Wayne McGregor

Wayne McGregor

Regisseur en choreograaf

Wayne McGregor is een meermaals bekroonde Britse regisseur en choreograaf. Hij staat internationaal bekend om zijn baanbrekende performance-innovaties, waarmee hij de definitie van dans in de moderne tijd radicaal heeft veranderd. McGregors verbluffende multidimensionale werken, die het resultaat zijn van interacties met een breed scala aan artistieke vormen, wetenschappelijke disciplines en technologische interventies, verzekeren hem al meer dan dertig jaar van een leidende positie in de hedendaagse kunstwereld. 

McGregor is artistiek directeur van Studio Wayne McGregor, waarin hij dans, film, muziek, beeldende kunst, technologie en wetenschap, leer- en onderzoeksprogramma’s én het reizende dansgezelschap Company Wayne McGregor samenbrengt.  Company Wayne McGregor, dat in 2023 haar dertigjarig jubileum viert, is het eerste vaste gezelschap van Sadler’s Wells in Londen.

Daarnaast is McGregor huischoreograaf van The Royal Ballet en bekleedt hij tot 2024 de functie van Directeur Dans bij de Biennale di Venezia. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om werken te creëren voor toonaangevende balletgezelschappen over de hele wereld, waaronder het Ballet de l’Opéra national de Paris, Alvin Ailey American Dance Theatre en het Bolsjoj Ballet.

Hij is tevens een veelgevraagd choreograaf voor theater, opera, film, en mode- en muziekvideo’s. Hij verzorgde onder andere de choreografieën voor het langverwachte ABBA-concert ABBA Voyage, dat in mei 2022 in Londen in première ging.

In 2011 werd McGregor benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk voor zijn bijdrage aan de Britse dans.