Het gezelschap

Met bijna tachtig dansers in het tableau en de Junior Company als springplank voor jong talent is Het Nationale Ballet veruit het grootste dansgezelschap van ons land. Met het huidige team aan vaste choreografen – Brandsen, Van Manen en Pastor – heeft Het Nationale Ballet enkele van de belangrijkste representanten van eigentijds ballet in zijn gelederen.

Onze dansers

Vooraanstaand gezelschap
Het Nationale Ballet heeft zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap dat een traditie in vernieuwing heeft, met dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn, met een uniek karakter en een rijk repertoire, én dat over de hele wereld optredens heeft gegeven: van Amsterdam tot New York en van Beijing tot Moskou. Het Nationale Ballet neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten.

Amsterdam en daarbuiten
Sinds 1986 verzorgt het gezelschap jaarlijks omtrent zeventig voorstellingen in zijn vaste thuisbasis, Nationale Opera & Ballet. Daarnaast reist het gezelschap jaarlijks langs de grote theaters van Nederland voor een aantal tourneevoorstellingen en zijn er voorstellingen in het buitenland.

Internationaal
Het Nationale Ballet is een internationaal georiënteerd gezelschap met danstalenten uit zo'n dertig verschillende landen, van wie velen regelmatig als gastsolist optredenbij prestigieuze gezelschappen in het buitenland.
Het gezelschap is regelmatig te gast op toonaangevende buitenlandse podia. In voorgaande seizoenen reisde Het Nationale Ballet onder meer naar Peking (China), Frankfurt (Duitsland) en Londen (Verenigd Koninkrijk), Gothenburg (Zweden), Baden-Baden (Duitsland) en Izmir (Turkije).

Het Balletorkest
Het merendeel van de voorstellingen wordt live muzikaal begeleid door symfonieorkest Het Balletorkest (voorheen: Holland Symfonia).

Het Balletorkest