Speeldata

13-28 september 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf €15

Yugen

Meesterlijke balletten over oorlog, macht en hoop

Een van de aangrijpendste werken uit de twintigste-eeuwse dansgeschiedenis is Kurt Jooss’ anti-oorlogsballet De Groene Tafel. Omdat Het Nationale Ballet er altijd naar streeft om een zo relevant mogelijk programma te bieden, voelt het als de juiste keuze om juist nu, in deze tijd van oorlog, deze belangwekkende en helaas momenteel weer zo actuele choreografie terug te halen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de oorspronkelijke seizoensopener Celebrate te vervangen door een programma met de titel Shadows. Naast De Groene Tafel presenteren we in dit programma een prachtig, hoopvol werk van Wayne McGregor en een wereldpremière van Milena Sidorova op Mozarts Symfonie nr. 25

Foto: Yugen (Wayne McGregor) (ROH, 2018) | © Andrej Uspenski

Meesterlijke balletten over oorlog, macht en hoop

De Duitse choreograaf Kurt Jooss creëerde zijn ballet De Groene Tafel in 1932, maar de choreografie weet tot op de dag van vandaag toeschouwers aan te grijpen en te ontroeren. Voor zijn magnum opus putte Jooss aanvankelijk inspiratie uit afbeeldingen van middeleeuwse dodendansen, maar door de actualiteit in het Duitsland van de jaren dertig kreeg het werk al gauw de lading van een aanklacht tegen machtsmisbruik en de zinloosheid van oorlog. We zien ‘hoge heren’ die aan een conferentietafel over het lot van soldaten en burgers beslissen, en daartegenover toont Jooss de slachtoffers van de oorlog, uiteindelijk samenkomend in een verstilde reidans, aangevoerd door een triomfantelijke dood.

 

Uitzonderlijk muzikaal

Naast dit meesterwerk presenteert Het Nationale Ballet in Shadows de Nederlandse première van Wayne McGregors Yugen (Japans voor sublieme schoonheid). McGregor liet zich voor dit imponerende ballet, dat begin 2018 met veel gejuich in Londen werd ontvangen, inspireren door Leonard Bernsteins monumentale Chichester Psalms, een eclectische mix van Hebreeuwse tekst, christelijke koormuziek en Broadway-jazz. McGregor geeft daaraan een uitzonderlijk muzikale vertaling, waarbij prachtige lyrische dansscènes afgewisseld worden met krachtige, dynamische groepsdelen. Het decor voor Yugen, waarin licht en schaduwen een belangrijke rol spelen, werd ontworpen door de beroemde keramische kunstenaar Edmund de Waal.

 

Tijdloos en krachtig

Het derde werk in Shadows, getiteld Regnum, is een wereldpremière van de Oekraïens-Nederlandse Milena Sidorova, al zeventien jaar als danseres aan Het Nationale Ballet verbonden en sinds 2021 ook Young Creative Associate bij het gezelschap. Sidorova laat zich voor haar nieuwe creatie voor zestien dansers inspireren door Mozarts Symfonie nr. 25. Het tijdloze en krachtige karakter van de muziek vormt het uitgangspunt voor een ballet over de menselijke drijfveren en de middelen die mensen, zowel binnen persoonlijke relaties als binnen de maatschappij als geheel, inzetten om macht te verkrijgen. Sidorova werkt voor dit nieuwe ballet samen met game designer Anna Dohy, die hiermee haar debuut als decorontwerper maakt. De kostuums voor Regnum worden ontworpen door François-Noël Cherpin.

Credits

Regnum
Wereldpremière
Choreografie Milena Sidorova
Muziek Wolfgang Amadeus Mozart

Yugen 
Nederlandse première
Choreografie Wayne McGregor
Muziek Leonard Bernstein

De Groene Tafel
Choreografie  Kurt Jooss
Muziek  Fritz Alexander Cohen

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest en het koor van Cappella Amsterdam
o.l.v. Matthew Rowe

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Milena Sidorova
Milena Sidorova in de studio | Foto: Altin Kaftira
Milena Sidorova
Milena Sidorova in de studio | Foto: Altin Kaftira
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
Yugen (2018) ROH | Foto: Andrej Uspenski
De Groene Tafel | Foto: Siegfried Regeling
De Groene Tafel (seizoen 64/65) | Foto: Siegfried Regeling
De Groene Tafel | Foto: Siegfried Regeling
De Groene Tafel (seizoen 64/65) | Foto: Siegfried Regeling
De Groene Tafel | Foto: Siegfried Regeling
De Groene Tafel (seizoen 64/65) | Foto: Siegfried Regeling
Lovende reacties
In de media
26 juni

De Groene Tafel is van 1932 en een meesterlijk expressionistisch ballet (..) tijdloze schoonheid en de rillingen over mijn rug

26 juni

The first revelation of the evening is Yugen (..) one of the most beautifully achieved dances of McGregor's career.

26 juni

Very likely the most powerful antiwar statement ever devised for dance (..) The Green Table is an indisputable masterpiece

26 juni

The choreography, multifaceted, effervescent and elusive is suffused with passion – romantic and religious, secular and biblical – and delivered with an unfussy embrace of the classical language (Yugen)

Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

Choreografen
lees meer
Ted Brandsen

‘Een levende, vitale kunstvorm vraagt om nieuwe inspiratie en impulsen’

Lees meer
Milena in de studio met dansers van de Junior Company

‘Ik wil het beste uit de dansers halen’

Lees meer
Stijn Schoonderwoerd

‘We willen onze bezoekers blijven overdonderen’

Lees meer
louise header

Achter de schermen: coördinator artistieke logistiek

Lees meer
anderen bekeken ook

TOURNEE

Frank Bridge Variations
Ballet
Balanchine / Van Manen / Arqués
9-19 november 2022 | 6 voorstellingen
Tournee, Nederland

‘See the music, hear the dance.’ Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

The Four Seasons
Ballet
Dawson
8-16 december 2022 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het is niet alleen de enorme originaliteit van zijn bewegingstaal, maar ook de speciale...

info & tickets

HOLLAND
FESTIVAL

Pas Parts
Ballet
Forsythe Festival
10 - 27 juni 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en...

info & tickets
NOB

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games