Sedrig Verwoert
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Sedrig Verwoert

Young Creative Associate

Sedrig Verwoert werd geboren in Suriname en verhuisde op zijn derde naar Amsterdam, waar hij later de dansopleiding Urban Contemporary van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. In 2013 won hij de eerste prijs tijdens de prestigieuze Eurovision Young Dancers-competitie. Vervolgens ontving hij een beurs van de Van den Ende Foundation om zijn studie te vervolgen bij Igal Perry, artistiek directeur van de Amerikaanse Peridance Contemporary Dance Company. Een jaar later werd Verwoert lid van dit gezelschap in New York en in 2015 maakte hij de overstap naar de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël.

In 2017 keerde hij terug naar Nederland, waar hij een contract als danser kreeg bij ICK Amsterdam. Sinds 2019 is Verwoert freelance danser en als zodanig was hij te zien in het werk van onder meer Emio Greco en Pieter C. Scholten, Nacera Belaza, Vincent Colomes, Amos Ben-Tal, Emanuel Gat, Rami Be’er, Igal Perry, Maurice Causey en Troels Primdahl.

Ook is Verwoert sinds een aantal jaren actief als choreograaf. Als gastchoreograaf van Het Nationale Ballet presenteerde hij in 2019 de solo The hard rocks will seem soft to us en in september 2020 het groepswerk L’Autre Côté. Sinds begin 2021 is hij als Young Creative Associate verbonden aan het gezelschap. In deze positie creëerde hij, als onderdeel van het programma Young Creatives, de dansfilm I Feel It Too, waarvoor hij zich liet inspireren door het leven ten tijde van de coronapandemie.

Zijn choreografie Do All Dogs Go To Heaven? in 2022  in het programma van Made in Amsterdam is een werk over de tijd van nu, waarin thema’s als virtuele realiteit en identiteit ongekend actueel zijn. Voorts werkte hij als choreograaf en danser mee aan Beyoncé’s visuele album Black is King en was hij artist in residence bij De Appel Art Centre, een van de belangrijkste centra voor hedendaagse kunst in Amsterdam. In oktober 2021 was Verwoert curator van het Black Achievement Month programma Celebrating Diversity, tijdens welke zijn solo Renaissance in première ging.

Voor zijn creatie They/Them werd Verwoert samen met collega-choreograaf en -danser Christian Yav in 2020 genomineerd voor een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie. In 2019 won hij zowel de BNG Bank Dance Award als de Leo Spreksel Award, vernoemd naar de voormalig artistiek directeur van het Haagse Korzo Theater. Naast zijn werk als danser en choreograaf werkt Verwoert ook als bewegingscoach.

In oktober 2022 werkte Verwoert, samen met onder anderen lichtartiest Nick Verstand mee aan de audiovisuele liveshow Within Without II, waarmee dat jaar het Amsterdam Dance Event werd geopend. Begin 2023 droeg hij met een werk bij aan de tentoonstelling Spirituele Urgentie in Stedelijk Museum Schiedam.

In maart 2023 ging zijn The Ritual in première, als onderdeel van ICK Fest. Ook werkte hij voor dit werk samen met Buro Stedelijk in het Stedelijk Museum Amsterdam en Het Scheepvaartmuseum. In juni 2023 volgde de première van Slightly Damp in A Misty Street, gemaakt voor Nationale Ballet-danser Davi Ramos, tijdens het International Young Patrons Gala van Nationale Opera & Ballet. In oktober 2023 werkte Verwoert samen met ontwerper Bart Hess voor de psychedelische en meeslepende dansfilm Wave, voor Dutch Design Week 2023. Diezelfde herfst ging zijn Movement Studies in the Living Room | Variation II  in première: een nieuw werk in samenwerking met Random International en Nxt Museum voor hun tentoonstelling 'Life in a Different Resolution'.