Speeldata

8 februari - 12 maart 2025

Locatie

Tournee, Nederland

Duur

n.n.b.

Tickets

Externe verkoop

place holder

Jonge vrouwelijke dansmakers naast bekende ‘Hollandse Meesters’

De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft niet alleen al veel nieuw danstalent voortgebracht, het jongerenensemble staat ook garant voor de opbouw van een eigen en veelzijdig repertoire. In het nieuwe tourneeprogramma Made in NL presenteert de groep maar liefst drie premièrewerken van vrouwelijke, in Nederland gevestigde choreografen, gecombineerd met hoogtepunten uit het oeuvre van ‘Hollandse Meesters’ Hans van Manen en Rudi van Dantzig.

Foto: Altin Kaftira

Jonge vrouwelijke dansmakers naast bekende ‘Hollandse Meesters’

Zoë Greten en Milena Sidorova maken beiden een nieuwe creatie voor Made in NL. De pas 22 -jarige Greten won in 2015 met een eigen solo het tv-programma Superkids. Daarna maakte ze als student van de Nationale Balletacademie diverse werken en in 2022 creëerde ze haar eerste werk voor de Junior Company, If only I knew the right way, dat haar lovende kritieken opleverde. Ook Milena Sidorova, sinds 2021 Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, maakte al eerder succesvolle choreografieën voor de Junior Company – Withdrawn in 2017 en Bloom in 2022 – en duikt voor dit programma opnieuw met de Junioren de studio in. 

Banksy 

Het derde premièrewerk in Made in NL is afkomstig van Annabelle Lopez Ochoa, die na haar hitproductie Frida – in februari 2024 nog uitgevoerd door Het Nationale Ballet – nu met Scurry Night haar debuut bij de Junior Company maakt. Lopez Ochoa creëerde dit opzwepende werk in 2021 voor de American Ballet Theatre Studio Company en liet zich hiervoor inspireren door kunstwerken van de beroemde graffiti-artiest Banksy, die worden gereflecteerd in zowel de choreografie als de kostuums. 

Choreografische juweeltjes 

Daarnaast waagt de Junior Company zich in Made in NL aan een beroemde, technisch veeleisende klassieker – de Pas de Six uit Rudi van Dantzigs alom geprezen Zwanenmeer – en aan Hans van Manens Visions Fugitives (1990). Hierin beantwoordt Van Manen de twintig korte delen van Prokofjevs gelijknamige pianocompositie met evenzoveel choreografische juweeltjes.

Credits

Pas de Six – Het Zwanenmeer 
Choreografie  Rudi van Dantzig 
Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 

Scurry Night 
Europese première 
Choreografie  Annabelle Lopez Ochoa, 
gecreëerd voor ABT Studio Company (2021) 
Muziek  Ara Malikian, Patricia Kopatchinskaja 

Wereldpremière 
Choreografie  Milena Sidorova 
Muziek  n.n.b.

Wereldpremière 
Choreografie  Zoë Greten 
Muziek  n.n.b. 

Visions Fugitives 
Choreografie  Hans van Manen 
Muziek  Sergej Prokofjev

Bestel kaarten

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet zijn verkrijgbaar bij het theater waar de betreffende voorstelling te zien is.

loading Tickets worden geladen...

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door