Speeldata

16-21 mrt 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:30, geen pauze

Tickets

Vanaf € 16

The SHell Trial campagnebeeld

Wie is er verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de klimaatverandering. In The Shell Trial treden de verschillende stemmen uit het klimaatdebat naar voren en wordt steeds duidelijker dat we met eindeloos vingerwijzen niet vooruitkomen. Deze actuele opera laat zien dat de klimaatcrisis boven alles een verantwoordelijkheidscrisis is. 

Foto: Marta Syrko

Wie is er verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?

The Shell Trial is gebaseerd op het toneelstuk De zaak Shell van Rebekka de Wit en Anoek Nuyens dat in 2020 in première ging en hoge ogen gooide op Nederlandse en internationale podia. Verschillende stemmen en perspectieven binnen de klimaatcrisis komen aan bod, waarbij de complexiteit van de zaak steeds helderder naar de voorgrond treedt. De grenzen tussen schuldige en slachtoffer, goed en slecht en individuele en collectieve verantwoordelijkheid vervagen naarmate er meer en meer standpunten op tafel komen.

 

Collectief en duurzaam

Voor The Shell Trial gaat DNO voor het eerst een samenwerking aan met opera- en muziektheaterplatform Het Geluid uit Maastricht. De Pulitzer Prize-winnende Amerikaanse componist Ellen Reid, in 2024 als artist-in-residence verbonden aan het Koninklijk Concertgebouw en -orkest, verklankt Roxie Perkins’ librettobewerking van het oorspronkelijke toneelstuk. De opera komt collectief tot stand, een werkwijze waarmee muzikaal leider en co-creator Manoj Kamps na FAUST [working title] en I have missed you forever inmiddels goed bekend is.

De Nationale Opera voegt daarnaast de daad bij het woord en spant zich in om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren, en met deze pilot ook voor toekomstige producties waardevolle lessen te leren.

Draag bij aan deze Green Deal-productie

Draag bij aan deze Green Deal-productie

We maken deze voorstelling zo duurzaam mogelijk

We vinden het belangrijk om op een duurzame manier kunst te creëren, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de magie op ons toneel. Daarom kijken we goed hoe we onze voorstellingen duurzamer kunnen produceren. Eén uitkomst daarvan is onze Green Deal – een richtlijn waarmee de milieu-impact van producties kan worden verminderd.

Deze voorstelling wordt als een van de eersten in een reeks volgens de Green Deal geproduceerd; we leren van alles wat we doen en passen daar onze manier van werken op aan voor het volgende seizoen.

Om de onvermijdelijke emissies van deze voorstelling te compenseren werkt Nationale Opera & Ballet samen met Trees for All; een CBF erkend goed doel. Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden.

Bezoekers van deze voorstelling kunnen een extra bijdrage leveren aan twee duurzame bosprojecten: een nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud en het herstel van het tropisch bos en leefgebied van de orang-oetan in Borneo.

 

Draag bij aan een bosrijke wereld

Ook u kunt bijdragen aan deze duurzame bosprojecten. Wanneer u online een ticket koopt voor The Shell Trial kunt u in het betalingsproces een extra bedrag toevoegen. Uw bijdrage gaat rechtstreeks naar Trees for All.

Voorstellingsinformatie

Gezongen in het Engels

Muziek Ellen Reid
Libretto  Roxie Perkins; gebaseerd op het toneelstuk De zaak Shell van Anoek Nuyens, Rebekka de Wit, Frascati Producties en De Nwe Tijd

Muzikale leiding en co-creatie  Manoj Kamps
Regie, concept en co-adaptatie  Gable Roelofsen en Romy Roelofsen (Het Geluid)
Decor  Davy van Gerven
Kostuums  Greta Goiris en Flora Kruppa
Licht  Jean Kalman
Video  Wies Hermans
Choreografie  Winston Ricardo Arnon
Bewegingsregie ‘Elders’  Nita Liem
Dramaturgie  Willem Bruls, Saar Vandenberghe, Jasmijn van Wijnen

