Matthew Rowe
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Matthew Rowe

Muzikaal leider | Chef-dirigent Het Balletorkest

De Britse dirigent Matthew Rowe maakte in 2004 zijn debuut bij Het Nationale Ballet. Daarna keerde hij jaarlijks terug als gastdirigent, tot zijn benoeming in 2012 tot muzikaal leider van het gezelschap en chef-dirigent van Het Balletorkest. Vanuit deze dubbelfunctie speelt hij een belangrijke rol in de muzikale en artistieke samenwerking tussen balletgezelschap en orkest.

Matthew Rowe onderscheidt zich als dirigent door zijn kwaliteit en ervaring op het gebied van complexe samenwerkingsproducties. Hij is een uitzonderlijk veelzijdige dirigent met een breed repertoire, en wordt gerespecteerd en gewaardeerd om zijn passie, betrokkenheid en energie.

Belangrijke producties van Het Nationale Ballet die hij dirigeerde, waren onder meer Christopher Wheeldons Cinderella, Alexei Ratmansky’s Firebird en de wereldpremières van Shen Wei’s Sacre du Printemps, Ted Brandsens Mata Hari, David Dawsons Requiem en Annabelle Lopez Ochoa’s Frida. Rowe’s repertoire omvat voorts talrijke werken van Hans van Manen, George Balanchine en Krzysztof Pastor, naast klassieke meesterwerken als Giselle, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer, Notenkraker & Muizenkoning, Romeo en Julia en Don Quichot.

Rowe treedt ook vaak op met Nederlands Dans Theater, waar hij met een groot aantal choreografen samenwerkte, onder wie het duo Paul Lightfoot en Sol León, Jiří Kylián, Marco Goecke en Crystal Pite. Daarnaast is ook regelmatig gastdirigent bij internationale dansgezelschappen als het San Francisco Ballet, Stuttgarter Ballett, Birmingham Royal Ballet, Fins Nationaal Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet, Pools Nationaal Ballet en het Koninklijk Deens Ballet.