Het Nationale Ballet presenteert

carmen, paquita, bolero

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2012 / 2013

Naast een van de grootste publieksfavorieten van het afgelopen decennium, Ted Brandsens Carmen, presenteert het gezelschap een geheel nieuwe versie van het klassieke ballet Paquita en de wereldpremière van Bolero, in een choreografie van Krzysztof Pastor.

In het kort

In de herfstmaanden waait de wind bij Het Nationale Ballet uit het zuiden. In Carmen, Paquita, Bolero dompelt het gezelschap zich onder in Spaanse sferen, met drie qua stijl en bewegingsidioom heel verschillende balletten.

Creatie

Naast een van de grootste publieksfavorieten van het afgelopen decennium, Ted Brandsens Carmen, presenteert het gezelschap een geheel nieuwe versie van het klassieke ballet Paquita en de wereldpremière van Bolero, in een choreografie van Krzysztof Pastor.

De Grand Pas Classique uit Paquita is een werk dat niet alleen van de solisten, maar zeker ook van het corps de ballet een loepzuivere techniek vraagt. Hoofd van de artistieke staf Rachel Beaujean – bekend van haar eerdere succesvolle bewerking vanGiselle – laat een fris licht schijnen op dit beroemde dansdivertissement uit Marius Petipa’s 19de-eeuwse klassieker die is gesitueerd aan het Spaanse hof. Het werk vereist naast virtuositeit een majestueuze elegantie, die ook tot uitdrukking komen in de nieuwe decors en kostuums van François-Noël Cherpin.

Vaste choreograaf Krzysztof Pastor maakt voor dit programma een nieuwe creatie op een van de grootste iconen uit de muziekgeschiedenis: de Bolero van Maurice Ravel. Hoewel al vaker voor dans gebruikt, onder meer voor de legendarische versie van Maurice Béjart, inspireert de sensuele, magistrale en opzwepende compositie nog steeds nieuwe generaties luisteraars én choreografen.

Ted Brandsens Carmen is oorspronkelijk gemaakt voor het West Australian Ballet, waarvan hij destijds artistiek directeur was. Brandsen bracht het bekende verhaal van Prosper Mérimée terug tot zijn universele essentie – emoties van liefde en jaloezie – en creëerde een ballet vol broeierige duetten en explosieve groepsscènes. De choreografie werd indertijd bekroond met de Australian Dance Award.

Met medewerking van leerlingen van de Nationale Balletacademie (Paquita)

‘Bengaals vuurwerk van spitzenvariaties’
- De Volkskrant over Paquita

‘Passion at its best’ 
- The Australian over Carmen

‘Wapperende jurken, roffelende spitzen (...) femme fatale Carmen windt het publiek om haar vinger’
- Trouw

Muziek

Muzikale begeleidingHolland Symfonia

Muzikale leidingErmanno Florio

 

paquita

ChoreografieMarius Petipa, Rachel Beaujean

MuziekEdward Deldevez, Ludwig Minkus

 

bolero

ChoreografieKrzysztof Pastor

MuziekMaurice Ravel

 

carmen

ChoreografieTed Brandsen

MuziekRodion Shchedrin, Georges Bizet