Speeldata

16-21 mrt 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 16

The SHell Trial campagnebeeld

Wie is er verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de klimaatverandering. In The Shell Trial treden de verschillende stemmen uit het klimaatdebat naar de voorgrond, en wordt steeds duidelijker dat we met eindeloos vingerwijzen niet vooruitkomen. Deze actuele opera laat zien dat de klimaatcrisis boven alles een verantwoorlijkheidscrisis is. 

Foto: Marta Syrko

Wie is er verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?

The Shell Trial is gebaseerd op het toneelstuk De zaak Shell van Rebekka de Wit en Anoek Nuyens dat in 2020 in première ging en hoge ogen gooide op Nederlandse en internationale podia. Verschillende stemmen en perspectieven binnen de klimaatcrisis komen aan bod, waarbij de complexiteit van de zaak steeds helderder naar de voorgrond treedt. De grenzen tussen schuldige en slachtoffer, goed en slecht en individuele en collectieve verantwoordelijkheid vervagen naarmate er meer en meer standpunten op tafel komen.

 

Collectief en duurzaam

Voor The Shell Trial gaat DNO voor het eerst een samenwerking aan met opera- en muziektheaterplatform Het Geluid uit Maastricht. De Pulitzer Prize-winnende Amerikaanse componist Ellen Reid, in 2024 als artist-in-residence verbonden aan het Koninklijk Concertgebouw en -orkest, verklankt Roxie Perkins’ librettobewerking van het oorspronkelijke toneelstuk. De opera komt collectief tot stand, een werkwijze waarmee muzikaal leider en co-creator Manoj Kamps na FAUST [working title] en I have missed you forever inmiddels goed bekend is. De veelzijdige klassiek zangeres Julia Bullock, die bekendstaat om haar maatschappelijk engagement, is naast performer in de voorstelling eveneens co-creator.

De Nationale Opera voegt daarnaast de daad bij het woord en spant zich in om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren, en met deze pilot ook voor toekomstige producties waardevolle lessen te leren.

Draag bij aan deze Green Deal-productie

Draag bij aan deze Green Deal-productie

We maken deze voorstelling zo duurzaam mogelijk

We vinden het belangrijk om op een duurzame manier kunst te creëren, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de magie op ons toneel. Daarom kijken we goed hoe we onze voorstellingen duurzamer kunnen produceren. Eén uitkomst daarvan is onze Green Deal – een richtlijn waarmee de milieu-impact van producties kan worden verminderd.

Deze voorstelling wordt als een van de eersten in een reeks volgens de Green Deal geproduceerd; we leren van alles wat we doen en passen daar onze manier van werken op aan voor het volgende seizoen.

Om de onvermijdelijke emissies van deze voorstelling te compenseren werkt Nationale Opera & Ballet samen met Trees for All; een CBF erkend goed doel. Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden.

Bezoekers van deze voorstelling kunnen een extra bijdrage leveren aan twee duurzame bosprojecten: een nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud en het herstel van het tropisch bos en leefgebied van de orang-oetan in Borneo.

 

Draag bij aan een bosrijke wereld

Ook u kunt bijdragen aan deze duurzame bosprojecten. Wanneer u online een ticket koopt voor The Shell Trial kunt u in het betalingsproces een extra bedrag toevoegen. Uw bijdrage gaat rechtstreeks naar Trees for All.

Voorstellingsinformatie

Gezongen in het Engels

Muziek Ellen Reid
Libretto  Roxie Perkins; gebaseerd op het toneelstuk De zaak Shell van Anoek Nuyens, Rebekka de Wit, Frascati Producties en De Nwe Tijd

Muzikale leiding en co-creatie  Manoj Kamps
Regie, concept en co-adaptatie  Gable Roelofsen en Romy Roelofsen
Decor  Davy van Gerven
Licht  Jean Kalman
Dramaturgie  Willem Bruls, Saar Vandenberghe, Jasmijn van Wijnen

The Law/The Artist  Julia Bullock
The Government  Claire Barnett-Jones 
The CEO  Audun Iversen
The Consumer  Anthony Leon

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)
Kinderkoordirigent  Anaïs de la Morandais

Academisten en orkestleden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Compositieopdracht en coproductie van De Nationale Opera, Het Geluid Maastricht, Opera Philadelphia en Bregenzer Festspiele

Gebaseerd op het prijswinnende toneelstuk 
De zaak Shell

De rechtszaak tegen Shell

De zaak tegen Shell werd in 2021 gewonnen door Milieudefensie en ondersteunende individuen. Shell besloot in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Dat dient in 2024: het jaar dat The Shell Trial in wereldpremière gaat.

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Rang 1 € 64,00 € 54,00
Rang 2 € 58,00 € 48,00
Rang 3 € 48,00 € 38,00
Rang 4 € 37,00 € 27,00
Rang 5 € 21,00 € 20,00
Rang 6 € 16,00 € 15,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
The Shell Trial
Foto: Erin Baiano

Componist Ellen Reid over The Shell Trial

Koninklijk Concertgebouworkest

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in Het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streaming, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s. 

Foto: Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het  Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op; in Concertgebouworkest Young komen talenten van 14 t/m 17 jaar uit heel Europa samen. Met De Nationale Opera bestaat  een lange samenwerking. Dit seizoen is het orkest te horen in de nieuwe productie The Shell Trial en in Fidelio

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding The Shell Trial door: nnb
Plaats: Souterrain

Genomineerd voor de FEDORA Operaprijs 2022 & Medegefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie

anderen bekeken ook

NIEUWE
PRODUCTIE
VOOR DNO

Innocence
Opera
Innocence
7-22 okt 2023 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In de nieuwe opera Innocence staan de ingrijpende gevolgen van een ‘school shooting’...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Lohengrin
Opera
Lohengrin
11 nov-3 dec 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in...

info & tickets

WERELDPREMIÈRE
SAMENWERKING
DNO EN HNB

Oedipus Rex / Antigone campagnebeeld
Opera & Ballet
Oedipus Rex / Antigone
9-24 mrt 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Misdaad en straf staan centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en de...

info & tickets