Speeldata

11 nov-3 dec 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

4:15, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf € 30

Lohengrin

Hoeveel mysterie kan de mens verdragen?

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in meerdere van de muziekdrama’s van Richard Wagner gesteld, maar ze kregen zelden zo schrijnend gestalte als in Lohengrin.

Foto: Marta Syrko

Hoeveel mysterie kan de mens verdragen?

Het verhaal
Elsa bevindt zich in het middelpunt van een politiek conflict en wordt beschuldigd van de moord op haar broer, de troonopvolger. In wanhoop roept ze een ridder aan die in haar dromen aan haar verschenen is. Plots manifesteert haar droombeeld zich en schiet haar te hulp. De liefde tussen de twee bloeit op, maar de vreemdeling stelt een bijzondere voorwaarde: Elsa mag niet vragen wat zijn naam is. Kan de mens zo’n groot mysterie verdragen?

 

Lorenzo Viotti’s Wagnerdebuut

Na zijn interpretatie van Richard Strauss’ laat-romantische Der Rosenkavalier reist chef-dirigent Lorenzo Viotti verder terug in de tijd, naar dé Duits-romantische opera bij uitstek. Een spannende mijlpaal, want niet eerder dirigeerde Viotti een Wagneropera, met zijn langgerekte melodieën, onheilszwangere motieven en groots drama. Bovendien biedt Lohengrin de bevlogen maestro de kans om na Turandot opnieuw intensief samen te werken met het Koor van De Nationale Opera.

 

Psychologisch diepgravende regie

De regie is in handen van publieksfavoriet Christof Loy, die met zijn psychologisch diepgravende en sterk muzikale regiestijl al meermaals een diepe indruk maakte – recentelijk nog met zijn producties van Wagners Tannhäuser (2019) en Humperdincks Königskinder (2022).

Viotti en Loy hebben een cast van bijzondere artiesten tot hun beschikking. Tenor Daniel Behle, die onlangs een glansrijk DNO-debuut maakte als Der Königssohn in Königskinder, neemt de titelrol voor zijn rekening.

Sopraan Malin Byström, die eerder haar doorleefde vertolkingen van Salome en Tosca deelde met het Amsterdamse publiek, kruipt in de huid van Elsa. De gerenommeerde Wagnerzangers Thomas Johannes Mayer (eerder Wotan in Der Ring des Nibelungen) en Martina Serafin (eerder Brünnhilde in Die Walküre) keren terug naar DNO als het duistere echtpaar Friedrich von Telramund en Ortrud.

Voorstellingsinformatie

Romantische opera in drie bedrijven
Gezongen in het Duits

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Christof Loy
Decor  Philipp Fürhofer
Kostuums  Barbara Drosihn
Licht  Cor van den Brink
Video  Ruth Stofer
Choreografie  Klevis Elmazaj
Dramaturgie  Niels Nuijten

Heinrich der Vogler  Anthony Robin Schneider
Lohengrin  Daniel Behle
Elsa von Brabant  Malin Byström
Friedrich von Telramund  Thomas Johannes Mayer
Ortrud  Martina Serafin
Der Heerrufer des Königs  Björn Bürger

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Nederlands Philharmonisch Orkest

Lorenzo Viotti

‘Ik heb opzettelijk even gewacht om mijn eerste Wagneropera te dirigeren. Ik moest zijn wereld in mijzelf laten rijpen. Je moet een zekere rust in je manier van dirigeren vinden om zijn vrijheid van klank vorm te kunnen geven.’

Lorenzo Viotti’s eerste Wagneropera

Foto: Elmer van der Marel

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Nedpho

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners  van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de  beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Foto: Melle Meivogel

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands  Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal  gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Lohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

anderen bekeken ook

NIEUWE
PRODUCTIE
VOOR DNO

Agrippina
Opera
Agrippina
13-28 jan 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Agrippina, de moeder van Nero, doet er alles aan om de heersende keizer Claudius van de...

info & tickets

REPRISE

La traviata
Opera
La traviata
27 jan-18 feb 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Met La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het verhaal van een terminaal zieke...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Roberto Devereux
Opera
Roberto Devereux
18 apr-6 mei 2024 | 7 performances
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:  

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen