Rinat Gizatulin
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Rinat Gizatulin

Senior balletdocent

Rinat Gizatulin volgde zijn dansopleiding aan het Choreografisch Instituut in Moskou, de school die verbonden is aan het befaamde Bolsjoi Ballet. Hij werd er gecoacht door balletmeester Alexander Prokofjev. In 1979 trad Gizatulin, als jongste solist, toe tot het Gorky Ballet, waar hij danste in onder meer Don Quichot, Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en Giselle. Twee jaar later maakte hij de overstap naar het Moscow Classical Ballet (Ballet Star Factory), waar hij werd aangesteld als eerste solist.

In 1986 begon Gizatulin zijn danspedagogische opleiding bij Naum Azarin-Messer, gevolgd door twee jaar studie aan het GITIS - Staatsinstituut voor Pedagogische Kunsten in Moskou, bij professor V. Valuing. Gizatulins internationale carrière ging in 1991 van start, toen hij bij Ballett Dortmund een aanstelling als balletpedagoog kreeg.

In 1993 behaalde Gizatulin ook in Nederland zijn HBO Docent A diploma, waarna hij als balletdocent aan het werk ging bij de Nationale Balletacademie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en Het Nationale Ballet. In 2010 werd hij benoemd tot senior balletdocent van het gezelschap.