De Nationale Opera presenteert

Das Jagdgewehr THOMAS LARCHER (1963)

Deze productie was te zien in maart 2020

LIEFDE, DOOD EN EENZAAMHEID

Tijdsduur 1:45

Pauzes 0

Van Thomas Larcher

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om alle voorstellingen t/m 6 April af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Das Jagdgewehr  is gebaseerd op de ‘gelijknamige’ intrigerende debuutnovelle uit 1949 van de Japanse schrijver Yasushi Inoue. De raamvertelling over liefde, geheimen en verraad vertelt in precieze bewoordingen over de tragische liefdesgeschiedenis van drie vrouwen aan de hand van door hen geschreven brieven.

Verhaal

Het verhaal van Das Jagdgewehr gaat over Midori, de bedrogen echtgenote; Saiko, de minnares en Shoko, haar dochter die er vlak voor de dood van haar moeder opeens achter komt dat haar moeder een affaire had. Zij schrijft:

“(…) Hoe had ik me een liefde kunnen verbeelden die zich diep onder de aarde uitstrekte, een liefde als een ondergrondse rivier, waarvan niemand weet waar hij ontspringt of waar hij uitmondt”.

Elke brief voegt een nieuw perspectief toe aan dit verhaal van een onmogelijke liefde. De jager, Josuke Misugi, is de minnaar en degene die de brieven doorgeeft. In heel precieze taal vertelt  hij het verhaal over liefde, dood en eenzaamheid.

Team en cast

Japanse esthetiek
Regisseur Karl Markovics en ontwerper Katharina Woppermann zetten een wereld neer, geïnspireerd op de Japanse esthetiek in levendige kleuren: knalgeel, pauwblauw en rood. De sfeervolle, rijkgeschakeerde partituur van Thomas Larcher begint met het mysterieuze geritsel van percussie die wordt aangevuld met een achtergrondkoor.

Componist Thomas Larcher:
“Toen ik het verhaal Das Jagdgewehr voor het eerst las, werd ik meteen gegrepen door de tijdloosheid ervan. Centraal staan de illusies die we in bijna elke
relatie in stand houden en de ultieme, diepe eenzaamheid die inherent is aan het menszijn. (…) Tegenover de ogenschijnlijk kalme buitenkant van de plot, vormt de muziek een subtiele weerslag van de stormachtige emoties van de personages. Zoals veel Japanse teksten heeft Das Jagdgewehr een ritueel aspect. De klankkleuren van de solo-instrumenten worden ruimtelijk nog versterkt door zeven koorzangers.”

Ensemble Modern
Ensemble Modern is een vooraanstaand hedendaags muziekensemble, opgericht in Frankfurt in 1980. Ieder seizoen brengt Ensemble Modern zo’n 70 nieuwe werken, waarvan 20 wereldpremières. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de componisten van de werken.

 

Meer informatie over team, cast en orkest:

Das Jagdgewehr - credits

 

 

Das Jagdgewehr
Kameropera in 3 bedrijven

Libretto
Friederike Gösweiner,
naar de gelijknamige
roman van Yasushi Inoue
Wereldpremière
Bregenzer Festspiele
15 augustus 2018

Das Jagdgewehr is een productie van de Bregenzer Festspiele i.s.m. Ensemble Modern. Compositie-opdracht van de Bregenzer Festspiele

Podcast

Das Jagdgewehr

door: Lieke van Hoogenhuyze

    do 31 jan Das Jagdgewehr - The Guardian, 2018

    'The remarkable visual language and the magnificent score of great beauty and originality ensure the success of this opera'

    do 31 jan Das Jagdgewehr - Financial Times, 2018

    ‘Explosive intensity’

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Michael Boder
Regie en video
Karl Markovics
Decor en kostuums
Katharina Wöppermann
Licht
Bernd Purkrabek
Dramaturgie
Olaf A. Schmitt
Klankregie
Norbert Ommer
Orkest
Ensemble Modern
Koor
Schola Heidelberg
Instudering
Walter Nussbaum
Shoko
Sarah Aristidou
Midori
Giulia Peri
Saiko
Olivia Vermeulen
Dichter
Ilker Arcayürek
Josuke Misugi
Andrè Schuen

Opera Forward Festival

Van 13 t/m 22 maart 2020 beleeft het Opera Forward Festival zijn vijfde editie. Met OFF slaat De Nationale Opera bruggen tussen verschillende kunstvormen en tussen nieuw talent en gevestigde artiesten.

Bekijk programma

 

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partner OFF-Talents

 

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet