OPERAS

Centraal in het Opera Forward Festival staan drie grote – gedurfde – voorstellingen. Met deze producties verlaten we ons vertrouwde terrein en zoeken we naar het radicaal nieuwe.

De OPERAS zijn voor iedereen onder de 36 jaar te bezoeken voor slechts € 20, ongeacht de zaalrang.

Animal Farm

ANIMAL FARM

Muziek  Alexander Raskatov
Regie  Damiano Michieletto
Een muzikale bewerking van een satirische fabel. Animal Farm is een revolutionaire opera, naar George Orwells tijdloze roman over een mislukte bevrijdingsstrijd. De dystopische sfeer en de onrust van verschuivende wereldbeelden worden vertolkt in een nieuwe, extreme, onstuimige compositie.

Perle Noire

PERLE NOIRE: MEDITATIONS FOR JOSÉPHINE

Muziek  Tyshawn Sorey
Regie  Peter Sellars
Een ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld uit de twintigste eeuw. Perle Noire duikt in het leven en de worstelingen van het icoon Joséphine Baker – maar vanuit een hedendaags perspectief. De jazz-achtige composities en improvisaties bieden een meditatieve reflectie op haar leven.

Ändere die Welt!

ÄNDERE DIE WELT!

Muziek  Pedro Beriso
Regie  Mart van Berckel
Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? Zangers van de Opera Studio en spoken-word-artiest Amara van der Elst leiden de toeschouwer door deze eigenzinnige voorstelling waarin bestaande, bekende muziek als een vernieuwende collage aan elkaar wordt geweven.

OFF Labs visual

LABS

Het Opera Forward Festival daagt de makers van de toekomst uit om opera naar hun eigen hand te zetten. Studenten van diverse kunstopleidingen laten zich inspireren door het genre en door elkaars ideeën en vakmanschap. Tijdens het festival beleef je hun onderzoek, en ontdekkingen in uiteenlopende vormen: de LABS.

LABS

LABS: Performing Arts
Vijf korte operaproducties, gemaakt door groepen van nog studerende componisten, regisseurs, dramaturgen, scenografen, componisten en productieleiders. In het traject van de LABS Performing Arts zijn deze culturele studenten op hun eigen manier aan de slag gegaan met de kunstvorm. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart presenteren zij hun voorstellingen, die ieder ongeveer vijftien minuten duren, in Studio Boekman. Reserveer je gratis ticket voor een van de timeslots, en je krijgt alle vijf de voorstellingen aaneengesloten te zien.
In samenwerking met:

 • Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten): Regieopleiding, Opleiding Productie Podiumkunsten en Scenografieopleiding
 • Conservatorium van Amsterdam (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten): afdeling Compositie
 • Koninklijk Conservatorium Den Haag: afdeling Compositie
 • Codarts Rotterdam: afdeling Compositie
 • Universiteit van Amsterdam: Master Dramaturgie
 • Meesteropleiding Coupeur

LABS: Visual Arts
Wat gebeurt er wanneer kunstenaars uit de beeldende of audiovisuele hoek zich door opera laten inspireren? Masterstudenten van het Sandberg Instituut (de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie) maken gezamenlijk een performance die gratis te zien is in de avonden van vrijdag 3 en zaterdag 4 maart op het plein voor Nationale Opera & Ballet. En er gebeurt meer op het gebied van beeldende kunst. Studenten van kunstopleidingen maken een documentaire operafilm die – met livemuziek – vertoond wordt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West, op woensdag 5 en vrijdag 10 maart.
In samenwerking met:

 • Sandberg Instituut Amsterdam: opleiding Re:master Opera
 • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag: afdeling Non Linear Narratives

LABS: Arts & Science
Studenten van verschillende opleidingen in kunstbeleid en kunstmanagement vormen samen een denktank onder leiding van Mavis Carhillo. Samen met spraakmakende gasten uit de cultuursector verkennen ze ideeën over de toekomst van de kunsten. Het eindproduct zal de vorm van een hackathon aannemen. (NB: Labs Arts & Science is geen openbaar evenement.)
In samenwerking met:

 • Boekmanstichting
 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Maastricht University
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Universiteit van Amsterdam
OFF SOUNDS visual

SOUNDS

Hoe ziet de opera van de toekomst eruit, als we loskomen van conventies? Als we de ongeschreven regels loslaten? Als we de (voor)oordelen even vergeten? Hedendaagse kunstvormen en populaire cultuur moeten, zúllen samensmelten tot de opera van nu. Door een blik te richten op wat we nog niet kennen, zoeken we naar wat we in de toekomst kunnen. Wat OFF betreft is het tijd om een nieuwe dimensie binnen te treden – want dat is waar de opera van de toekomst zich bevindt.

SOUNDS

In de SOUNDS stellen we graag een aantal totaal verschillende geluidspioniers aan je voor. Samen onderzoeken zij waar spoken word en (koor)zang elkaar vinden, tot hoe ver de raakvlakken tussen jazz en opera gaan, wat er gebeurt als operacomposities uit noise, tekno en post-punk elektronica bestaan. En meer – alles wordt aan het muzikale onderzoek onderworpen. De SOUNDS bestaan uit 5 muzikale optredens per dag, te zien met vrije in- en uitloop in de namiddag op zaterdag 4 en zaterdag 11 maart.

