Celeste voor Ballet Nacional de Cuba en Dangerous Liaisons voor het Ausburg Ballet.

Daarnaast heeft ze verschillende langdurige samenwerkingen met verschillende collectieven en makers. Zo ontwierp ze voor regisseur Floris Visser zowel het decor als de kostuums van vele van zijn opera’s, waaronder Jenufa (Hannover), La bohème en Antigona (Osnabrueck) Orphée et Eurydice en La Traviata (Reisopera), Cosi fan tutte (Bolshoi Moskou), Fortress Europe (Opera Trionfo en De Nationale Opera), Juditha Triumphans (De Nationale Opera) en Manon (Zurich). Ook werkt ze veelvuldig samen met het eigentijdse muziektheatergezelschap Orkater. Onlangs ontwierp ze het decor en de kostuums voor Frida van Het Nationale Ballet. Met het decor- en kostuumontwerp van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde keert ze dit seizoen terug naar Nationale Opera en Ballet.

Voor haar ontwerpen voor Così fan tutte werd ze genomineerd voor Ruslands meest prestigieuze theaterprijs. Daarnaast won ze de Musical Award voor ‘Beste Vormgeving’ voor De terugkeer van Hans en Grietje van Orkater in samenwerking met Het Balletorkest.

CV