The Government  Claire Barnett-Jones
The Consumer  Anthony León
The Law / The Artist  Lauren Michelle   
The CEO  Audun Iversen             
The Activist  Ella Taylor       
The Climate refugee  Carla Nahadi Babelegoto      
The Historian  Jasmin White 
The Weatherman  Erik Slik            
The Elementary School Teacher  Nikki Treurniet
The Pilot  Alexander de Jong
The Fossil Fuel Laborer  Allen Michael Jones
The Field Worker  Yannis François

Elders
Nita Liem
Ingrid Coleridge
Claudia Tjon Soei Len
Twie Tjoa
Francisca Tan
Raymonde Roebana
Beppy Milder
Patrick Altenberg
William Mettendaf
Linda Grootfaam
Anna Azijnman
Anneroos Burger

Kinderkoor
Watermusic Kinderkoor (Muziekschool Waterland), Noord-Hollands selectiekoor en The Shell trial projectkoor

De leden van het The Shell trial projectkoor zijn geselecteerd uit verschillende scholen in Zuidoost, Noord, Nieuw-West en Almere. Al deze kinderen maken deel uit van een participatieproject o.l.v. Het Geluid.

Academisten en orkestleden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Compositieopdracht en coproductie van De Nationale Opera, Het Geluid Maastricht, Opera Philadelphia en Bregenzer Festspiele

OFF Logo

Opera Forward Festival

Inspirerend, uitdagend en vernieuwend. Dompel jezelf onder in de 8e editie van het Opera Forward Festival (OFF), van 8 t/m 17 maart. Met muzikale voorstellingen van gevestigde namen én een nieuwe generatie makers, gaat OFF het experiment aan en wordt onbekend terrein betreden met vernieuwende en grensverleggende muziektheaterproducties. Ontdek The Shell Trial en meer tijdens OFF!

Gebaseerd op het prijswinnende toneelstuk De zaak Shell

De rechtszaak tegen Shell

De zaak tegen Shell werd in 2021 gewonnen door Milieudefensie en ondersteunende individuen. Shell besloot in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Dat dient in 2024: het jaar dat The Shell Trial in wereldpremière gaat.

Teaser The Shell trial

Kind aan een rommelige tafel

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link. Jongeren t/m 35 jaar kunnen voor slechts € 25,00 (incl. boekingskosten) naar deze voorstelling, ongeacht welke rang er wordt besteld.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard  Stadspas Jongeren t/m 35 jaar
Rang 1 € 64,00 € 54,00 € 23,00
Rang 2 € 58,00  € 48,00 € 23,00
Rang 3 € 48,00 € 38,00 € 23,00
Rang 4 € 37,00 € 27,00 € 23,00
Rang 5 € 21,00 € 20,00 € 23,00
Rang 6 € 16,00 € 15,00 € 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

Op 18 en 21 maart zijn er opnames van de voorstelling met camera’s in de zaal.  Er zijn cameraplaatsen beschikbaar voor € 15 (met enige zichtbeperking)!  Neem voor meer informatie telefonisch contact op met onze klantenservice: 020-62 55 455.

loading Tickets worden geladen...
The Shell Trial
Foto: Erin Baiano

Componist Ellen Reid over The Shell Trial

Koninklijk Concertgebouworkest

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in Het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streaming, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s. 

Foto: Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het  Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op; in Concertgebouworkest Young komen talenten van 14 t/m 17 jaar uit heel Europa samen. Met De Nationale Opera bestaat  een lange samenwerking. Dit seizoen is het orkest te horen in de nieuwe productie The Shell Trial en in Fidelio

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding The Shell Trial door: nnb
Plaats: Souterrain

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door

Genomineerd voor de FEDORA Operaprijs 2022 & Medegefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie

anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

Jocasta's Line campagnebeeld
Opera & Ballet
Oedipus Rex / Antigone
9-24 mrt 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Groots werk voor koor, zangsolisten en dansers Het tragische spanningsveld tussen politiek...

info & tickets

OPERA
FORWARD
FESTIVAL

The FOur Note Opera Campagnebeeld
Opera
The Four Note Opera
15-17 maart 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

I always feel very uncomfortable in the Final Scene. But what can we do? That is the way...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Il trittico campagnebeeld oper awards logo
Opera
Il trittico
3-19 mei 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Giacomo Puccini componeerde zijn Il trittico als een drieluik van eenakters waarin...

info & tickets