Paul Lewis
Milagro Elstak

Paul Lewis

Pianist

Paul James Lewis wordt beschouwd als een van de meest unieke en energieke balletpianisten van deze tijd. Hij is al meer dan veertig jaar actief in het begeleiden van dansers. Lewis komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en begon zijn carrière in de danswereld in 1976 bij het Cleveland Ballet. Sindsdien heeft hij langdurige contracten gehad bij het Joffrey Ballet (New York en Chicago), San Francisco Ballet en meest recent het Stuttgarter Ballett. Sinds 2020 maakt hij deel uit van het pianistenteam van Het Nationale Ballet.

Lewis begon zijn pianostudie op tienjarige leeftijd in zijn geboorteplaats Milwaukee, Wisconsin, en volgde daarna privélessen bij de wijlen Engelse pianist Clive Lythgoe. Lewis heeft repetities begeleid van beroemde choreografen als Gerald Arpino, Lar Lubocitch, Christopher Wheeldon en de in 1993 overleden Agnes de Mille. Ook werkte Lewis samen met talloze bekende balletmeesters, onder wie Robert Joffrey, Edward Villella, Sir Anthony Dowell, Frederick Franklin, Violette Verdy, Lupe Serrano, Irina Jacobson, Cho San Go, Jorge Esquival, Fernando Bujones, Robert Blankshine, Maggie Black, Graca Sales en Lola de Ávila.

Buiten de balletstudio’s heeft Lewis meer dan tien cd’s opgenomen met muziek ter begeleiding van de balletles. Voorts componeerde hij de dansmuziek voor de hitshow Nunsense en is hij – als zichzelf – te zien in Robert Altmans film The Company uit 2003.