Speeldata

9-24 mrt 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:40, geen pauze

Tickets

Vanaf € 16

Oedipus Rex / Antigone campagnebeeld

Twee klassieke tragedies


Groots werk voor koor, zangsolisten en dansers

Het tragische spanningsveld tussen politiek en privé staat centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en Samy Moussa’s Antigone (2020). In deze nieuwe productie brengen regisseur Mart van Berckel en regisseur-choreograaf Nanine Linning de werelden van de klassieke tragedie en 20ste- en 21ste-eeuwse muziek samen in een unieke theatrale ervaring. 

Foto: Marta Syrko

Twee klassieke tragedies

In Oedipus Rex, Stravinsky’s imposante opera-oratorium in het Latijn, zucht de stad Thebe onder de pest. Alleen als de moordenaar van de oude koning gevonden en gestraft wordt zal deze plaag ophouden. De spanning tussen het volk en zijn leiders wordt steeds verder opgevoerd. In Moussa’s Antigone, gezongen in het Grieks, staat de tragedie van Oedipus’ dochter centraal. Vanuit een moreel plichtsgevoel breekt ze de wet die koning Creon ingesteld heeft, een beslissing die niet zonder straf is.

 

Wereldpremière

Waar in Stravinsky’s werk een prominente rol is weggelegd voor het mannenkoor, stelt de Canadese componist Samy Moussa in zijn nieuwe compositie het vrouwenkoor centraal. De levendige en kleurrijke klankwerelden van Moussa stonden onder meer bij de Wiener Philharmoniker en het London Symphony Orchestra op de lessenaar. Dirigent Erik Nielsen, een specialist in het moderne en hedendaagse repertoire, houdt Moussa’s eerste grootschalige vocale compositie ten doop. Hij zal opnieuw de muzikale leiding hebben over het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarmee hij eerder Manfred Trojahns Eurydice – Die Liebenden, blind in première bracht. 

 

Mart van Berckel en Nanine Linning

Mart van Berckel (die eerder het spraakmakende Ändere die Welt regisseerde bij DNO) en Nanine Linning (choreograaf én operaregisseur, in een debuut bij DNO en HNB) hebben op zeer korte termijn de regie van dit project op zich genomen. Zij ontwikkelen zij aan zij een theateravond die de politieke en maatschappelijke verwikkelingen van de antieke stad Thebe als rode draad heeft. 

Mart van Berckel neemt met het mannenkoor en de zangsolisten het grootse Oedipus Rex voor zijn rekening, terwijl Nanine Linning met het vrouwenkoor en dansers van Het Nationale Ballet Antigone van een beeldende theatertaal voorziet. Zij hebben een indrukwekkende cast van artiesten tot hun beschikking, waaronder mezzosopraan Dame Sarah Connolly (Jocasta), de tenor Sean Panikkar (Oedipus) en danseres Anna Ol, eerste solist van Het Nationale Ballet.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding  Erik Nielsen
Regie Oedipus Rex  Mart van Berckel
Regie en choreografie Antigone  Nanine Linning
Decor en kostuums  n.t.b.
Licht  Cor van den Brink
Dramaturgie  Luc Joosten, Laura Roling

Oedipus Rex
Opera-oratorium
Gezongen in het Latijn

Libretto  Jean Cocteau, gebaseerd op: Sophocles’ Oedipus Rex

Oedipus  Sean Panikkar
Jocasta  Dame Sarah Connolly
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafał Siwek
Pastor  Linard Vrielink
Nuntius  Frederik Bergman
Speaker  n.t.b.

Antigone
Oratorium
Wereldpremière; gezongen in het Oudgrieks, gecomponeerd voor vrouwenkoor en orkest

Antigone  Anna Ol / Qian Liu
Polynices  Dingkai Bai / Rémy Catalan
Eteocles  Fabio Rinieri / Gabriel Rajah
Eurydice  Sandra Quintyn / Antonina Tchirpanlieva
Haemon  Sander Baaij / Gabriel Rajah
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafał Siwek

Libretto
Samy Moussa i.s.m. Niall Potter; gebaseerd op teksten van Aeschylus, Apollodorus, Empedocles, Euripides, Philostratus van Lemnos en Sophocles

Nederlands Philharmonisch Orkest 

Koor van De Nationale Opera 
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Compositieopdracht en coproductie met Den Norske Oper (Oslo).
Antigone: compositieopdracht met Festival de Lanaudière (Canada).

OFF Logo

Opera Forward Festival

Inspirerend, uitdagend en vernieuwend. Dompel jezelf onder in de 8e editie van het Opera Forward Festival (OFF), van 8 t/m 17 maart. Met muzikale voorstellingen van gevestigde namen én een nieuwe generatie makers, gaat OFF het experiment aan en wordt onbekend terrein betreden met vernieuwende en grensverleggende muziektheaterproducties. Ontdek Oedipus Rex / Antigone en meer tijdens OFF!

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link. Jongeren t/m 35 jaar kunnen voor slechts € 25,00 (incl. boekingskosten) naar deze voorstelling, ongeacht welke rang er wordt besteld.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

 Stadspas

Jongeren t/m 35 jaar

Rang 1

€ 109,00

€ 99,00

€ 23,00

Rang 2

€ 93,00 

€ 83,00

€ 23,00

Rang 3

€ 76,00

€ 66,00

€ 23,00

Rang 4

€ 55,00

€ 45,00

€ 23,00

Rang 5

€ 28,00

€ 26,00

€ 23,00

Rang 6

€ 16,00

€ 15,00

€ 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Nedpho

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt MahagonnyLohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Oedipus Rex / Antigone door: Laura Roling
Plaats: Souterrain

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door

anderen bekeken ook

OPERA
FORWARD
FESTIVAL

The FOur Note Opera Campagnebeeld
Opera
The Four Note Opera
15-17 maart 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

I always feel very uncomfortable in the Final Scene. But what can we do? That is the way...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

The Shell Trial campagnebeeld
Opera
The Shell Trial
16-21 mrt 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de...

info & tickets

HOLLAND
FESTIVAL

Stravinsky Sprookjes Firebird Vuurvogel rood
Ballet
Stravinsky Sprookjes
15-25 jun 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint...

info & tickets