Zie hieronder enkele SOUNDS  de volledige programmering zal binnenkort aangekondigd worden.

 

Zaterdag 4 maart

OTION
Geïnspireerd door de hiphopcultuur, neo-soulmuziek en zijn Afro-Surinaamse roots, vermengt artiest OTION op organische wijze gezongen en gesproken woord, dans en livemuziek met een sterke nadruk op het vertellen van verhalen. Tijdens zijn SOUNDS neemt hij ons hierin mee.

De Nationale Opera Studio
Naast hun representatie in de voorstelling Ändere die Welt! laten de talentvolle zangers van de Nationale Opera Studio op meer momenten hun eigen SOUND horen. Luister op 4 maart naar deze operasterren en -stemmen van de toekomst!

Splendor
Midden in het centrum van Amsterdam – op een steenworp afstand van Nationale Opera & Ballet – vind je Splendor: een club voor álle verschillende soorten muziek, opgericht door vijftig topmusici en hun publiek. Splendor is een ontmoetingsplek, een clubhuis, een podium, een muzikaal laboratorium en nog veel meer. Tijdens OFF draait het laboratorium overuren en laat Splendor zijn SOUND van de toekomst horen.  

 

Zaterdag 11 maart

Spoken word x zang: De kracht van het woord       
Poëtische verhalen ontmoeten harmonische zanglijnen en verkennen een gezamenlijke toekomst – wij geloven dat spoken word en zang in het bezit zijn van een gemeenschappelijke kracht. Tijdens OFF onderzoeken we waar deze kracht muzikaal toe kan leiden.

Reimagining Opera: Noise, tekno, post-punk en improv x opera
Wat betekent ‘opera’ in de 21e eeuw? De vooruitstrevende stemkunstenaar Stephanie Pan (van de eerdere OFF-productie I Have Missed You Forever) onderzoekt dit concept vanuit het perspectief van de underground clubscene, experimental electronics en improv. Dit doet ze samen met een door haar verzameld collectief aan toonaangevende makers uit de experimentele electronics-, noise- en free jazz-scenes. In samenwerking met V2_Lab for unstable media in Rotterdam werpen ze een vernieuwende, radicale blik op vastgeroeste concepten, zoekend naar hun plek in de hedendaagse operawereld. 

Met naast Stephanie Pan: Marc Alberto, Floris van Bergeijk, Lynn Cassiers, Ji Youn Kang en Stelios Manousakis

Vrij Spel x OFF 
Elke zaterdag staat De Muziekfabriek op NPO Klassiek in het teken van de rubriek Vrij Spel. Presentatrice Jet Berkhout daagt jonge musici uit om een bekend klassiek stuk nieuw leven in te blazen – weg van de partituur, op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Op zaterdag 11 maart nodigt Jet Berkhout musici uit voor een live Vrij Spel op het Opera Forward Festival. Met onder andere gambist Robert Smith en saxofonist Tom Sanderman.

Nastya Vogan & Albert van Abbe: ЛІСОВІ ПІСНІ live  
Лісові Пісні
– vertaald als ‘bosliederen’ – is een samenwerking tussen de Oekraïense elektronische componist Nastya Vogan en de Nederlandse dj, producer en geluidskunstenaar Albert van Abbe. Samen met de Oekraïense operazangeres Maria Knygnitska creëren zij een compositie voor elektronica, piano en een sopraanstem, geïnspireerd door het mysterie en de schoonheid van de Oekraïense mythologie en folklore. Door deze ruimtes van klassieke muziek en elektronica te verkennen, wil Лісові Пісні het verleden en de toekomst van de Oekraïense folklore opnieuw muzikaal verbeelden.

OFF TALKS visual

TALKS

Opera is een genre dat kan bewegen, en dat beweging op gang kan brengen. Het Opera Forward Festival breekt met de regels, tradities en mores die eraan verbonden zijn. We gaan in gesprek over de kracht, maar ook over de (pijnlijke) blinde vlekken, de macht en de verantwoordelijkheid van het genre én het instituut.

TALKS

De TALKS vinden plaats op maandagavond 6 maart en dinsdagavond 7 maart. Ze bieden een inhoudelijke toevoeging aan je opera- of festivalbezoek, maar zijn ook als zelfstandig evenement relevant en interessant. Beide avonden zijn gratis toegankelijk.

 

Maandag 6 maart

Kunst & Revolutie
Onderdrukking, ongelijkheid en een ongekende klimaatcrisis zijn slechts enkele van de kwesties waar onze samenleving mee moet dealen. Kunst kan troost bieden – of bekritiseren. Maar hoe wordt dat meer dan een gecureerde beweging binnen de gesubsidieerde muren van de kunstinstituten? Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de verhouding tussen kunst en activisme. Hoe kan kunst voor fundamentele verandering zorgen, voor een revolutie? En kan opera als grootse gezamenlijke kunstvorm dan ook een grootse kracht ontketenen?

Trailer Opera Forward Festival 2023

Opera Forward Festival 2022 spoken word

Programma OFF

Bekijk hieronder het programma van het Opera Forward Festival 2023 per dag, locatie en tijd. Klik op de blokken voor meer informatie over de producties en programma’s.

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door