Animal Farm scènebeeld
Foto: Ruth Walz

De Nationale Opera wint twee International Opera Awards

10 november 2023

De Nationale Opera is gisterenavond maar liefst twee keer in de prijzen gevallen bij de prestigieuze International Opera Awards in Warschau. De Opera Award voor ‘Beste Wereldpremière’ ging naar Animal Farm van Alexander Raskatov, de openingsproductie van het Opera Forward Festival 2023. Daarnaast ontving De Nationale Opera de Opera Award voor inspanningen op het vlak van duurzaamheid.

Sinds de oprichting in 2012 zijn de International Opera Awards een jaarlijks evenement dat uitmuntendheid in de wereld van opera erkent en viert, waarbij bijzondere artiesten, producties en bijdragen aan de operawereld worden bekroond. De beoordeling van de International Opera Awards wordt gedaan door een jury van internationale professionals uit de branche onder leiding van John Allison, hoofdredacteur van het Britse maandblad Opera.

Duurzaamheid

Bob Brandsen, Directeur Techniek en Productie bij Nationale Opera & Ballet, nam tijdens de ceremonie in Warschau de prijzen in ontvangst. Tijdens zijn dankspeech zei Brandsen de prijs voor Duurzaamheid vooral te zien als stimulans voor de inspanningen die Nationale Opera & Ballet levert om duurzamer te worden.

Een van de stappen van Nationale Opera & Ballet was de ontwikkeling van de Green Deal - een document dat wordt besproken met elk creatief team. De Green Deal zal zijn eerste effecten zien tijdens het Opera Forward Festival in maart 2024, met de wereldpremière van Ellen Reid’s The Shell Trial, een nieuwe opera die de verantwoordelijkheidscrisis rond klimaatverandering aanpakt.

Beste wereldpremière

Animal Farm - een coproductie met de Wiener Staatsoper, de Finse Nationale Opera en het Teatro Massimo in Palermo - beleefde zijn wereldpremière tijdens het Opera Forward Festival dat elk jaar in maart in Amsterdam plaatsvindt. Het festival is en blijft voor De Nationale Opera een belangrijke en inspirerende katalysator in de ontwikkeling van toekomstbestendige opera en om nieuwe artistieke richtingen te verkennen.

Ook regisseur Barrie Kosky viel in de prijzen als ‘Regisseur van het Jaar’. Kosky is regelmatig te gast bij De Nationale Opera en keert in januari terug met zijn visie op Händels Agrippina. In mei 2024 rondt Kosky zijn driejarige Puccini-reeks bij De Nationale Opera af met een nieuwe productie van Il trittico onder leiding van chefdirigent Lorenzo Viotti.