Speeldata

13-21 nov 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

ca. 75 minuten

Tickets

n.v.t.

Anansi

Muziek, dans en theater voor iedereen

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde is opnieuw te zien in seizoen 2024-2025. Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Vergeet Spiderman. In november neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende muziektheaterproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenommeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt. 

Muziek, dans en theater voor iedereen

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde is de eerste in een nieuwe reeks producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet de komende jaren samen zullen uitbrengen.

Voor deze gloednieuwe voorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders ons land bereikten. In deze unieke productie bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.

 

‘Deze bijzondere wereldpremière opent deuren voor nieuwe verhalen, nieuwe klanken en nieuwe stemmen.’

 

De kracht van verhalen vertellen

Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor dit nieuwe muziektheaterwerk. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company staan, in de innovatieve regie van Kenza Koutchoukali en de veelzijdige choreografie van Shailesh Bahoran, samen met dansers uit de hiphopscene en verschillende instrumentalisten op het toneel. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie juist samen. Het eclectische kostuum- en decorontwerp is in handen van Dieuweke van Reij.

 

Veelheid van stemmen

Laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi. De titelrol van Anansi wordt vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala, die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door DNO-publieksfavorieten Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

 

Anansi-tori’s

Het libretto is gebaseerd op Anansi-tori’s, ofwel de vele vertellingen van verhalen waarin de spin Anansi centraal staat. Via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat aan Anansi-tori’s mee naar de nieuwe wereld. Elke vertelling is uniek, want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op een eigen manier.

 

Voorstellingsinformatie

Libretto  Maarten van HinteCompositie  Neo Muyanga

Regie  Kenza Koutchoukali

Dirigent  Lochlan Brown 

Choreografie  Shailesh Bahoran

Decor en kostuums  Dieuweke van Reij

Ondersteuning en aanvullende choreografie  Ernst Meisner

Licht  Wijnand van der Horst

Dramaturgie  Maarten van Hinte, Wout van Tongeren en Naomi Teekens

Sound design  Nina Kraszewska

Anansi  Zwakele Tshabalala 

Makuba  Katia Ledoux 

Tigri  Agris Hartmanis 

Snake the Serpent  Martin Mkhize**

Sista Leopard  Carla Nahadi Babelegoto

Princess Vixen  Claron McFadden

Hornets  Leonie van Rheden, Makudu Senaoana en Elenora Hu

Dansers  

Luca Abdel-Nour*, Koko Bamford*, Lily Carbone*, Mila Caviglia*, Joley Groeizaam, Lauren Hunter*, Nicola Jones*, Patrick Karijowidjojo, Isaac Mueller*, Gregory Myles*, Catarina Pires*, Gabriel Rajah*, Marchano Sarijoen, Guillermo Torrijos*, Arjuna Vermeulen, Louisella Vogt*, Lucinda Wessels, Sven de Wilde* en Koyo Yamamoto*. 

* lid van de Junior Company van Het Nationale BalletOrkest  Het Balletorkest

Percussionist  Carlo Hoop

DJ  Abstract – Gestow Power

** De Nationale Opera Studio alumnus 

Coproductie en compositie-opdracht van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet

Schoolvoorstellingen

Speciaal voor het onderwijs worden er een aantal (besloten) voorstellingen aangeboden.

Als spin-off van deze voorstelling ontwikkelde uitgeverij Wilde Haren in samenwerking met Nationale Opera & Ballet het boek Hoe ANANSI de verhalen van de wereld bevrijdde. Het is geschreven door Maarten van Hinte met illustraties van Brian Elstak, Serena Angelista ontwierp de cover. Het is verkrijgbaar vanaf 13 november in boekwinkels door het hele land en bij Nationale Opera & Ballet. Gratis exemplaren worden uitgedeeld aan alle leerlingen die met hun school de voorstelling bezoeken, zodat zij de verhalen van de spin Anansi kunnen zien, horen, lezen én doorvertellen. De Freek en Hella de Jonge Stichting heeft het voor Nationale Opera & Ballet mogelijk gemaakt dit boek te kunnen ontwikkelen en te verspreiden onder de scholen.

JC

Junior Company

De dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet zijn deel van de cast. Lees op deze pagina hun biografieën en meer info over de Junior Company!  

Bekijk een fragment uit ANANSI

Fragment ANANSI
Anansi
Anansi | Foto: Bart Grietens
Anansi
Anansi | Foto: Bart Grietens
Anansi
Anansi | Foto: Bart Grietens
Anansi
Anansi | Foto: Bart Grietens
Anansi
Anansi | Foto: Bart Grietens
Anansi
Anansi | Foto: Michel Schnater
Anansi
Anansi | Foto: Michel Schnater
Anansi
Anansi | Foto: Michel Schnater
Anansi
Anansi | Foto: Michel Schnater
Anansi
Anansi | Foto: Michel Schnater

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde - podcast

In deze inleidende podcast gaan Naomi Teekens en Wout van Tongeren – beiden dramaturg bij De Nationale Opera – in gesprek met het artistieke team van Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Door: Naomi Teekens & Wout van Tongeren

Bekijk de teaser

ANANSI teaser
in de media
Reacties

(…) wervelend en fantasievol muziektheater.

14 november

De gemengde cast, de explosie van crossovers tussen disciplines en het schilderachtige toneelbeeld zijn een lust voor het oog.

15 november

Vrolijke show rond spin Anansi.

15 november

Eindelijk! De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, al 35 jaar onder één dak in het multiculturele Amsterdam, hebben de krachten gebundeld voor een genre-overschrijdende, inclusieve familie-voorstelling.

14 november

De familieopera Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde is een spetterend totaalkunstwerk.

15 november
Balletorkest

Het Balletorkest

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, Le Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak
Anansi
Repetitie Anansi | Foto: Milagro Elstak

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera en ballet? Ontdek meer dan 6.842 uur aan:

  • opera- en balletfragmenten
  • ballet- en zanglessen
  • achter de schermen video's
NOB visual