Samy Moussa
Foto: Genevière Caron

Samy Moussa

Componist

Samy Moussa, ‘Artist-in-Residence’ bij het Toronto Symphony Orchestra, heeft meerdere orkesten gedirigeerd, waaronder het Bavarian State Orchestra en koor in Haydn’s Nelson Mass bij de opening van het Opernfestspiele, het Vienna Radio Symphony Orchestra, het MDR Sinfonieorchester Leipzig, het Orchestre symphonique de Québec, de Staatskapelle Halle en het Züricher Kamerorchester. Daarnaast debuteerde hij in januari 2020 bij de NDR Radiophilharmonie en heeft hij gedirigeerd voor Deutsche Grammophon en BMG Releases.

De muziek die hij componeerde voor orkesten werd geprezen door gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenbach, Hannu Lintu, Stéphane Denève en Kent Nagano en is uitgevoerd door orkesten als het Dallas Symphony Orchestra, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Toronto Symphony Orchestra, het Orchestre symphonique de Montréal, het Brussels Philharmonic en het Bavarian Radio Symphony Orchestra. Op dit moment componeert hij een werk voor het Vienna Philharmonic Orchestra en Christian Thielemann.

Samy Moussa heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Composer Prize van de Ernst von Siemens Music Foundation (2013), Conseil québécois de la musique, Opus Prize (2015), de Hindemith Prize (2017) en een studiebeurs voor de Villa Massimo, de Duitse Academie in Rome (2018-2019).

Samy Moussa debuteerde bij Nationale Opera & Ballet als componist van Antigone (2021), in opdracht van De Nationale Opera, Het Nationale Ballet en Den Norske Opera & Ballett (Oslo).

  • In maart 2024 gaat Antigone in wereldpremière in Oedipus Rex / Antigone.
    Info & tickets

Meer informatie: www.samymoussa.com