Speeldata

9-24 mrt 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:55, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 16

Oedipus Rex / Antigone campagnebeeld

Jocasta’s Line

Oedipus Rex / Antigone

Klassieke tragedie in een hedendaagse vorm

De noodlottige familielijn van de Thebaanse koningin Jocasta weerklinkt in de twee werken die samengebracht zijn onder de regie en choreografie van Wayne McGregor: Stravinsky’s Oedipus Rex (1927) en Samy Moussa’s nieuwe compositie Antigone (2023).

Foto: Marta Syrko

Klassieke tragedie in een hedendaagse vorm

Wanneer Jocasta onbedoeld trouwt met haar zoon Oedipus, wordt een onvermijdelijke tragische doorwerking op de volgende generaties in gang gezet. De internationaal geprezen choreograaf en regisseur McGregor voorziet de klassieke tragedies van Jocasta, haar zoon Oedipus en dochter Antigone een aangrijpende, van een eigentijdse bewegingstaal: verwacht geen verhalende dans die de muziek en de tekst illustreert, maar een geïntegreerde ervaring waarin de bewegingen van zangers en dansers hun eigen waarheden onthullen.

 

Stravinsky

In Oedipus Rex, Stravinsky’s imposante opera-oratorium in het Latijn, zucht de stad Thebe onder de pest. Alleen als de moordenaar van de oude koning gevonden en gestraft wordt, zal deze plaag ophouden. Onder druk van het wanhopige volk gaat koning Oedipus op zoek naar de misdadiger, en ontdekt de gruwelijke waarheid: hij is zelf de schuldige en met zijn eigen moeder getrouwd. Het incestueuze koppel wordt vertolkt door een charismatisch duo van gevierde zangers: de Britse mezzosopraan Sarah Connolly en de Canadese tenor Sean Panikkar.

 

Samy Moussa

Waar in Stravinsky’s werk een prominente rol is weggelegd voor het mannenkoor, componeerde de Canadese componist Samy Moussa voor het vrouwenkoor. In zijn Antigone, gezongen in het Oudgrieks, staat de tragedie van Oedipus’ dochter centraal. De levendige en kleurrijke klankwerelden van Moussa stonden onder meer bij de Wiener Philharmoniker en het London Symphony Orchestra op de lessenaar. Met dirigent Erik Nielsen, een specialist in het moderne en hedendaagse repertoire, houdt het Nederlands Philharmonisch Orkest Moussa’s grootschalige vocale compositie ten doop.

 

Wayne McGregor

Wayne McGregor is een veelvuldig bekroonde Britse choreograaf en regisseur, die internationaal bekendstaat om zijn baanbrekende innovaties die de dans in het moderne tijdperk radicaal hebben geherdefinieerd. Hij richtte Random Dance (nu Studio Wayne McGregor) op in 1992 en creëerde meer dan 30 werken voor zijn dansers. Sinds 2006 is McGregor huischoreograaf bij het Royal Ballet. Zijn werken werden in opdracht gemaakt voor de belangrijkste balletgezelschappen ter wereld, waaronder het Ballet van de Parijse Opera, American Ballet Theatre, Bolsjoi Ballet, New York City Ballet. Hij heeft ook verschillende operaproducties geregisseerd, onder meer voor het Royal Opera House in Londen (Dido and Aeneas en Acis and Galatea) en de English National Opera (Glucks Orphée et Eurydice). Zijn aangrijpende hedendaagse bewegingstaal past perfect bij de intense klassieke verhalen van Oedipus en Antigone.

Voorstellingsinformatie

Choreografie en regie  Wayne McGregor
Muziek Samy Moussa
Muzikale leiding  Erik Nielsen
Decor en kostuums  Vicki Mortimer
Licht  Lucy Carter
Video  Akhila Krishnan

Dansers  Het Nationale Ballet

Oedipus Rex
Opera-oratorium
Gezongen in het Latijn

Libretto  Jean Cocteau, gebaseerd op: Sophocles’ Oedipus Rex

Oedipus  Sean Panikkar
Jocaste  Sarah Connolly
Creon  Bastiaan Everink
Tiresias  Rafal Siwek
Le Berger  Linard Vrielink
Le Messager  Frederik Bergman

Antigone
wereldpremière; gezongen in het Oudgrieks, gecomponeerd voor vrouwenkoor en orkest

Libretto
Samy Moussa i.s.m. Niall Potter; gebaseerd op teksten van Aeschylus, Apollodorus, Empedocles, Euripides, Philostratus van Lemnos en Sophocles

Nederlands Philharmonisch Orkest 

Koor van De Nationale Opera 
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Compositieopdracht en coproductie met Den Norske Oper (Oslo). Antigone: Compositieopdracht met Festival de Lanaudière (Canada).

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link. Jongeren t/m 35 jaar kunnen voor slechts € 25,00 (incl. boekingskosten) naar deze voorstelling, ongeacht welke rang er wordt besteld.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard  Stadspas Jongeren t/m 35 jaar
Rang 1 € 109,00 € 99,00 € 23,00
Rang 2 € 93,00  € 83,00 € 23,00
Rang 3 € 76,00 € 66,00 € 23,00
Rang 4 € 55,00 € 45,00 € 23,00
Rang 5 € 28,00 € 26,00 € 23,00
Rang 6 € 16,00 € 15,00 € 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en studentalert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de studentalert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Wayne McGregor
Foto: Pål Hansen

Wayne McGregor over Jocasta’s Line

Nedpho

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt MahagonnyLohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Jocasta’s Line door: n.n.b.
Plaats: Souterrain

Partners De Nationale Opera Studio

anderen bekeken ook

OPERA
FORWARD
FESTIVAL

The Four Note Opera voorblad met OFF-label
Opera
The Four Note Opera
15-17 maart 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

I always feel very uncomfortable in the Final Scene. But what can we do? That is the way...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

The SHell Trial campagnebeeld
Opera
The Shell Trial
16-21 mrt 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de...

info & tickets

HOLLAND
FESTIVAL

Stravinsky Sprookjes Firebird Vuurvogel rood
Ballet
Stravinsky Sprookjes
15-25 jun 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hij is niet alleen de belangrijkste klassieke-balletchoreograaf van deze tijd, de in Sint...

info & tickets