Jeanette Vondersaar

Jeanette Vondersaar

Instudering en supervisie De Groene Tafel

Jeanette Vondersaar (1951) is balletmeester en -docent en is sinds de dood van Anna Markard in 2010 verantwoordelijk voor de supervisie en instudering van De Groene Tafel bij dansgezelschappen over de hele wereld.

Vondersaar begon haar dansopleiding bij Jack Copeland aan Butler University en studeerde hierna aan The School of American Ballet en Harkness House for Ballet Arts. Ze danste als soliste bij de Harkness Youth Dancers, Harkness Ballet en Ballett Zürich, voor ze in 1976 als tweede soliste toetrad tot Het Nationale Ballet, waar ze in 1977 werd gepromoveerd tot eerste soliste. Gedurende haar 21-jarige carrière bij Het Nationale Ballet danste ze hoofdrollen in diverse klassieke avondvullende producties en solorollen in hedendaagse werken van toonaangevende choreografen als Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen. Voor haar prestaties als danseres werd ze bekroond met de Alexandra Radius Prijs en de Gouden Theaterdansprijs. In 1980, nog tijdens haar danscarrière, begon Vondersaar met haar werk als docent en repetitor. Sindsdien werkte ze voor diverse internationale gezelschappen en balletacademies in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Van 1994 tot 1996 was ze tevens als balletmeester verbonden aan Het Nationale Ballet.

Tegenwoordig houdt Vondersaar zich hoofdzakelijk bezig met de supervisie en instudering van De Groene Tafel. Daarnaast is ze incidenteel te zien in karakterrollen in producties van Het Nationale Ballet.