Afscheid Jozef Varga | Foto: Altin Kaftira
Altin Kaftira

Jozef Varga ontvangt Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ‘79

1 november 2022

Stichting Dansersfonds ’79, opgericht door het beroemde danskoppel Alexandra Radius en Han Ebbelaar, heeft de winnaars van de jaarlijkse Dansersfondsprijzen bekend gemaakt. De Prijs van Verdienste wordt dit jaar toegekend aan de Tsjechische Jozef Varga, die afgelopen zomer na vijftien jaar zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet beëindigde en nu als balletmeester aan het gezelschap is verbonden. De prijs zal worden uitgereikt tijdens het aan Rachel Beaujean opgedragen Nederlandse Balletgala op maandag 14 november.

De Dansersfonds-jury, die dit jaar bestond uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel, zegt over Varga: ‘Jozef Varga was meer dan een alleen fysiek uitstekend functionerend danser – hij was een heel krachtige toneelpersoonlijkheid, bescheiden maar altijd zeer aanwezig.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, prijst Varga als volgt: ‘Jozef Varga heeft na een glanzende internationale danscarrière, waarvan 15 jaar als eerste solist bij Het Nationale Ballet, het podium vaarwel gezegd en zich toegewijd aan het overbrengen van zijn grote kennis en ervaring in ballet aan de volgende generaties dansers. Jozef is een echte ‘danseur noble’, een bijzonder veelzijdig danser en een fantastische partner. Ik heb altijd met veel plezier en respect met Jozef gewerkt en heb grote bewondering voor alles wat hij betekent voor ons gezelschap en voor het publiek in binnen – en buitenland.

Behalve de Prijs van Verdienste reikt het Dansersfonds dit jaar nog twee andere prijzen uit: Ellen Landa, danseres bij Scapino Ballet Rotterdam, zal de Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen en de Speciale Prijs gaat naar Esther Protzman, voormalig tweede soliste van Het Nationale Ballet en inmiddels al vele jaren docente op de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De uitreiking van de Dansersfondsprijzen vindt dit jaar plaats op maandag 14 november tijdens het Nederlands Balletgala in DeLaMar in Amsterdam, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Tijdens dit gala zal Jozef Varga nog één keer te zien zijn in Hans van Manens iconische Trois gnossiennes, met eerste soliste Olga Smirnova als partner.

Opgedragen aan Rachel Beaujean
Het Nederlands Balletgala is dit jaar opgedragen aan Rachel Beaujean, adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Directeur Ted Brandsen noemt haar een van de grote ballethelden van ons land. Brandsen: ‘Het Dansersfonds Gala is al meer dan 40 jaar een bijzonder evenement in de podiumkunsten in ons land en ik ben ontzettend blij en trots dat dit gala dit jaar wordt opgedragen aan Rachel Beaujean. Haar rol in de artistieke ontwikkeling van Het Nationale Ballet is al jarenlang van enorm belang: eerst als danseres en muze van Hans van Manen, daarna als ballet meester en nu al bijna twintig jaar ook als coach, hoofd artistieke staf en later adjunct-artistiek directeur - mijn partner in de artistieke leiding van het gezelschap en medeverantwoordelijk voor de bloei van HNB. Daarnaast heeft Rachel verschillende belangwekkende en zeer succesvolle versies van klassieke balletten geproduceerd – Paquita, Giselle, Raymonda – die belangrijk zijn voor ons repertoire en haar uniek maken in de internationale balletwereld. Alsof dat niet genoeg is, beheert Rachel ook nog het werk van Hans van Manen en ziet ze toe op de wereldwijde verspreiding van diens balletten.
Haar tomeloze inzet voor ballet in ons land is ongeëvenaard, evenals haar doorzettingsvermogen, haar creatieve kracht en haar toewijding aan de dansers met wie ze werkt. Rachel is een van de grote ballethelden van ons land en ik ben heel dankbaar voor onze bijna twintigjarig durende samenwerking.’

Stichting Dansersfonds ’79
Toen sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar 43 jaar geleden hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilde het dansersechtpaar geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Het doel van dit fonds is tweeledig: het zichtbaar maken van jong Nederlands danstalent en het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen. In het jaar van de oprichting van Stichting Dansersfonds ’79 werden op initiatief van oprichters Radius en Ebbelaar ook de jaarlijkse Dansersfondsprijzen in het leven geroepen. De Dansersfondsprijzen zijn inmiddels de langst bestaande Nederlandse dansprijzen.
 

Foto: Jozef Varga neemt een daverend applaus in ontvangst na zijn laatste optreden tijdens het Hans van Manen Festival, juni 2022 | Fotograaf: Altin Kaftira