rekwisiet der rosenkavalier

Het rekwisiet: De ‘smaakvolle’ taart in Der Rosenkavalier

3 april 2023

“Als het rekwisiet weer van het podium af komt, is ‘ie helemaal op.” De bruidstaart uit de tweede akte van Der Rosenkavalier bestaat namelijk – behalve uit verf en piepschuim – uit eieren, bloem en suiker. En daar wordt met smaak van gegeten.

Ruben Lakeman, al 34 jaar werkzaam bij de Rekwisietendienst, vertelt: “Het rekwisiet is een paar jaar geleden door mijn collega Jolanda Borjeson gemaakt, voor de productie van 2015. Ze heeft toen van piepschuim zes taartlagen gemaakt en het geheel versierd met zachte kleuren, roosjes en strikjes van schuim. Maar bovenin heeft ze een ruime punt open gelaten – en die vul ik op met échte taart.”

Taart Rekwisiet Der Rosenkavalier

Dat Heel Holland Bakt-tafereel vindt plaats voor elke voorstelling: “Ik haal verse cake bij de supermarkt en snijd die aan op zo’n manier, dat het precies de lege ruimte opvult. Ik smeer er een mooi laagje jam tussen en rol gekleurd marsepein uit, om de cake mee te bedekken – de taart moet er behalve kloppend natuurlijk ook smakelijk uitzien.”

“Tijdens de voorstelling wordt het eetbare stuk in drie punten gesneden, en geserveerd aan drie koorleden. Die moeten wel zorgen dat ze hun stuk op hebben voordat ze weer moeten zingen. Zo’n brok cake in je mond schijnt niet bevorderlijk te zijn voor je stemgeluid...”

Tekst: Lune Visser

 

Richard Strauss Der Rosenkavalier is te zien van 13 april t/m 2 mei