Olga Khoziainova
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Olga Khoziainova

Eerste pianist

De Russische pianiste Olga Khoziainova werd geboren in Jalta, waar zij op zesjarige leeftijd begon met pianolessen. Vanaf haar tiende levensjaar vervolgde zij haar studie aan de Speciale Muziekschool voor jong talent in Kiev. Op 19-jarige leeftijd vertrok zij naar Moskou om er te studeren bij professor Maria Grinberg en aansluitend bij Arcadi Sevidov. Na haar afstuderen in 1982 werd Khoziainova als pianiste aangenomen bij het Nationaal Theater in Moskou. Daarnaast werkte zij als soliste en concertmeester bij de Moskouse Unie van Muziekensembles.

In 1993 trad Khoziainova in dienst van het Fins Nationaal Ballet. In de daaropvolgende jaren was ze tevens gastpianiste bij het American Ballet Theatre in New York en bij het Hamburg Ballett. In 1998 werd Khoziainova uitgenodigd om als eerste pianiste bij Het Nationale Ballet te komen werken. Sindsdien woont en werkt ze in Amsterdam.

Vandaag de dag is Khoziainova in de balletwereld een van de meest gevraagde uitvoerende pianisten. Naast haar werk bij diverse balletgezelschappen treedt ze ook regelmatig op als concertpianiste. Zij ging op tournee naar Moskou, Sint-Petersburg, Shanghai, Beijing, Londen, Parijs en andere steden in Europa en trad op tijdens festivals in Edinburgh en Houston.