De Nationale Opera presenteert

Giulio Cesare Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Deze productie was te zien in december 2001

GIULIO CESARE

Georg Friedrich Händel
Opera in tre atti
Libretto van Nicola Haym
Wereldpremière 20 februari 1724, King’s Theatre, Londen

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Première 15 november, Stadsschouwburg Amsterdam

Over de opera

Liefde en haat, rouw en triomf kentekenen de muzikale nummers van Händels Italiaanse opera seria, die zich afspeelt tegen de historische achtergrond van de botsing tussen de Romeinse en Egyptische macht en cultuur. Met emotioneel geladen, virtuoze muziek wist de componist de mogelijkheden voor liefdesconflicten en hoofse intriges ten volle te benutten. Het resultaat is een van Händels meest geslaagde theaterwerken, waarvan enkele scènes onmiskenbaar met een ironische knipoog geschreven zijn.

Het verhaal

I
Giulio Cesare heeft zijn rivaal Pompeo verslagen en achtervolgt hem naar Egypte, waar de bevolking Cesare enthousiast begroet. Pompeo's vrouw Cornelia en zijn zoon Sesto vragen om verzoening, waar Cesare mee instemt. Maar dan verschijnt de Egyptenaar Achilla. Hij is de generaal van de vorst Tolomeo, die samen met zijn zuster Cleopatra over Egypte regeert; broer en zus strijden om de macht. Achilla biedt Cesare het hoofd van Pompeo, waarop Cesare hem woedend wegstuurt. Cornelia wil een eind aan haar leven maken. De tribuun Curio verhindert dit en biedt aan Pompeo's plaats als echtgenoot in te nemen, wat Cornelia weigert. Sesto zweert zijn vader te zullen wreken. Ook Achilla heeft zijn zinnen op de mooie Cornelia gezet. Cleopatra weet met haar charmes Cesare voor zich te winnen. Als Sesto Tolomeo uitdaagt tot een duel, laat deze hem arresteren; Cornelia stelt hij te werk in de paleistuin. Achilla wil haar en Sesto helpen te ontsnappen mits zij in een huwelijk toestemt. Ze weigert verontwaardigd.

II
Cleopatra probeert Cesare met een kleine theatrale scène te verleiden. Hij is verrukt van haar schoonheid. In de tuin wordt Cornelia belaagd door Achilla. Nadat zij hem weer heeft afgewezen, stelt Achilla Tolomeo voor Cesare te doden in ruil voor Cornelia's hand. Tolomeo, die zelf zijn zinnen op de Romeinse weduwe heeft gezet, stemt zogenaamd in met Achilla's voorstel. Als hij Cornelia lastigvalt, weert zij hem vol minachting af. Tolomeo is beledigd en neemt zich voor desnoods geweld te gebruiken. Curio bericht over een complot tegen Cesare, waarop deze ten strijde trekt tegen de samenzweerders. Tolomeo beveelt Cornelia, die hij in zijn harem heeft opgenomen, het bed met hem te delen. Daarop probeert Sesto hem te doden, wat Achilla verhindert. Deze beweert dat Cesare en Curio in zee zijn verdronken en eist Cornelia als bruid op. Na de weigering van Tolomeo besluit Achilla over te lopen naar Cleopatra, die troepen tegen haar broer verzamelt.

III
Nadat Tolomeo's leger het hare heeft verslagen, heeft hij Cleopatra gevangengenomen. Zij is wanhopig. Cesare heeft zwemmend de kust bereikt, waar hij Achilla aantreft, die dodelijk gewond is. Deze bekent verantwoordelijk te zijn voor de moord op Pompeo en de samenzwering tegen Cesare. Cleopatra bereidt zich voor op de dood, wat de teruggekeerde Cesare weet te verhinderen. Sesto doodt Tolomeo en Cesare kroont Cleopatra tot koningin van Egypte.

Team en cast

Muzikale leiding 
Marc Minkowski
Regie 
Ursel en Karl-Ernst Herrmann
Decor en kostuums 
Karl-Ernst Herrmann
Licht 
Karl-Ernst Herrmann
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Les Musiciens du Louvre
Giulio Cesare 
David Daniels /
Nathalie Stutzmann /
Marijana Mijanovic
Curio 
Marcel Boone
Cornelia 
Charlotte Hellekant /
Graciela Araya
Sesto 
Magdalena Kozená /
Joyce DiDonato
Cleopatra 
Christine Schäfer /
Danielle de Niese
Tolomeo 
Silvia Tro Santafé /
Pascal Bertin
Achilla 
Garry Magee
Nireno 
Della Jones

De productie had twee bezettingen. De première, met de eerste bezetting, was op 15 november. De eerste voorstelling van de tweede bezetting was op 16 november. Vervolgens werden de voorstellingen 'om en om' gespeeld. De rol van Giulio Cesare werd 10x gezongen door Nathalie Stutzmann vanuit de orkestbak. Marijana Mijanovic heeft de rol 9x op het toneel gespeeld en David Daniels 1x.