Speeldata

9-24 mrt 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:40, geen pauze

Tickets

nvt

Oedipus Rex / Antigone campagnebeeld

Twee klassieke tragedies

Groots werk voor koor, zangsolisten en dansers

Het tragische spanningsveld tussen politiek en privé staat centraal in dit tweeluik van Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en Samy Moussa’s Antigone (2020). In deze nieuwe productie brengen regisseur Mart van Berckel en regisseur-choreograaf Nanine Linning de werelden van de klassieke tragedie en 20ste- en 21ste-eeuwse muziek samen in een unieke theatrale ervaring. 

Foto: Marta Syrko

Twee klassieke tragedies

In Oedipus Rex, Stravinsky’s imposante opera-oratorium in het Latijn, zucht de stad Thebe onder de pest. Alleen als de moordenaar van de oude koning gevonden en gestraft wordt zal deze plaag ophouden. De spanning tussen het volk en zijn leiders wordt steeds verder opgevoerd. In Moussa’s Antigone, gezongen in het Grieks, staat de tragedie van Oedipus’ dochter centraal. Vanuit een moreel plichtsgevoel breekt ze de wet die koning Creon ingesteld heeft, een beslissing die niet zonder straf is.

Wereldpremière

Waar in Stravinsky’s werk een prominente rol is weggelegd voor het mannenkoor, stelt de Canadese componist Samy Moussa in zijn nieuwe compositie het vrouwenkoor centraal. De levendige en kleurrijke klankwerelden van Moussa stonden onder meer bij de Wiener Philharmoniker en het London Symphony Orchestra op de lessenaar. Dirigent Erik Nielsen, een specialist in het moderne en hedendaagse repertoire, houdt Moussa’s eerste grootschalige vocale compositie ten doop. Hij zal opnieuw de muzikale leiding hebben over het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarmee hij eerder Manfred Trojahns Eurydice – Die Liebenden, blind in première bracht. 

Mart van Berckel en Nanine Linning

Mart van Berckel (die eerder het spraakmakende Ändere die Welt regisseerde bij DNO) en Nanine Linning (choreograaf én operaregisseur, in een debuut bij DNO en HNB) hebben op zeer korte termijn de regie van dit project op zich genomen. Zij ontwikkelen zij aan zij een theateravond die de politieke en maatschappelijke verwikkelingen van de antieke stad Thebe als rode draad heeft. 

Mart van Berckel neemt met het mannenkoor en de zangsolisten het grootse Oedipus Rex voor zijn rekening, terwijl Nanine Linning met het vrouwenkoor en dansers van Het Nationale Ballet Antigone van een beeldende theatertaal voorziet. Zij hebben een indrukwekkende cast van artiesten tot hun beschikking, waaronder mezzosopraan Dame Sarah Connolly (Jocasta), de tenor Sean Panikkar (Oedipus) en danseres Qian Liu, eerste solist van Het Nationale Ballet.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding  Erik Nielsen
Regie Oedipus Rex  Mart van Berckel
Regie en choreografie Antigone  Nanine Linning
Licht  Cor van den Brink
Dramaturgie  Luc Joosten, Laura Roling

Decor en kostuums  Met speciale toestemming van Vicki Mortimer worden elementen van het originele ontwerp voor Wayne McGregor’s productie van Jocasta’s Line gebruikt 

Oedipus Rex
Opera-oratorium
Gezongen in het Latijn

Libretto  Jean Cocteau, gebaseerd op: Sophocles’ Oedipus Rex
Compositie  Igor Stravinsky

Oedipus  Sean Panikkar
Jocasta  Dame Sarah Connolly
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafał Siwek
Le Berger  Linard Vrielink
Le Messager  Frederik Bergman
Speaker  Nazmiye Oral 

Antigone
Oratorium
Wereldpremière; gezongen in het Oudgrieks, gecomponeerd voor vrouwenkoor en orkest

Compositie  Samy Moussa

Antigone  Qian Liu / Nicola Jones
Polynices  Dingkai Bai / Rémy Catalan
Eteocles  Fabio Rinieri / Sven de Wilde
Eurydice  Sandra Quintyn / Antonina Tchirpanlieva
Haemon  Sander Baaij / Gabriel Rajah
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafał Siwek

Libretto
Samy Moussa i.s.m. Niall Potter; gebaseerd op teksten van Aeschylus, Apollodorus, Empedocles, Euripides, Philostratus van Lemnos en Sophocles

Nederlands Philharmonisch Orkest 

Koor van De Nationale Opera 
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Compositieopdracht en coproductie met Den Norske Opera (Oslo).
Antigone: compositieopdracht met Festival de Lanaudière (Canada).

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

OFF Logo

Opera Forward Festival

Inspirerend, uitdagend en vernieuwend. Dompel jezelf onder in de 8e editie van het Opera Forward Festival (OFF), van 8 t/m 17 maart. Met muzikale voorstellingen van gevestigde namen én een nieuwe generatie makers, gaat OFF het experiment aan en wordt onbekend terrein betreden met vernieuwende en grensverleggende muziektheaterproducties. Ontdek Oedipus Rex / Antigone en meer tijdens OFF!

Oedipus Rex
Scènebeeld Oedipus Rex - DNO 2024 : Foto's: Bart Grietens
Nazmiye Oral - de verteller
Scènebeeld Oedipus Rex
Oedipus Rex
Oedipus Rex
 Sean Panikkar - Oedipus
Antigone
Scènebeeld Antigone - DNO 2024 : Foto's: Bart Grietens
Antigone
Antigone
Antigone
Antigone
Nedpho

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt MahagonnyLohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

in de media
Reacties

... directors Mart van Berckel (Oedipus Rex) and Nanine Linning (Antigone) have wisely stuck to the basics, and to stunning effect, deftly drawing together the threads of these two Theban tragedies with eloquent, disciplined choral work and powerful choreography, as they untangle the roots of a timeless conflict.

10 maart

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt de muziek van Stravinksy onder dirigent Erik Nielsen krachtig en genuanceerd. De mannen van het operakoor zingen en bewegen mooi in donkere pakken. Het verhaal van Oedipus (de Amerikaanse tenor Sean Panikkar) en Jocasta (Dame Sarah Connnolly), die met moeite de waarheid over zichzelf ontdekken, is spannend en aangrijpend. 

11 maart

*** Oedipus Rex/****Antigone
Linning maakte een summiere, maar wonderschone choreografie voor Antigone, waarbij ze de fantastisch zingende vrouwen van het Koor van De Nationale Opera uitdrukkelijk betrok. De frêle Qian Liu verbeeldde de wanhoop van Antigone, die haar gesneuvelde broer niet mag begraven, met grote overtuiging.

10 maart

*** Oedipus Rex/****Antigone
Moussa componeerde een meeslepende compositie, die woest begint en via scherpe randjes van schurende snaren langs trillend metaal afdaalt naar de geur van grafkelders. Zijn poëtisch libretto over verstikkende lucht en ‘mensomhullende’ aarde is raak. En de vijf balletdansers bewegen subtiel effectief.

11 maart

Maar de glansrol is weggelegd voor Qian Liu, eerste solist bij Het Nationale Ballet. Solerend op een van de kalmere delen van de compositie geeft de danseres fraai uitdrukking aan de innerlijke tweestrijd van Antigone [...].

11 maart
Mannenkoor
Repetitiebeeld Oedipus Rex - DNO 2024 | Foto's: Milagro Elstak
Mart van Berckel
Regisseur Mart van Berckel
Mannenkoor
Oedipus Rex
repetitie Oedipus Rex
Repetitie Oedipus Rex
Oedipus  - Sean Panikkar
Oedipus - Sean Panikkar
Antigone -  Qian Liu - dameskoor
Repetitiebeeld Antigone - DNO 2024 | Foto's: Altin Kaftira
Dameskoor
Nanine Linning vooraan met dameskoor
Nanine Linning

Podcast Oedipus Rex / Antigone

Door: Laura Roling

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door