De Nationale Opera presenteert

Oedipe George Enescu (1881-1955)

Deze productie was te zien in december 2018

Een mythisch spektakel

Tijdsduur 3:00

Pauzes 1

Van George Enescu

Taal Frans

Boventitels Nederlands en Engels

George Enescu’s meesterwerk Oedipe, op zichzelf al een muzikaal spektakel, is - in de enscenering van regisseur Àlex Ollé – ook nog eens een visueel spektakel!

© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA

Het verhaal van Oedipe

De helderziende Tirésias voorspelt bij de geboorte van Oedipus dat deze zijn vader zal vermoorden en zijn moeder huwen. Hoe Oedipus ook probeert te ontsnappen aan de vloek die op zijn familie en op hemzelf rust, deze gaat toch op verschrikkelijke wijze in vervulling. Na deze gruwelijke ontdekking zwerft koning Oedipus nog jarenlang rond met zijn dochter Antigone en wil hij niet meer kunnen zien. In de versie van George Enescu vindt Oedipus een vredig levenseinde in een heilig woud in de buurt van Athene.

synopsis

Enescu’s toegankelijke muziek

De Franstalige opera Oedipe is een van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van Oedipus wordt verteld. Het einde is in de versie van componist George Enescu milder dan in de meeste andere versies en zijn muziek is tevens zeer toegankelijk. De pastorale sfeer wordt door Enescu opgeroepen door het gebruik van flarden Roemeense volksmuziek, die contrasteren met donkerdere klanken die de slagen van het noodlot vertegenwoordigen.

Spectaculaire enscenering van Alex Ollé

Voor de spectaculaire enscenering tekent Alex Ollé van La Fura dels Baus (Faust en Il trovatore). Oedipe wordt vertolkt door Johan Reuter (Dr. Schön Lulu), Jocaste door Sophie Koch, die hiermee haar langverwachte DNO-debuut maakt. Als La Sphinge keert Violeta Urmana terug (na Kundry Parsifal, Amneris Aida en Azucena Il trovatore). Het Koor van De Nationale Opera heeft een prominente rol.

Deze voor DNO nieuwe productie Oedipe, is een originele productie van La Monnaie/De Munt, Brussel 2010.

  ma 10 dec Oedipe - NRC (2018)****

  'Ook met de diepere dramatische lagen zit het snor. Ollé voelt haarfijn aan dat Enescu en zijn librettist Edmond Fleg vooral de persoon Oedipus wilden uitlichten. Niet voor niets omkaderde het tweetal Sophocles’ noodlotstragedie met een eigen proloog over Oedipus’ geboorte en een slotakte over diens dood. Hier staat geen mythe maar een mens centraal.'

  ma 10 dec Oedipe - Trouw (2018)***

  “Oedipus zingt zich regelrecht het hart in.” “George Enescu’s enige opera ‘Oedipe’ uit 1936 is een ondubbelzinnig meesterwerk.” “Maar dankzij De Nationale Opera (DNO), die een spectaculair ogende productie uit 2011 van de Brusselse Munt overnam, krijgt de tragische geschiedenis van koning Oedipus, dankzij decors, kostuums, licht en acterende zangers, nóg meer diepte.”

  ma 10 dec Oedipe - de Volkskrant (2018)***

  "Het drama wordt bijna volledig gedragen door de rol van Oedipe, weergaloos gezongen door de Deense bariton Johan Reuter. Het is dankzij hem dat Oedipe werkelijk mens wordt, van een onrustige jongeman tot een wat overmoedige koning en uiteindelijk, wijs geworden, een in zijn lot berustende blinde vader." “De cast is sowieso uitmuntend […].”

  ma 10 dec Oedipe - Theaterkrant (2018)

  MAGISTRAAL HUMANE VERSIE VAN KLASSIEK DRAMA “Het Nederlands Philharmonisch Orkest is onder Marc Albrecht weergaloos op dreef […].” “De zangers zijn allemaal voortreffelijk. Bariton Johan Reuter in de titelrol zeer indrukwekkend, alt Violeta Urmana in de moeilijke rol van Sfinx heel verrassend, mezzosopraan Sophie Koch een ingehouden Jokaste, sopraan Heidi Stober een eenvoudige, maar prachtig zingende Antigone, maar verder met haar blonde paardenstaart een gewoon, ontroerend, hedendaags meisje.” “In mijn ogen een topvoorstelling die ook toneelliefhebbers zich niet moeten laten ontgaan.” “Een unieke kans om het verhaal van Oedipus in een prachtige, maar vooral ook humane vorm te kunnen zien.”

  ma 10 dec Oedipe - Het Parool (2018)

  “Oedipe door De Nationale Opera: voltreffer na voltreffer” “Het is een memorabel stuk.” “De muziek wordt met brandende liefde en grote zorgvuldigheid gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht en schitterend gezongen door het Koor van DNO, dat een grote rol heeft.”

Marc Albrecht

Voormalig chef-dirigent

Marc Albrecht, van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Àlex Ollé

Regisseur

Àlex Ollé (regie) is een van de zes artistiek leiders van het vermaarde regiecollectief La Fura dels Baus, dat in 1979 werd opgericht.

Valentina Carrasco

Regisseur

VALENTINA CARRASCO (regie) studeerde muziek, dans en literatuur in haar geboortestad Buenos Aires. Ze maakt sinds 2000 deel uit van het collectief La Fura dels Baus.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Alles in magazine

Magazine

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Àlex Ollé (La Fura dels Baus)
Valentina Carrasco
Decor
Alfons Flores
Kostuums
Lluc Castells
Licht
Peter van Praet
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor
Ching-Lien Wu
Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering kinderkoor
Eline Welle
Oedipe
Johan Reuter
Tirésias
Eric Halfvarson
Créon
Christopher Purves
Le Berger
Alan Oke
Le Grand-Prêtre
François Lis
Phorbas
James Creswell
Le Veilleur
Ante Jerkunica
Thésée
André Morsch
Laios
Mark Omvlee
Jocaste
Sophie Koch
La Sphinge
Violeta Urmana
Antigone
Heidi Stober
Mérope
Catherine Wyn-Rogers
Une Thébaine
Polly Leech - De Nationale Opera Studio
  di 06 feb The Times, 2017 ****

  ‘The Romanian virtuoso’s only opera, nurtured over nearly 30 years before its 1936 premiere in Paris, builds over four acts into an epic of glowering power.’

  di 06 feb The Guardian, 2017

  ‘The London Philharmonic opened its new season with Oedipe, George Enescu’s only opera, first heard in Paris in 1936. (…) many considered it a lost masterpiece.’

  di 27 nov Independent Oedipe 2016 *****

  'And what a masterpiece it is. Designed by Spanish-Catalan Alfons Flores and directed by Àlex Ollé, it opens with a tableau of 20 panels of sepia draped figures recalling a cathedral frontage where the Thebans celebrate the birth of a son to King Laïos and Queen Jocaste (...), interrupted by the blind prophet Tirésias who predicts he will kill his father and marry his mother.'

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 19 november Oedipe

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (Vrienden), € 5 (studenten),

Gratis voor Donateurs, Geefkringleden van Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.
foyeravond

PODCAST

Door Willem Bruls