Speeldata

15-25 juni 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:10, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 27

Stravinsky Sprookjes

De ijsjonkvrouw en de vuurvogel

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint-Petersburg geboren Alexei Ratmansky is ook een van de grootste criticasters van de Russische invasie in Oekraïne. Nadat hij zijn Giselle instudeerde met het in Den Haag in allerijl opgerichte United Ukrainian Ballet (2022), presenteert Het Nationale Ballet nu in Stravinsky Sprookjes twee van zijn meest succesvolle en fantasierijke balletten: zijn wervelende Firebird en de Europese première van het poëtische The Fairy’s Kiss. Beide gezet op de magistrale muziek van Igor Stravinsky.

De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 8+.

De ijsjonkvrouw en de vuurvogel

Ratmansky – artist in residence bij New York City Ballet – werd op jonge leeftijd al betoverd door Stravinsky’s muziek. De Russisch-Amerikaanse choreograaf is een meester in het herinterpreteren van beroemde balletten, volksverhalen en sprookjes, waaronder die van De ijsjonkvrouw en De vuurvogel  – sprookjes die Stravinsky eerder inspireerden tot twee wonderschone composities: Le baiser de la fée en L’Oiseau de feu.

IJzige kus

Le baiser de la fée, in 1928 geschreven voor Les Ballets Russes, is gebaseerd op Hans Christian Andersens De ijsjonkvrouw. Een jongen wordt tijdens een sneeuwstorm gered door de kus van een fee. Hij groeit op tot een knappe jonge man, maar in de nacht voor zijn huwelijk keert de fee terug om hem te claimen, en bezegelt zijn lot met een ijzige kus.

De legende van de vuurvogel, uitgangspunt voor Stravinsky’s L’Oiseau de feu uit 1910, vertelt het verhaal van de tsarenzoon Ivan die in een magische tuin een vuurvogel vangt. Nadat zij weet los te breken, krijgt Ivan van haar een veer die hem in nood zal redden.

Ontroerend en hartstochtelijk

Ratmansky heeft beide verhalen op uiterst eigenzinnige wijze in dans vertaald. The Fairy’s Kiss – met prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan – groeit in Ratmansky’s handen uit tot een ontroerend verhaal over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen. Zijn hartstochtelijke Firebird spat van het podium af, waarbij ook de vuurvogel voor hem staat voor een natuurkracht waaraan je niet eenvoudig kunt ontsnappen.

Credits

The Fairy’s Kiss
Europese première 
Choreografie  Alexei Ratmansky 
Muziek  Igor Stravinsky – The Fairy’s Kiss (1928)
Decor- en kostuumontwerp  Jérôme Kaplan
Lichtontwerp  James F. Ingalls
Coproductie met Noors Nationaal Opera en Ballet

Firebird 
Choreografie  Alexei Ratmansky 
Muziek  Igor Stravinsky – The Firebird (1910)
Decorontwerp  Simon Pastukh
Kostuumontwerp  Galina Solovjeva
Lichtontwerp  Brad Fields
Coproductie met American Ballet Theatre

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Schoolvoorstellingen
Speciaal voor het basisonderwijs wordt er een besloten voorstelling van Firebird aangeboden. Lees meer over de schoolvoorstellingen.

In het kader van het Holland Festival

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

5 redenen om uit te kijken naar … Stravinsky Sprookjes

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

Premium

€ 98,00

€ 83,00

Rang 1

€ 84,00

€ 74,00

Rang 2

€ 69,00

€ 59,00

Rang 3

€ 51,00

€ 41,00

Rang 4

€ 34,00

€ 24,00

Rang 5

€ 27,00

€ 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Trailer Stravinsky Sprookjes

