Laat je van 3 tot en met 12 maart 2023, tijdens de zevende editie van het Opera Forward Festival (OFF), verrassen door wat opera óók kan zijn. Met werk van gevestigde namen en een nieuwe generatie makers, muzikale optredens, videokunst en talks breekt OFF de kunstvorm open.

OFF 23

Vrijheid en bevrijding

Liberation
In de nieuwe editie van het Opera Forward Festival staat het thema van vrijheid en bevrijding centraal. De openheid naar het muziektheater, de kunstenaars, het publiek, maar ook naar het kunstonderwijs en de samenleving, maken van OFF bij uitstek een platform waar vragen rond dit thema aan bod kunnen komen.

Het OFF-programma in een notendop

Drie producties vormen het hart van deze editie van OFF. Er is de wereldpremière van Alexander Raskatovs Animal Farm, naar de gelijknamige roman van George Orwell waarin de dieren rebelleren. In Ändere die Welt! wordt dat thema verder onderzocht: wat leveren revoluties ons op? En ten slotte staat in  Perle Noire: meditations for Joséphine een belangrijk 20ste-eeuws icoon van de vrijheid centraal, Joséphine Baker. 

En OFF is nog veel meer. We presenteren een rijk en breed contextprogramma (nog nader bekend te  maken), met voorstellingen, gesprekken en optredens in festivalsetting. Zoals altijd is er volop ruimte voor een nieuwe generatie kunstenaars in de projecten van de kunstvakopleidingen en krijgen sprekers, artiesten en het publiek ruimte en vrijheid voor emotie, reflectie en verbeelding.

Animal Farm

Animal Farm

Orwells meesterwerk als grootse opera
Op een verloederde boerderij vechten de dieren zich vrij van hun heerszuchtige boer, maar al snel moeten zij hun schouders buigen naar het juk van een nieuwe heerser uit eigen gelederen. Een wereldpremière om reikhalzend naar uit te kijken: de operabewerking van Orwells tijdloze boek. De netelige verwikkelingen en scherp getekende karakters zijn een kolfje naar de hand van regisseur Damiano Michieletto. Met Alexander Raskatov kreeg zijn droomproject de ideale componist.

Ändere die Welt!

Ändere die Welt!

Muziektheater op de barricades
Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. Op de wrakstukken van deze radicale omwentelingen vragen we ons af: hoe nu verder? Is revolutie nog wel het middel voor verandering? De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van [Collective Works]. In het collectieve maakproces van Ändere die Welt! schuiven verschillende artistieke partners aan.

Perle Noir

Perle Noire: meditations for Joséphine

Een leven in het teken van vrijheid en waardigheid
Joséphine Baker: een ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld. In de theatrale liederencyclus Perle Noire laten componist Tyshawn Sorey, regisseur Peter Sellars en sopraan Julia Bullock hun licht schijnen op het complexe leven achter het masker van de superster.

 

Contextprogramma

Contextprogram-ma (n.n.b.)

Natuurlijk is OFF ook dit seizoen veel meer dan enkele indrukwekkende producties. Opnieuw is er ruimte voor een nieuwe generatie kunstenaars in de projecten van de kunstvakopleidingen en krijgen sprekers, artiesten en het publiek de ruimte en de vrijheid voor emotie, reflectie en verbeelding. We presenteren een rijk en breed contextprogramma met verrassende voorstellingen, gesprekken en optredens in een festivalsetting.

Foto: OFF 2019 | Fotograaf: Desireé van den Berg

 

Aftermovie Opera Forward Festival 2022

Aftermovie Opera Forward Festival 2022

OPERA FORWARD FESTIVAL WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR