Jozef Varga
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Jozef Varga

Balletmeester

Na een carrière bij het Tsjechisch Ballet in Praag en het Zwitserse Zürcher Ballett kwam Jozef Varga in 2007 naar Het Nationale Ballet, waar hij direct een eerste-solistencontract kreeg.

Jozef volgde zijn opleiding aan het Conservatorium voor Dans in Bratislava in zijn geboorteland en aan de Académie de Dance Classique Princesse Grace in Monte Carlo. Hij won prijzen op diverse buitenlandse balletcompetities en werd in 2010 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs.

Jozef danste alle belangrijke rollen in het klassieke repertoire en is een veelgevraagd gastsolist tijdens internationale balletgala’s. Het Britse tijdschrift Dance Europe vermeldde hem in 2012 in zijn top honderd van de beste dansers ter wereld. In oktober 2020 kreeg hij in de Critic’s Choice van hetzelfde tijdschrift een vermelding in de categorie ‘Outstanding performance of a male dancer’.

Na zijn afscheid als danser bij Het Nationale Ballet in 2022, blijft Jozef verbonden aan dit gezelschap als balletmeester.

Lees meer:

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2007


Geboorteplaats: 
Nove' Zamsky (Slowaakse Republiek)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2007), Balletmeester (2022)


Danste eerder bij: 
Nationale Ballet van Tsjechië (Tsjechië, Praag), Zürcher Ballett (Zürich, Zwitserland).


Opleiding: 
Conservatorium voor Dans in Bratislava (Bratislava, Slowakije), Academie de Dance Classique Princesse Grace (Monte Carlo, Monaco), Conservatorium voor Dans (Bratislava, Slowakije).


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2020: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2012: Dance Europe 2012 rekent hem tot top honderd beste dansers ter wereld
  • 2010: Alexandra Radius Prijs
  • 1998: Eurocity Danscompetitie (Italië), 2e
  • 1997: Internationaal Dansconcours (Wenen, Oostenrijk), 3e
  • 1997: Internationaal Dansconcours (Györ, Hongarije), 2e