Speeldata

15-25 jun 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:10, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 27

Stravinsky Sprookjes

De ijsjonkvrouw en de vuurvogel

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint-Petersburg geboren Alexei Ratmansky is ook een van de grootste criticasters van de Russische invasie in Oekraïne. Nadat hij vorig jaar zijn Giselle instudeerde met het in Den Haag in allerijl opgerichte United Ukrainian Ballet presenteert Het Nationale Ballet nu twee van zijn meest succesvolle en fantasierijke balletten: zijn wervelende Firebird en de Europese première van het poëtische The Fairy’s Kiss. Beide gezet op de magistrale muziek van Igor Stravinsky.

Foto: Marta Syrko

De ijsjonkvrouw en de vuurvogel

Ratmansky – sinds 2009 ‘artist in residence’ bij American Ballet Theatre – werd op jonge leeftijd al betoverd door Stravinsky’s muziek. De Russisch-Amerikaanse choreograaf is een meester in het herinterpreteren van beroemde balletten, volksverhalen en sprookjes, waaronder die van de IJsjonkvrouw en de Vuurvogel – sprookjes die Stravinsky eerder inspireerden tot twee wonderschone composities: Le baiser de la fée en L’Oiseau de feu.

 

IJzige kus

Le baiser de la fée, in 1928 geschreven voor Les Ballets Russes, is gebaseerd op Hans Christian Andersens De IJsjonkvrouw. Een jongen wordt tijdens een sneeuwstorm gered door de kus van een fee. Hij groeit op tot een knappe jonge man, maar in de nacht voor zijn huwelijk keert de fee terug om hem te claimen, en bezegelt zijn lot met een ijzige kus.

De legende van de vuurvogel, uitgangspunt voor Stravinsky’s L’Oiseau de feu uit 1910, vertelt het verhaal van de tsarenzoon Ivan die in een magische tuin een vuurvogel vangt. Nadat zij weet los te breken, krijgt Ivan van haar een veer die hem in nood zal redden.

 

Ontroerend en hartstochtelijk

Beide sprookjes heeft Ratmansky op uiterst eigenzinnige wijze in dans vertaald. The Fairy’s Kiss – met prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan – groeit in Ratmansky’s handen uit tot een ontroerend verhaal over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen. Zijn hartstochtelijke Firebird spat van het podium af, waarbij ook de vuurvogel voor hem staat voor een natuurkracht waaraan je niet eenvoudig kunt ontsnappen.

Start kaartverkoop

De losse kaartverkoop voor Stravinsky Sprookjes start op 24 augustus 2023 om 12.00 uur. Wilt u zeker zijn dat u dit moment niet mist? Meld u dan aan voor de ticket alert en we sturen u een reminder zodra de kaartverkoop start.

Credits

The Fairy’s Kiss
Europese première 
Choreografie  Alexei Ratmansky 
Muziek  Igor Stravinsky

Firebird 
Choreografie  Alexei Ratmansky 
Muziek  Igor Stravinsky

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

EUROPESE PREMIÈRE VAN THE FAIRY’S KISS

Bestel kaarten

De losse kaartverkoop start op 24 augustus 2023 om 12.00 uur.

Tickets worden geladen...
maker
Lovende reacties
In de media
19 juni

Alexei Ratmansky is generally considered today’s most talented classical choreographer (...) His new work is everywhere – Paris, Toronto, Amsterdam, Miami, as well as New York

12 februari

Alexei Ratmansky’s latest ballet, The Fairy’s Kiss, feels like skilful, page-turning prose that opens in each scene into different forms of poetry

Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Fairytales (2014)
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl

 

anderen bekeken ook

TWEE
WERELD-
PREMIÈRES

Four Temperaments vier dansers
Ballet
Four Temperaments
16-30 sep 2023 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het Nationale Ballet opent het seizoen met Four Temperaments, waarin vier choreografen van...

info & tickets

KLASSIEKER

Campagnebeeld Olga Smirnova ballerina
Ballet
Giselle
12 okt-19 nov 2023 | 18 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal + Tournee

In 2009 creëerden Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante een nieuwe, eigen versie van...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Oedipus Rex / Antigone
Opera & Ballet
Oedipus Rex / Antigone
9-24 mrt 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Misdaad en straf staan centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en de...

info & tickets
online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games