De Nationale Opera presenteert

Il matrimonio segreto Domenico Cimarosa (1749-1801)

Deze productie was te zien in juni 2019

Een komische en sprankelende opera

Tijdsduur 2:50

Pauzes 1

Van Domenico Cimarosa

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands

Een vanwege standsverschillen geheimgehouden huwelijk komt onder druk te staan in deze komische opera.
Deze opera is het perfecte begin van de zomer voor elke operaliefhebber. Na afloop is er voor iedereen een gratis glas bubbels!

In het kort

Il matrimonio segreto is een 18e-eeuwse Italiaanse komische opera van Domenico Cimarosa. Het libretto van Giovanni Bertati gaat over het volgen van je hart en zit vol grappige verwikkelingen die leiden tot een complete chaos. In de levendige muziek klinkt de invloed van Mozart door en de karakters zijn in de stijl van de voor dit genre zo typerende commedia dell’arte.

Het energieke Il matrimonio segreto wordt uitgevoerd door het jonge talent van De Nationale Opera Studio dat staat te popelen om zich te kunnen presenteren. Het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van de Italiaanse topdirigent  Gianluca Capuano neemt plaats in de bak. 

Herneming van de coproductie met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid die in 2016 tijdens het Opera Forward Festival enorm lovende recensies kreeg.

Verhaal

De rijke koopman Geronimo verlangt meer status en wil daarom zijn twee dochters Carolina en Elisetta uithuwelijken aan heren van adellijke afkomst. De jongste, Carolina, is echter al getrouwd met Geronimo’s bediende Paolino. Vanwege het standsverschil hebben zij dit huwelijk geheim gehouden. Graaf Robinson wil trouwen met Elisetta, maar wanneer hij kennismaakt met haar zus, verandert hij van gedachten en zet zijn zinnen op Carolina. Het jonge stel komt daardoor in ernstige moeilijkheden en de misverstanden stapelen zich op. De graaf begrijpt niets van Carolina’s afwijzingen en Elisetta is jaloers op de aandacht die haar zusje van de graaf krijgt. Tante Fidalma zorgt voor nog meer verwikkelingen omdat zij haar zinnen gezet heeft op trouwen met Paolino. De chaos is compleet en er zit voor de twee jong gehuwden niets anders meer op dan te vluchten. Ze worden betrapt en uiteindelijk moet het koppel hun geheime huwelijk opbiechten. De graaf is geraakt door Carolina’s oprechtheid en Geronimo kan niets anders doen dan zijn dochter zijn zegen geven.

Bekijk de trailer van Il matrimonio segreto (2016).

Jong talent
 

De Nationale Opera Studio
Aan Il matrimonio segreto werkt voornamelijk jong talent mee, afkomstig uit De Nationale Opera Studio, een programma voor jonge artiesten dat in 2018 van start ging. Artistiek leider is de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua. Veelgevraagd operaregisseur Monique Wagemakers tekent net als in 2016 voor de regie.

Jonge Italiaanse ontwerpers
Voor het decor- en kostuumontwerp van Il matrimonio segreto werd een speciale wedstrijd uitgeschreven voor jonge talentvolle ontwerpers. Vanuit de hele wereld werden in totaal 49 ontwerpen ingestuurd, waaruit zeven teams werden geselecteerd die hun ontwerp en maquette aan een jury mochten presenteren. De twee jonge Italiaanse ontwerpers Francesco Cocco en Federica Miani wonnen uiteindelijk de eerste Dutch Opera Design Award. Hun ontwerp is getiteld 'Love hidden in the empty closet'.

 

Co-productie

Il matrimonio segreto is een herneming van de coproductie met Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

 

IL MATRIMONIO SEGRETO
Domenico Cimarosa
Opera in due atti
Libretto van Giovanni Bertati, naar het toneelstuk De geheime huwelijk van George Colman sr. en David Garrick
Wereldpremière 7 februari 1792, Kaiserliches und Königliches Hoftheater, Wenen

  di 16 apr Il matrimonio segreto - Theaterkrant **** (2016)

  JONGE SOLISTEN SCHITTEREN IN GLASHELDERE REGIE EN VERNUFTIG DECOR EN KOSTUUMS / Regisseur Monique Wagemakers laat echter overtuigend zien dat het wél kan: met een enorme knipoog naar het verleden een even tijdloze als eigentijdse versie tonen van een vrijwel vergeten opera uit de tijd van Mozart.

  di 16 apr Il matrimonio segreto - NRC****(2016)

  'De jonge cast maakt de voorstelling tot een feest. Het acteerwerk is van hoog niveau en de chemie tussen de zes zangers zonneklaar. Geestdrift spat de zaal in, er wordt uitstekend gezongen in puntgave ensembles en de geweldige personenregie van Monique Wagemakers munt uit in timing en details.'

  di 16 apr Il matrimonio segreto - Trouw****(2016)

  'Ongeveer het eerste wat je bedenkt na het zien van de voorstelling van Domenico Cimarosa's 'Il matrimonio segreto' is: wat jammer dat dit maar vijf keer te zien is.' / 'Een feestelijke en ouderwetse avond, met overgave gebracht door de makers van de toekomst.'

  di 16 apr Il matrimonio segreto - de Volkskrant ****(2016)

  'Jonge zangers schitteren in deze verbleekte hit van Cimarosa, de operaheld van de 19de eeuw. Regisseur Wagemakers voert de jeugdige profs met vaste hand over het glibberpad van psychologie en humor.'

Monique Wagemakers

Regisseur

Monique Wagemakers (Regie) studeerde aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Bij De Nationale Opera regisseerde zij Madama Butterfly, Rigoletto en Lucia di Lammermoor.

Team, Cast en Koor

Dirigent
Gianluca Capuano
Regie
Monique Wagemakers
Decor
Francesco Cocco
Kostuums
Federica Miani
Licht
Alex Brok
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Orkest van de Achttiende Eeuw
Carolina
Julietta Aleksanyan
Elisetta
Verity Wingate
Fidalma
Polly Leech
Paolino
Lucas van Lierop
Il conte Robinson
Martin Mkhize
Geronimo
Cody Quattlebaum

Podcast

Il matrimonio segreto

door: Jasmijn van Wijnen

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes