Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Componist

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) is een van de beroemdste componisten aller tijden. In zijn relatief korte leven schreef hij ruim zeshonderd werken, waaronder diverse opera’s, symfonieën, concerten voor piano en orkest, en kamermuziekstukken. Zijn werk wordt gerekend tot het classicisme.

Mozart was een wonderkind: al op heel jonge leeftijd speelde hij viool, klavecimbel en orgel, en componeerde hij werken van hoge kwaliteit. Van zijn zesde tot zijn zeventiende levensjaar reisde hij met zijn familie door heel Europa om op te treden voor adellijke families.

In 1787 werd hij benoemd tot kamercomponist van Jozef II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hoewel hij datzelfde jaar tevens als kamermusicus van de keizer werd aangesteld, volgden een aantal jaren van geldproblemen en schulden, mede door de invloed van de Turks-Oostenrijkse oorlog op de financiën van Mozarts adellijke opdrachtgevers. In 1791 componeerde Mozart een aantal van zijn beroemdste werken, zoals Die Zauberflöte, La clemenza di Tito en Klarinetconcert in a-majeur, kv. 622. Datzelfde jaar overleed hij door een onbekende ziekte, waardoor zijn laatste meesterwerk Requiem onvoltooid bleef.

  • December 2023 is van Wolfgang Amadeus Mozart de opera Die Zauberflöte te zien in Nationale Opera & Ballet:

    Info & Tickets