Sandrine Leroy
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Sandrine Leroy

Choreologist

Sandrine Leroy (Rouen, Frankrijk) volgde haar dansopleiding aan het Conservatorium van Rouen. Aansluitend danste ze bij de balletgezelschappen van het Théâtre des Arts in Rouen, het Grand Théâtre in Reims, het Grand Théâtre in Dijon en bij het Ballet de l’Opéra-Théâtre de Metz Métropole, waar ze zowel in het klassieke als het hedendaagse repertoire optrad.

In 1995 koos Leroy voor een carrière als freelance danser en als assistent-theaterregisseur. In 2005 studeerde ze cum laude af in de Benesh-notatie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse in Parijs. Vervolgens werkte ze als freelance choreologist bij het Ballet de Lorraine in Nancy en het Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse in Parijs.

In 2007 trad Leroy als ‘rehearsal director’ en choreologist in dienst van Het Nationale Ballet. Sindsdien heeft ze delen uit alle avondvullende balletten ingestudeerd en samengewerkt met choreografen als Sidi Larbi Cherkaoui, Nicolo Fonte, Benjamin Millepied, Shen Wei, Emio Greco en Pieter C. Scholten, Dominique Dumais, Jorma Elo, Juanjo Arqués, Annabelle Lopez Ochoa, George Williamson, Sasha Waltz en Wayne McGregor. Ook was ze de afgelopen jaren regelmatig in het buitenland actief. Bij het Pacific Northwest Ballet in Seattle studeerde ze delen in van Alexei Ratmansky’s Don Quichot, bij het Pools Nationale Ballet verzorgde ze de instudering van Krzysztof Pastors The Tempest en bij het English National Ballet was ze betrokken bij de instudering van Christopher Wheeldons Cinderella.