Leonard Bernstein

Leonard Bernstein

Componist

Leonard Bernstein (1918-1990) was een Amerikaanse componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog. Hij was een van de meest bekende en succesvolle artiesten in de Amerikaanse klassieke muziekwereld.

Bernstein studeerde aan Harvard University en aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. In 1943 werd hij op slag bekend toen hij de zieke dirigent Bruno Walter verving tijdens een concert in New York, dat bovendien werd uitgezonden op CBS Radio. Hierna dirigeerde hij diverse orkesten, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, en was hij van 1958 tot 1969 de eerste dirigent en artistiek leider van het New York Philharmonic. Bernstein was tevens de eerste dirigent die zijn muzikale bijdragen op televisie deelde met een massapubliek. Door middel van vele nationale en internationale uitzendingen, waaronder de met een Emmy Award bekroonde Young People’s Concerts, maakte hij klassieke muziek toegankelijk en inspireerde hij meerdere generaties jonge muzikanten. Vanaf de jaren vijftig maakte Bernstein bovendien naam als componist en creëerde hij diverse orkestwerken, opera’s en musicals, met Broadwayklassieker West Side Story (1957) als zijn bekendste werk.

Aan het eind van zijn leven dirigeerde hij twee historische uitvoering van Beethovens Negende Symfonie – op 23 december 1989 in de West-Berlijnse Philharmonie en op 25 december 1989 in het Oost-Berlijnse Schauspielhaus, ter viering van de val van de Berlijnse Muur.