De Nationale Opera presenteert

Innocence Kaija Saariaho (1952)

Wie is vrij van schuld?

Tijdsduur 1:45

Taal Engels

Boventitels Nederlands

Door de momenteel geldende maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, kan deze productie van De Nationale Opera komend najaar helaas niet doorgaan. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

De nieuwe opera Innocence, van de Finse componiste Kaija Saariaho, is gebaseerd op het verhaal over een ‘school shooting’ in Finland in 2007. Een verhaal waarin daders én slachtoffers levenslang opgesloten zitten in gevoelens van schuld en vergeven. Een thema dat nog altijd verbijsterend actueel blijkt.

HET VERHAAL

Met Innocence presenteert De Nationale Opera de meest recente compositie van de Finse Kaija Saariaho, op een indringend verhaal van de Finse bestseller auteur Sofi Oksanen.

Tien jaar na de traumatische gebeurtenis op school, trouwt de jongere broer van de schutter en hoopt hij de geschiedenis achter zich te kunnen laten. De bruiloft loopt echter uit op een confrontatie met het verleden. Bij alle partijen komen de trauma’s aan de oppervlakte en het onderscheid tussen slachtoffer en dader lijkt langzaam te vervagen.

  vr 31 jan Financial Times over Only the Sound Remains, 2016 ****

  ‘Kaija Saariaho’s subtle and meticulous blend of live electronics with acoustic sound can create curtains and washes of sound, sensual and evocative in ways that have become her trademark.’

  vr 31 jan Het Parool over Only the Sound Remains****

  'Droomlandschappen vol betovering'

  ma 03 feb Theaterkrant over Only the Sound Remains

  'Saariaho creëert een kleurrijk palet aan delicate klanken: het glinstert, fluistert, ritselt, lispelt, piept, ruist en suist in de orkestbak.'

DE MAKERS

De jonge Australische regisseur Simon Stone, die in Nederland furore maakte met zijn indrukwekkende theaterregies, maakt zijn debuut bij De Nationale Opera. Na Émilie (2010) en Only the sound remains (2016) is Innocence het derde werk dat van de wereldwijd meest gespeelde hedendaagse componist Saariaho te zien is bij De Nationale Opera. Specialist op het gebied van hedendaagse muziek is de tevens Finse dirigent Susanna Mälkki, die met deze productie haar debuut maakt in ons huis. De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani keert, in de rol van de bruid Stela, terug naar De Nationale Opera. 

Kaija Saariaho

Componist

KAIJA SAARIAHO studeerde compositie in Helsinki, Freiburg en Parijs en is een prominent lid van een groep Finse componisten met een wereldwijde impact.

 

INNOCENCE

Nederlandse première
Opera in vijf bedrijven (2020)
Gezongen in het Engels

Libretto
Sofi Oksanen

Compositie-opdracht en coproductie van Festival d’Aix-en-Provence, De Nationale Opera, Royal Opera House Covent Garden (Londen), Finnish National Opera (Helsinki) en San Francisco Opera.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Susanna Mälkki
Regie en dramaturgie
Simon Stone
Decor
Chloe Lamford
Kostuums
Mel page
Licht
James Farncombe
Orkest
Residentie Orkest
Koor
Cappella Amsterdam
Instudering Koor
Daniel Reuss
Waitress (Tereza)
Paula Murrihy
Mother-in-law (Patricia)
Sandrine Piau
Father-in-law (Henrik)
Tuomas Pursio
Bride (Stela)
Lillian Farahani
Groom (Tuomas)
Markus Nykanen
Priest
Jukka Rasilainen
Teacher
Lucy Shelton
Student (Marketa)
Vilma Jää

Residentie Orkest
Het Residentie Orkest bestaat meer dan 100 jaar en behoort tot de grote gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Het orkest speelt, in afwachting van het nieuwe Haagse cultuurcomplex, in het Zuiderstrandtheater te Scheveningen, en is te horen op belangrijke podia in binnenen buitenland. De jonge Brit Nicholas Collon is chef-dirigent en artistiek adviseur. Recente DNO-producties: Dialogues des Carmélites, Madama Butterfly en Nabucco. Het Residentie Orkest speelt in 2020 Innocence.

Capella Amsterdam
Cappella Amsterdam staat bekend om de homogene, verfijnde consonantie en de buitengewone veelzijdigheid, zowel voor wat betreft het moderne repertoire als voor de muziek van de oude meesters. Het werd opgericht in 1970 door Jan Boeke en is sinds 1990 onder de artistieke leiding van Daniel Reuss. In de afgelopen jaren heeft het koor een prominente plaats ingenomen op het gebied van de Nederlandse muziek en werd het enthousiast ontvangen in Europa en daarbuiten. Ook heeft Cappella Amsterdam veel succes door samenwerking met diverse koren, ensembles en orkesten, zoals Asko|Schönberg, Ensemble Intercontemporain, Orkest van de Achttiende Eeuw, MusikFabrik, en RIAS Kammerchor. 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Foyeravond

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Tijdstip: 28 september 2020, 20.30 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas)
gratis voor Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet
en Patronen van Nationale Opera & Ballet.