Decor Lohengrin

Het decor: Het spiegelbos van Lohengrin

9 november 2023

Tekst: Lune Visser

Decor als kunst, of kunst als decor. Met een ingenieuze installatie van metalen frames, lichtstrips, spiegels en schilderingen op verschillende materialen, had dit ontwerp van kunstenaar Philipp Fürhofer even goed in een museum kunnen thuishoren als binnenkort op het toneel tijdens Lohengrin. Puck Rudolph, adjunct-hoofd van het Decoratelier, vertelt over het maakproces en de constructie.

Puck: “In het Decoratelier beginnen de voorbereidingen al een jaar voor de voorstelling. Dan voeren we gesprekken met de decorontwerper over het concept, waarna we uitzoeken hoe we de maquette het beste kunnen omzetten naar een groot decor. Daarna test en bestel ik materialen, en wanneer die er eenmaal zijn – in de juiste grootte – kunnen we echt beginnen.”

‘Het werkt net als in een paskamer met twee spiegels tegenover elkaar’

“En dat is altijd een leuke uitdaging – zowel qua formaat als in het werken met de verschillende materialen. Dit decorstuk voor Lohengrin is bijvoorbeeld wel twintig meter breed en zes meter hoog. Het bestaat uit een metalen voor- en achterframe, en over die frames spannen we verschillende materialen: spiegelfolie, maar ook transparante lagen gaas. Op de ene laag gaas schilderen we boomstammen, en op de andere laag losse takken. Door de werking van het spiegelfolie, en door lichtbakken die tussen de frames zijn bevestigd, worden die schilderingen steeds verder gespiegeld – net zoals je jezelf steeds vaker ziet wanneer je in een paskamer tussen twee spiegels staat. Door deze constructie zie je dus steeds meer bomen, die naar achteren toe steeds kleiner lijken te worden. Zo ontstaat er een soort 3D-achtig bos.”

“Omdat onder dit decorstuk echt Philipps handtekening staat – hij staat bekend om dergelijke installaties – komt hij ook zelf nog langs om samen met onze schilders de laatste details aan te brengen op het beschilderde gaas. Een finishing touch – om door de bomen écht het bos te zien!”

  • Lohengrin is van 11 november tot en met 3 december 2023 te zien bij De Nationale Opera in Nationale Opera & Ballet.

       Info & Tickets