Sophie de Lint
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Sophie de Lint

Directeur De Nationale Opera

Sophie de Lint werd geboren in Rotterdam en groeide op in Genève. Ze studeerde viool aan het Conservatoire de Musique de Genève en behaalde het diploma bedrijfskunde aan de Webster University in Genève. Ook volgde ze de Executive Master in Arts Administration aan de Universiteit van Zürich.

Haar brede professionele carrière omvat zowel artistieke als zakelijke verantwoordelijkheden voor verschillende operahuizen en impresariaten. Van 1994 tot 2001 werkte Sophie de Lint in het Grand Théâtre de Genève, eerst als persoonlijk assistent van algemeen directeur Renée Auphan en later als artistiek coördinator. Vervolgens deed ze ruime ervaring op als regieassistent bij verschillende operahuizen en festivals, waaronder de Bayreuther Festspiele, New National Theatre Tokyo en Festspielhaus Baden-Baden.

Van 2002 tot 2006 was ze artist manager bij Laurent Delage Artists Management in Wenen, waar ze zich specialiseerde in het ontdekken en ontwikkelen van jonge operazangers, dirigenten en regisseurs. Van 2006 tot 2009 zette ze deze activiteiten voort voor Artists Management Zürich, tot haar aanstelling als artistiek directeur bij Opernhaus Zürich.

Sophie de Lint is een veelgevraagd jurylid bij internationale zangcompetities, zoals de Gesangswettbewerb Neue Stimmen, de Queen Sonja International Music Competition, The Glyndebourne Opera Cup en het Concours Régine Crespin. Daarnaast is ze jurylid van de Ring Award, de toonaangevende competitie voor operaregie en -ontwerp, de Fedora-Generali Prize for Opera en de International Conducting Competition Rotterdam. Voorts geeft ze les aan de Universiteit van Zürich en is ze lid van het bestuur van Opera Europa, de organisatie voor professionele operagezelschappen en operafestivals in heel Europa.