De Nationale Opera presenteert

Oedipe George Enescu (1881-1955)

De tragedie der tragedies

Tijdsduur 3:00

Pauzes 1

Van George Enescu

Taal Frans

Boventitels Nederlands en Engels

George Enescu’s meesterwerk Oedipe, op zichzelf al een muzikaal spektakel, is - in de enscenering van regisseur Àlex Ollé – ook nog eens een visueel spektakel!

De Griekse mythe van koning Oedipus, geschreven door tragediedichter Sophokles, raakt ons nog altijd diep. Zonder het te weten doodt Oedipus zijn vader Laius en trouwt hij met zijn moeder Jocaste. Oedipus gaat over de mens in al zijn kwetsbaarheid, over het (onontkoombare) noodlot en over identiteit en schuld.

© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA
© ROH. PHOTOGRAPHER CLIVE BARDA

Het verhaal van Oedipe

De helderziende Tirésias voorspelt bij de geboorte van Oedipus dat deze zijn vader zal vermoorden en zijn moeder huwen. Hoe Oedipus ook probeert te ontsnappen aan de vloek die op zijn familie en op hemzelf rust, deze gaat toch op verschrikkelijke wijze in vervulling. Na deze gruwelijke ontdekking zwerft koning Oedipus nog jarenlang rond met zijn dochter Antigone en wil hij niet meer kunnen zien. In de versie van George Enescu vindt Oedipus een vredig levenseinde in een heilig woud in de buurt van Athene.

synopsis

Enescu’s toegankelijke muziek

De Franstalige opera Oedipe is een van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van Oedipus wordt verteld. Het einde is in de versie van componist George Enescu milder dan in de meeste andere versies en zijn muziek is tevens zeer toegankelijk. De pastorale sfeer wordt door Enescu opgeroepen door het gebruik van flarden Roemeense volksmuziek, die contrasteren met donkerdere klanken die de slagen van het noodlot vertegenwoordigen.

Spectaculaire enscenering van Alex Ollé

De coproductie was al te zien bij de Brusselse Munt en Royal Opera House Covent Garden. Voor de spectaculaire enscenering tekent Alex Ollé van La Fura dels Baus (Faust en Il trovatore). Oedipe wordt vertolkt door Johan Reuter (Dr. Schön Lulu), Jocaste door Sophie Koch, die hiermee haar langverwachte DNO-debuut maakt. Als La Sphinge keert Violeta Urmana terug (na Kundry Parsifal, Amneris Aida en Azucena Il trovatore). Het Koor van De Nationale Opera heeft een prominente rol.

Àlex Ollé

Regisseur

Àlex Ollé (regie) is een van de zes artistiek leiders van het vermaarde regiecollectief La Fura dels Baus, dat in 1979 werd opgericht.

Marc Albrecht

chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Àlex Ollé (La Fura dels Baus)
Valentina Carrasco
Decor
Alfons Flores
Kostuums
Lluc Castells
Licht
Peter van Praet
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ching-Lien Wu
Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering
Eline Welle
Oedipe
Johan Reuter
Tirésias
Eric Halfvarson
Créon
Christopher Purves
Le Berger
Alan Oke
Le Grand-Prêtre
François Lis
Phorbas
James Creswell
Le Veilleur
Ante Jerkunica
Thésée
André Morsch
Laios
Mark Omvlee
Jocaste
Sophie Koch
La Sphinge
Violeta Urmana
Antigone
Heidi Stober
Mérope
Catherine Wyn-Rogers
Une Thébaine
Polly Leech - De Nationale Opera Studio
    di 06 feb The Times, 2017 ****

    ‘The Romanian virtuoso’s only opera, nurtured over nearly 30 years before its 1936 premiere in Paris, builds over four acts into an epic of glowering power.’

    di 06 feb The Guardian, 2017

    ‘The London Philharmonic opened its new season with Oedipe, George Enescu’s only opera, first heard in Paris in 1936. (…) many considered it a lost masterpiece.’

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 19 november Oedipe

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (Vrienden), € 5 (studenten),

Gratis voor Donateurs, Geefkringleden van Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.
foyeravond

PODCAST

Door Willem Bruls