De Nationale Opera presenteert

De jongen die te snel groeide Gian Carlo Menotti (1911-2007)

Deze productie was te zien in mei 2019

Nederlands gezongen

Familie-opera (6+) over de moed om anders te zijn

Tijdsduur 0:55

Van Gian Carlo Menotti

Wat als je anders bent dan de rest? Doe je dan je best om niet op te vallen? Of laat het je koud?

 

De jongen die te snel groeide

Opera in één bedrijf voor jonge mensen
Muziek en libretto Gian Carlo Menotti
Wereldpremière 24 september 1982, Grand Opera House, Wilmington, Delaware

 

Deze productie

Nieuwe productie
Nederlandse vertaling Ruben van Gogh
Première 3 mei 2019

In het kort

De jongen die te snel groeide is een opera over erbij horen en anders zijn, voor iedereen vanaf 6 jaar. De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door volwassen zangers én een kinderkoor.

Het verhaal

Poponel past niet in zijn klas. Hij is te hard gegroeid. De andere kinderen plagen hem met zijn veel te lange lijf. Maar er is een oplossing. Een professor heeft een machine gemaakt waarmee Poponel weer klein kan worden. Onder één voorwaarde: hij moet zich voortaan wel precies zo gedragen als alle andere kinderen. Lukt het Poponel om zich aan te passen aan de rest? Of kan hij het niet laten om anders te zijn?

Jong geleerd, oud gedaan

Gian Carlo Menotti (1911-2007) schreef zijn eerste opera al toen hij 11 jaar oud was. Voor de Amerikaanse televisie maakte hij zijn bekendste compositie: de kerstopera Amahl and the Night Visitors. De kijkers reageerden zo enthousiast dat de opera jaar op jaar werd uitgezonden. Tot op hoge leeftijd bleef Menotti componeren, ook voor jong publiek. Hij schreef De jongen die te snel groeide in 1982 voor OperaDelaware.

 

Na afloop van de voorstelling is er voor alle bezoekers, groot en klein, een lekkere versnapering!

 

Nationaal Jeugdorkest

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) biedt al ruim zestig jaar een podium aan jong talent. Elke zomer organiseert het NJO de NJO Muziekzomer, een festival op de mooiste locaties van Gelderland (2-18 augustus), en een internationale tournee. De jonge musici kunnen hierin ervaring opdoen in het spelen in symfonieorkesten, ensembles voor hedendaags repertoire of juist met historische instrumenten, opera’s en multidisciplinaire projecten als Jong Metropole. Alle projecten leiden tot concerten en voorstellingen waarbij het publiek kan genieten van de topprestaties van de enthousiaste talenten van het NJO. Komende zomer zal de muzikale leiding o.a. in handen zijn van Antony Hermus, Alexander Sitkovetsky en Miho Hazama. Elke winter organiseert het NJO een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Belgische conservatoriumstudenten groot orkestwerk uitvoeren. In januari 2020 staat werk van Beethoven, Bartók en de Nederlandse muziekpionier Willem Pijper op het programma, uitgevoerd onder leiding van Ed Spanjaard. Sinds begin 2019 vormt het Nationaal Jeugdorkest samen met het Jeugdorkest Nederland (JON, voor talenten van 14 tot 20 jaar) de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), waardoor er een doorlopende leerlijn voor talenten vanaf 14 jaar is ontstaan. Binnen deze organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

NIEUW AMSTERDAMS KINDERKOOR

Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. Nieuw Amsterdams Kinderkoor is het komende seizoen onder meer te horen in de operaproducties Pagliacci, Die Frau ohne Schatten en Carmen en bij Het Nationale Ballet in Notenkraker & Muizenkoning. Bij Nieuw Amsterdams Kinderkoor is altijd plaats voor jong operatalent. Wil jij meezingen? Meld je dan snel aan via nieuwvocaalamsterdam.nl/opera

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Leonard Evers
Regie
Maria Lamont
Decor
Morgana Machado Marques
Kostuums
Jorine van Beek
Licht
Glen D'haenens
Dramaturgie
Wout van Tongeren
Orkest
Nationaal Jeugd Orkest
Koor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering koor
Caro Kindt
Anaïs de la Morandais
Juf Hoop
Maartje Rammeloo
Poponel
Erik Slik
Mevrouw Skosvodomonit
Wilke te Brummelstroete
Dr. Klein
Marcel Reijans
Hans Hond
Alexander de Jong
Prof. Miep Meermans
Leonie van Rheden
Kleine Poponel
Pjotr Koetsier /
Luit Bijvoet
Lucy Engels
Laura Nuehlen /
Sophia van Zuijlen