Het Nationale Ballet presenteert

The Sleeping Beauty

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2013 / 2014

Het sprookjesballet The Sleeping Beauty van choreograaf Marius Petipa en componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (die ook Het Zwanenmeer en De Notenkraker creëerden) is een van de grootste schatten die het Russische Keizerlijke Ballet heeft voortgebracht.

In het kort

In de feestmaand december kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty(Doornroosje) opnieuw tot leven. Dit sprookjesballet van choreograaf Marius Petipa en componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (die ook Het Zwanenmeer en De Notenkrakercreëerden) is een van de grootste schatten die het Russische Keizerlijke Ballet heeft voortgebracht. Bijna 125 jaar na de première geldt de choreografie nog altijd als het meest veeleisende en briljante voorbeeld van de zuivere klassiek-romantische balletstijl.

Promotie van Isaac Hernández
Volgens de ballettraditie worden dansers ingedeeld in rangen. Bekijk hier wanneer je wordt gepromoveerd naar eerste solist. Isaac Hernández promoveerde na afloop van The Sleeping Beauty.

Creatie

Het Nationale Ballet brengt dit gouden kroonjuweel in de versie van Engelsman Sir Peter Wright, die zich gedurende zijn lange carrière een meester in het bewerken van de grote klassieke balletten heeft getoond. Wrights Beauty heeft alle glans en allure die passen bij een productie die oorspronkelijk was bestemd voor het hof van de Russische tsaar. Bij de première in 1981 in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd zijn versie dan ook unaniem juichend ontvangen. Met de verhuizing naar Het Muziektheater Amsterdam kreeg Wright de kans de ensembledelen ruimer te ensceneren en met gebruik van meer dansers een overweldigender effect te bereiken. Ook de overdadige decors en kostuums van Philip Prowse ogen in deze versie nog rijker en monumentaler– ‘als een goudkleurig sprookje aan het hof van de Franse Zonnekoning’.

The Sleeping Beauty, gebaseerd op Charles Perraults La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel prikt, omdat een boze fee dat bij haar geboorte heeft toegewenst. Een goede fee weet te voorkomen dat de prinses sterft. In plaats daarvan zal zij honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door de kus van een prins.

Muziek

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Muzikale begeleiding: Holland Symfonia o.l.v. Ermanno Florio

    do 23 jan AD

    ‘Als je nog nooit naar een grootse klassieke balletvoorstelling bent geweest, is dit er eentje om mee te beginnen’

    do 23 jan De Telegraaf

    ‘Oh’s en ah’s vanuit de zaal, open doekjes voor de van goud blinkende toneelbeelden (...) Dit betoverende sprookjesballet schittert in de productie van Peter Wright als een tijdloos juweel’