De Nationale Opera wint Oper Award voor Beste Operagezelschap
Foto: Ronald Tilleman

De Nationale Opera verkozen tot ‘Beste Operagezelschap 2023’

21 november 2023

De Nationale Opera is door de internationale vakjury van de OPER! AWARDS verkozen tot ‘Beste Operagezelschap 2023’. Op 29 januari 2024 wordt de prijs door het Duitse tijdschrift OPER! uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in Nationale Opera & Ballet. De internationale operagemeenschap geeft met deze prijs een bijzondere blijk van waardering voor de artistieke koers die De Nationale Opera vaart onder directeur Sophie de Lint.

 

‘Huis voor de stad en onmisbare speler’

In het juryrapport wordt geschreven: “De Nationale Opera in Amsterdam laat onder directeur Sophie de Lint op voorbeeldige wijze zien hoe een operahuis relevant kan zijn en draagvlak kan verwerven in een diverse, moderne stedelijke samenleving. Uitgekiende projecten en een doordachte aanpak brengen mensen van verschillende afkomst, achtergrond en interesse samen onder het gemeenschappelijke dak van het huis aan het Waterlooplein. Tegelijkertijd blijft de kernidentiteit als operahuis voorop staan in de programmering en beleving, waardoor de kunstvorm verankerd wordt in de toekomst.

De uitstekende selectie van artiesten in een passende samenstelling voor een programmering van zelden uitgevoerde opera’s, klassiekers én impactvolle wereldpremières maakt van elke nieuwe productie een ware belevenis van bijzonder artistiek belang. De Nationale Opera is een huis voor de stad en tegelijkertijd een onmisbare speler in de internationale operawereld.”

 

Grote dank

In reactie op het nieuws zegt Sophie de Lint: “We zijn er buitengewoon trots op deze prestigieuze prijs te krijgen. Er zijn veel mensen betrokken bij het creëren van ons programma, dus deze prijs behoort toe aan al onze geweldige collega’s, kunstenaars en partners met wie we samenwerken. We zien de prijs vooral als een aansporing om hard te blijven werken aan de plaats van opera in de samenleving van vandaag en van morgen. Duurzaamheid in al haar aspecten is voor ons daarbij een cruciaal thema. Ook blijven we op zoek naar nieuwe makers binnen de context van opera die ons met hun geluiden en verhalen inspireren en onze kunstvorm verrijken. Kortom, nog veel te doen.”