Giorgi Potskhishvili en Maia Makhateli in Firebird
Fairytales (2014)
Fairytales - Firebird (2014)
Fairytales (2014)
Firebird (2014)
Fairytales (2014)
Firebird (2014)
Fairytales (2014)
Firebird (2014)
firebird
Firebird - HNB 2012 | Foto's: Altin Kaftira
firebird
Firebird
In de media
Lovende reacties

Alexei Ratmansky is generally considered today’s most talented classical choreographer (...) His new work is everywhere – Paris, Toronto, Amsterdam, Miami, as well as New York

19 juni

Alexei Ratmansky’s latest ballet, The Fairy’s Kiss, feels like skilful, page-turning prose that opens in each scene into different forms of poetry

12 februari
Matthew Rowe

Het verhaal in elke vezel van de muziek

Een interview met chef-dirigent Matthew Rowe

Binnenkort treedt Matthew Rowe af als chef-dirigent van Het Balletorkest en als muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Na twaalf jaar in deze dubbelrol de brug te hebben gevormd tussen muziek en ballet, is het tijd voor een eigen oversteek naar andere muzikale avonturen. In juni dirigeert hij het balletprogramma Stravinsky Sprookjes – met de wonderschone werken Firebird en The Fairy’s Kiss – voordat hij zijn nieuwe positie als vaste gastdirigent aanneemt.

Foto: Matthew Rowe | © Frances Marshall

Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl

 

Behind the scenes - Firebird
Behind the scenes - The Fairy's Kiss
Fire Bird
Repetitie Firebird - Stravinsky Sprookjes (2024) | Jacopo Tissi en Riho Sakamoto | Foto's: Altin Kaftira
Firebird
Firebird
Repetitie Firebird - Stravinsky Sprookjes (2024) | Maia Makhateli en Giorgi Potskhishvili | Foto's: Altin Kaftira
Firebird
Firebird
Firebird
Stravinsky Sprookjes
Groepsrepetitie Stravinsky Sprookjes - HNB (2024) | Foto's: Altin Kaftira
Groepsrepetitie
Groepsrepetitie
Groepsrepetitie
Groepsrepetitie
repetitie Stravinsky Sprookjes
Repetitie The Fairy’s Kiss - Anna Tsygankova en Victor Caxieta | Foto: Altin Kaftira
repetitie Stravinsky Sprookjes
repetitie Stravinsky Sprookjes
repetitie Stravinsky Sprookjes
Repetitie The Fairy’s Kiss - Anna Tsygankova | Foto: Altin Kaftira
repetitie Stravinsky Sprookjes
Repetitie The Fairy’s Kiss - Young Gyu Choi | Foto: Altin Kaftira
Fairy's Kiss repetitie
Repetitie The Fairy’s Kiss - Elisabeth Tonev en Timothy van Poucke | Foto's: Altin Kaftira
Fairy's Kiss repetitie
Fairy's Kiss repetitie
Repetitie The Fairy’s Kiss - Elisabeth Tonev| Foto: Altin Kaftira
Fairy's Kiss repetitie
Repetitie The Fairy’s Kiss - Erica Horwood en Timothy van Poucke | Foto's: Altin Kaftira
Fairy's Kiss repetitie

Podcast - Stravinsky Sprookjes

De volgende fragmenten van opnames zijn gebruikt voor het samenstellen van deze podcast:

L'oiseau de Feu - Stravinsky - Orchestre Philharmonique du Luxembourg o.l.v. Gustavo Gimeno
The Fairy’s Kiss - Stravinsky - Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Ilan Volkov
Le Sacre du printemps - Stravinsky - The Philadelphia Orchestra o.l.v. Riccardo Muti
Songs for Children - Tsjaikovsky - Marina Philippova (zang), Dmitry Barbashin (piano)
Humoresque - Tsjaikovski - Valentina Lisitsa (piano)
Notenkraker & Muizenkoning - Tsjaikovski - Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Stravinsky Sprookjes door: Lin van Ellinckhuijsen

Holland Festival Logo

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2024 zijn 77-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Partners Junior Company