Guillaume Graffin
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Guillaume Graffin

Balletmeester

Na zijn dansopleiding aan het Parijse Conservatorium en de befaamde École de Danse de l’Opéra national de Paris werd Guillaume Graffin (Neuilly-sur-Seine, Frankrijk) in 1983 door balletlegende Rudolf Nurejev aangenomen bij het Ballet de l’Opéra national de Paris. Na twee jaar maakte hij de overstap naar Les Ballets de Monte Carlo, waar hij in dienst trad als eerste solist. In 1988 haalde een andere balletlegende, Mikhail Baryshnikov, hem naar het American Ballet Theatre.

Graffin danste alle hoofdrollen in het klassieke repertoire, waarbij hij zich onderscheidde door de romantische lyriek die hij in zijn vertolkingen wist te leggen. Al tijdens de laatste jaren van zijn dansersloopbaan was hij ook werkzaam als balletmeester. Na beëindiging van zijn carrière werd hij benoemd tot balletmeester en coach van American Ballet Theatre, een functie die hij van 2000 tot 2005 bekleedde. Gedurende deze tijd vertolkte hij ook diverse karakterrollen bij het gezelschap.

In 2005 verhuisde hij naar Nederland, waar hij als balletmeester in dienst kwam van Het Nationale Ballet. Graffin wordt internationaal geroemd om zijn kwaliteiten als coach.