Wayne McGregor

Wayne McGregor

Choreograaf

Wayne McGregor (1970) is een meermaals bekroonde Britse choreograaf en regisseur. Hij staat internationaal bekend om zijn baanbrekende performance-innovaties, waarmee hij de definitie van dans in de moderne tijd radicaal heeft vernieuwd. Gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar de creatieve mogelijkheden van beweging, gaat hij experimenten aan die hem in dialoog brengen met een breed scala aan artistieke vormen, wetenschappelijke disciplines en technologische interventies. De verbluffende multidimensionale werken die hiervan het resultaat zijn, verzekeren McGregor al meer dan vijfentwintig jaar van een leidende positie in de hedendaagse kunstwereld. 

McGregor is artistiek directeur van Studio Wayne McGregor, waarin hij dans, film, muziek, beeldende kunst, technologie en wetenschap samenbrengt met het rondreizende dansgezelschap Company Wayne McGregor en diverse leer- en onderzoeksprogramma’s. Daarnaast is hij huischoreograaf bij The Royal Ballet en bekleedt hij tot 2024 de functie van Directeur Dans bij de Biennale di Venezia. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om werken te creëren voor toonaangevende balletgezelschappen over de hele wereld, waaronder Ballet de l’Opéra national de Paris, Alvin Ailey American Dance Theatre, New York City Ballet, Bolsjoj Ballet, het Koninklijk Deens Ballet en Australian Ballet.

Bovendien is hij een veelgevraagd choreograaf voor theater (The Old Vic, National Theatre, Royal Court Theatre, Donmar Warehouse), opera (Teatro alla Scala/The Royal Opera, English National Ballet), film (Harry Potter and the Goblet of FireThe Legend of Tarzan, Fantastic Beasts and Where To Find Them 1 ,2 en 3, Sing, Mary Queen of Scots), en muziekvideo’s (Radiohead, The Chemical Brothers). Ook verzorgde hij de choreografieën voor het langverwachte ABBA-concert ABBA Voyage, dat in mei in Londen in première ging. Naast zijn werk als choreograaf en regisseur is hij als Professor Choreografie verbonden aan het Trinity Laban Conservatoire of Musica and Dance.

In 2011 werd McGregor benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 2021 werd hij op de Prix de Lausanne geëerd met een Lifetime Achievement Award.

Tijdens Shadows, de openingsvoorstelling van seizoen 2022-2023 van Het Nationale Ballet, werd de choreografie Yugen van Wayne McGregor uitgevoerd. In november 2022 gaat McGregor’s nieuwste werk MADDADDAM, een coproductie van The National Ballet of Canada en The Royal Ballet, in première bij The National Ballet of Canada. McGregor werkte hiervoor samen met de Canadese schrijfster Margaret Atwood.

  • In maart 2024 regisseert choreograaf Wayne McGregor de wereldpremière van Oedipus Rex / Antigone, een samenwerking van DNO en HNB

    Info & tickets