Speeldata

13-28 jan 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:55, incl. 1 pauze; (1ste deel duurt 1:45 uur!)

Tickets

nvt

Agrippina

In de greep van een machtsbeluste keizerin

Agrippina, de moeder van Nero, doet er alles aan om de heersende keizer Claudius van de troon te stoten en haar zoon aan de macht te krijgen. De barokopera Agrippina, over grote ambities, politieke intriges en de kronkelwegen van de macht, behoort tot Händels sterkste vroege werken.

Foto: Marta Syrko

In de greep van een machtsbeluste keizerin

“Dit werk bevat de spannendste ingrediënten die je maar kunt hebben in een opera: erotiek en macht”, aldus regisseur Barrie Kosky. Hij weet als geen ander levensechte personages neer te zetten, die manoeuvreren tussen ironie en ernst.

 

Succesvolle traditie

Het werk van Händel kent een levendige en succesvolle traditie bij De Nationale Opera. In de afgelopen jaren stonden onder meer Ariodante, Jephtha, Rodelinda en Giulio Cesare al op het programma. De opera Agrippina werd nog niet eerder bij DNO uitgevoerd. De muzikale leiding van deze primeur is in handen van Händelspecialist Ottavio Dantone, die zijn debuut maakt als dirigent bij De Nationale Opera. Zijn eigen, prijswinnende barokorkest Accademia Bizantina neemt plaats in de bak.

De veelgeprezen mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac maakt na haar DNO-optredens in L’étoile en Idomeneo haar roldebuut als keizerin Agrippina. D’Oustrac schittert naast de opkomende countertenor John Holiday (Nerone), die eerder bij DNO te zien was in We Shall Not Be Moved, en de bij het Amsterdamse publiek geliefde sopraan Ying Fang (Poppea).

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven
Gezongen in het Italiaans

Libretto  Vincenzo Grimani

Muzikale leiding  Ottavio Dantone
Regie  Barrie Kosky
Decor  Rebecca Ringst
Kostuums  Klaus Bruns
Licht  Joachim Klein
Dramaturgie  Nikolaus Stenitzer

Agrippina  Stéphanie d’Oustrac 
Nerone  John Holiday
Poppea  Ying Fang 
Claudio  Gianluca Buratto
Ottone  Tim Mead
Pallante Tommaso Barea
Narciso  Jake Ingbar*
Lesbo  Georgiy Derbas-Richter*

* De Nationale Opera Studio

Orkest  Accademia Bizantina

Coproductie met Bayerische Staatsoper (München), Royal Opera House Covent Garden (Londen) en Hamburgische Staatsoper

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

EROTIEK,  MACHT  EN BAROK

5 redenen om uit te kijken naar ... Agrippina

Trailer Agrippina

Stephanie d'Oustrac en John Holiday in Agrippina
Ying Fang in yellow dress
Scènebeelden Agrippina - De Nationale Opera (2024) | Foto's: Ben van Duin
Ying Fang en John Holiday
Agrippina
Agrippina
John Holiday
John Holiday en Ying Fang
Opstootje
Poppea in bloedrode lange jurk (Ying Fang)
Agrippina overmeesterd?
Agrippina
in de media
Recensies

Händels ‘Agrippina’ is een duistere, komische verbeelding van de verwoestende zucht naar macht - Agrippina en Poppea hebben als vrouwen in Rome de touwtjes stevig in handen

14 januari

Agrippina biedt weelde aan aria's - De Chinese sopraan Ying Fang zong het 'Vaghe perle, eletti fiori' met wonderschone expressie.

15 januari

Barrie Kosky laat Amsterdam zowel gniffelen als genieten bij Agrippina

16 januari

Mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac laat als Agrippina meteen de tegenstelling zien tussen het kalme uiterlijk van de elegante femme fatale en de spanning die ze vanbinnen voelt. [...] In haar vastberaden aria’s hoor je de adrenaline in de scherpte van haar stem.

14 januari

Als echte 'Venetiaanse opera' is Agrippina doortrokken van humor, ironie en satire - Met de keuze van het solistenteam scoorde DNO al even hoog en het moet meerdere aanwezige directeuren van internationale festivals ietwat jaloers hebben gemaakt.

 

14 januari
John Holiday op de voorgrond
Repetitie Agrippina - DNO (2023) | Foto's: Melle Meivogel
Ying Fang voorop
Vechtpartijtje
Groot verdriet
Sprongetje in de lucht
Onenigheid
Wanhopige Ying Fang rechts van de muur

John Holiday zingt de aria 'Come nube che fugge dal vento'

aria john holiday
Accademia Bizantina Orchestra

Accademia Bizantina Orchestra

De Italiaanse Accademia Bizantina werd opgericht in 1983 om muziek te spelen ‘als een groot strijkkwartet’. Sinds 1996 is dit ensemble uitgegroeid tot een ware kracht op het gebied van barokmuziek, en werd het in 2021 genomineerd als ‘Orkest van het Jaar’ door het Engelse magazine Gramophone.Het ensemble is zowel thuis in het operahuis als op het concertpodium en bracht onlangs zijn eerste productie uit op eigen label, Rinaldo van Georg Friedrich Händel. Kenmerkend voor het orkest is de kamermuziekbenadering van zijn optredens. Accademia Bizantina zal dit seizoen voor het eerst te horen zijn bij De Nationale Opera in Agrippina

Aria uit Agrippina door countertenor Jake Ingbar

In onderstaand fragment zien we countertenor Jake Ingbar, begeleid op piano door répétiteur Daniel Ruiz de Cenzano Caballero. Beiden zijn lid van De Nationale Opera Studio die dit seizoen het 5-jarig jubileum viert. 

Fragment uit Agrippina - Jake Ingbar zingt Lusinghiera mia speranza

Jake Ingbar | De Nationale Opera Studio

Podcast - Agrippina

in de media
Reactie op de wereldpremière

Agent provocateur, enfant terrible, public menace - call him what you will, Barrie Kosky is without doubt one of the most exciting and inventive opera directors on the scene today, and his new production of Handel's Agrippina will clearly be a big winner with audiences. (Royal Opera House, London - 2019)

24 september

Barrie Kosky’s staging, a co-production with the Bavarian State Opera where it opened earlier this year, marks its first appearance at Covent Garden. It’s clever, sharply observed and witty, if occasionally harder edged in tone than Handel intended. (Royal Opera House, London - 2019)

24 september

No 24-year-old wrote an opera with more ear-tickling musical riches than Handel poured into Agrippina. And yes, I've heard of Mozart. 

24 september

Partner

Partners De Nationale Opera Studio