Noodsituatie

Nationale Opera & Ballet is geschokt en ontzet door de oorlog in Oekraïne en het leed van de vluchtelingen. Als artistiek bedrijf zetten we ons in voor creatie, schoonheid en harmonie. Kunst inspireert ons om het beste uit de mensheid te halen. Oorlog doet het tegenovergestelde. We leven mee met de mensen uit Oekraïne en iedereen die lijdt in deze donkere oorlogstijd. Maar medeleven alleen is niet genoeg. Daarom onderneemt Nationale Opera & Ballet actie.

Artistiek asiel

Nederland heeft inmiddels tientallen duizenden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Onder hen bevinden zich zangers en dansers die Nationale Opera & Ballet om hulp en opvang vragen. Gevlucht uit een land waar alles wordt afgebroken, hebben zij het talent om juist te creëren, een tegengeluid te geven aan al het geweld. Nationale Opera & Ballet biedt een aantal artiesten die getroffen zijn door het geweld in Oekraïne zogenaamd ‘artistiek asiel’. Wij bieden een veilige plek voor gevluchte Oekraïeners die in hun land niet meer hun kunstvorm kunnen beoefenen. Ook vangen we gevluchte artiesten uit Rusland op, voor wie het onhoudbaar is om onder het huidige regime te blijven doorwerken. 

Olga & Victor

Uw hulp is nodig

Per 1 april 2022 zijn voor veertien dansers en zangers extra plaatsen gecreëerd bovenop de bestaande formatie. Deze artiesten krijgen een onderkomen in ons huis om te trainen, te ontwikkelen en zich op de toekomst te richten. Bovenal bieden wij hen stabiliteit, veiligheid, ondersteuning en de kans om hun droom te blijven verwezenlijken. De extra kosten om deze artiesten op te vangen zijn voor 2022 alleen al € 550.000 en vallen volledig buiten de lopende begroting van Nationale Opera & Ballet. Dit betekent dat wij u nodig hebben om deze gevluchte artiesten te kunnen helpen. Met uw financiële bijdrage kunnen wij de loonkosten, werkgeverskosten en premie zorgverzekering bekostigen. Daarnaast bieden wij de artiesten coaching, mentale en fysieke ondersteuning en hulp bij huisvesting.

Olga & Victor

Met open armen verwelkomd

Het Nationale Ballet verwelkomde inmiddels Olga Smirnova, eerste solist bij het wereldberoemde Bolsjoj Ballet, en Victor Caixeta, rijzende ster bij het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg. Daarnaast verwelkomden we vier jonge Oekraïense dansers bij de Junior Company van ons gezelschap: Polina Loshchylina (National Opera of Ukraine), Kate Myklukha (National Opera of Ukraine), Guilherme Vicente (Mikhailovsky Theatre) en Victoria Glazunova (Bolsjoj Ballet). De Oekraïense Liza Gorbachova (Bolsjoj Ballet) sloot zich aan bij ons corps de ballet. Ook bij De Nationale Opera Studio hebben we twee extra plekken gecreëerd voor de Oekraïense zangers Maksym Nazarenko en Georgiy Derbas-Richter.

Foto: Olga Smirnova en Victor Caixeta | © Rob van Woerkom

We laten de oorlog deze artiesten geen halt toeroepen. Helpt u mee?

  • Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds

  • IBAN NL20 ABNA 0540179523 o.v.v. NO&B helpt vluchtelingen

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op