Speeldata

18 apr-6 mei 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:40, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 28

Roberto Devereux

De eenzaamheid van een oude koningin

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van Essex, vormt het sluitstuk van de zogenoemde Tudor-trilogie van de Italiaanse belcantocomponist Gaetano Donizetti. 

Foto: Marta Syrko

De eenzaamheid van een oude koningin

In Roberto Devereux (1837) laat Donizetti koningin Elizabeth I zien als oudere vrouw, twee jaar voor ze sterft. De harde politieke wereld aan het hof en in haar wereldrijk hebben van haar een strenge, verbitterde en eenzame vrouw gemaakt. Zelden heeft ze het geluk van de liefde gekend. Nu ze aan het eind van haar leven is gekomen en dat besef sterk doordringt, wordt haar verlangen alleen maar groter. Maar Elizabeth merkt al snel dat ze niet als enige haar hart aan Devereux verpand heeft.

Veel meer dan de titelfiguur Roberto is Elizabeth het echte hoofdpersonage van de opera, en Donizetti heeft haar muzikaal zeer persoonlijk, menselijk en gedetailleerd uitgewerkt. Iedere gevoelsnuance in haar hart wordt in de muziek verklankt, van de innigste liefdesverlangens tot woede, haat, verachting en vertwijfeling. Daarmee is Roberto Devereux ook de meest moderne opera van de Tudor-trilogie. 

 

Sluitstuk van de trilogie

Met Roberto Devereux ronden regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola het verhaal van koningin Elizabeth I af. Eerder lieten ze haar als kind zien in Anna Bolena, en als volwassen vrouw, op het toppunt van haar macht, in Maria Stuarda. In Roberto Devereux strijdt Elizabeth, aan het eind van haar leven, vooral tegen zichzelf.

De Oezbeekse sopraan Barno Ismatullaeva zingt de veeleisende rol van Elizabeth. Zij beschikt niet alleen over een warme, romige stem, maar ook over een charismatische toneelpersoonlijkheid. De rol van Sara Nottingham, Elizabeths rivale in de liefde, wordt vertolkt door de warme mezzosopraan Angela Brower. Ismael Jordi neemt in dit sluitstuk van de trilogie opnieuw de tenorpartij voor zijn rekening.

Start kaartverkoop

De losse kaartverkoop voor Roberto Devereux start op 24 augustus 2023 om 12.00 uur. Wilt u zeker zijn dat u dit moment niet mist? Meld u dan aan voor de ticket alert en we sturen u een reminder zodra de kaartverkoop start.

SLUITSTUK VAN DE TUDOR-TRILOGIE

Voorstellingsinformatie

Lyrische tragedie in drie bedrijven
Gezongen in het Italiaans

Libretto  Salvadore Cammarano

Dirigent  Enrique Mazzola
Regie  Jetske Mijnssen
Decor  Ben Baur
Kostuums  Klaus Bruns
Licht  Cor van den Brink
Dramaturgie  Luc Joosten

Elisabetta  Barno Ismatullaeva
Duca di Nottingham  n.n.b.
Sara, duchessa di Nottingham  Angela Brower
Roberto Devereux  Ismael Jordi

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Nederlands Kamerorkest

Coproductie met Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia) en Teatro San Carlo (Napels)

Bestel kaarten

De losse kaartverkoop start op 24 augustus 2023 om 12.00 uur.

Tickets worden geladen...

‘Donizetti heeft iedere gevoelsnuance van koningin Elizabeth in de muziek verklankt’

Nederlands Kamerorkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Anna van Kooij

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici.

Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar te maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Lohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Anderen bekeken ook

NIEUWE
PRODUCTIE
VOOR DNO

Agrippina
Opera
Agrippina
13-28 jan 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Agrippina, de moeder van Nero, doet er alles aan om de heersende keizer Claudius van de...

info & tickets

REPRISE

La traviata
Opera
La traviata
27 jan-18 feb 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Met La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het verhaal van een terminaal zieke...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Fidelio
Opera
Fidelio
5-29 jun 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama...

info & tickets
opera & ballet online

opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen