Caroline Sayo Iura
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Caroline Sayo Iura

Balletmeester

Caroline Sayo Iura werd geboren in Los Angeles, Californië, en volgde haar dansopleiding bij Irina Kosmovska, voormalig soliste van het Ballet Russe de Monte Carlo. Op 12-jarige leeftijd kreeg ze een beurs van de Ford Foundation in New York om gedurende twee zomers verder te studeren aan de American Ballet Theatre School, waar ze onder meer les kreeg van Valentina Pereyaslavic en Patricia Wilde. Al op haar zestiende werd Iura bij het Washington Ballet aangenomen. Een jaar later werd ze in New York opgemerkt door Rudi van Dantzig, de toenmalige artistiek directeur van Het Nationale Ballet.

Iura kwam in 1978 naar Nederland, waar ze in de daaropvolgende jaren alle rangen bij Het Nationale Ballet doorliep en in 1986 werd benoemd tot eerste soliste. Ze werd als danseres geprezen om haar vertolkingen van hoofdrollen in alle grote klassieke producties en in het Balanchine-repertoire. Daarnaast danste ze in (nieuwe) werken van vooraanstaande choreografen als Hans van Manen, Toer van Schayk, Rudi van Dantzig, Wayne Eagling, Ted Brandsen, Krzysztof Pastor en Jan Linkens.

In 1981 won Iura de zilveren medaille tijdens de eerste Internationale Ballet Competitie in Frankrijk en een jaar later kreeg ze een aanmoedigingsprijs van de Vrienden van Het Nationale Ballet. In 1990 ontving ze de Alexandra Radius Prijs, uit handen van de naamgeefster, en in 1997 werd Iura geëerd met de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ’79.

In 2002 nam Iura na 24 jaar afscheid als danseres van Het Nationale Ballet. Ze werkte daarna als vaste gastballetmeester, docent en repetitor bij Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, English National Ballet en andere internationale dansgezelschappen. Sinds 2017 maakt ze als balletmeester deel uit van de artistieke staf van Het Nationale Ballet, waarbij zij voornamelijk optreedt als assistent van Ernst Meisner bij de Junior Company van het gezelschap.

  • Seizoen 2023-2024
    Van 3 februari tot 17 maart 2024 maakt de Junior Company van Het Nationale Ballet de tournee Tien door Nederland om het tienjarig jubileum van het jongerengezelschap te vieren én dat van artistiek coördinator Ernst Meisner.

    Info & tickets