Dank

Onze grote dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen aan het faciliteren van een nieuw veilig thuis voor deze artiesten – dit is voor hen van levensbelang geweest. Hieronder geven we u graag een update over deze talenten, die dankzij het geboden ‘artistiek asiel’ in onze verschillende gezelschappen hun training en carrière hebben kunnen voortzetten en er een volwaardig én onmisbaar onderdeel van zijn geworden.

Het Nationale Ballet

Olga Smirnova

Olga Smirnova

Olga groeide op in Sint-Petersburg en studeerde daar aan de Vaganova Academie. Vlak na haar afstuderen in 2011 werd ze als solist aangenomen bij het Bolsjoj Ballet in Moskou. In maart 2022 moest Olga besluiten haar vaderland te verlaten – fel gekant tegen de invasie. Ze vluchtte naar Nederland, waar ze als eerste solist toetrad tot Het Nationale Ballet. Sindsdien heeft ze vele grote rollen in zowel het klassieke als moderne repertoire vertolkt, en werd ze in 2022 uitgeroepen tot ‘danser van het jaar’ door het toonaangevende tijdschrift Dance Europe.

Foto: Olga Smirnova in Messa da Requiem | © Michel Schnater

Victor Caxeita

Victor Caxeita

Victor werd geboren in het Braziliaanse Uberlândia en danste vanaf 2017 bij het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg, maar moest Rusland vanwege de oorlog verlaten. Door uw steun kon hij zich aansluiten bij Het Nationale Ballet: eerst als tweede solist, en later als eerste solist – in april 2023 volgde zijn verdiende promotie, direct na zijn vertolking van de rol van prins Siegfried in Het Zwanenmeer.

Foto: Victor Caxeita in The Sleeping Beauty | © Marc Haegeman

Liza Gorbachova

Liza Gorbachova

De Oekraïense Liza werd in 2020 toegelaten bij het Bolsjoj Ballet in Moskou. Toen de oorlog uitbrak vluchtte Liza naar Nederland, waar Het Nationale Ballet haar kon opvangen. Ze trad toe tot het corps de ballet en danste al verscheidene rollen in de avondvullende balletten zoals onder andere The Sleeping Beauty en Het Zwanenmeer.

Junior Company

De Junior Company is het talentontwikkelingsprogramma van Het Nationale Ballet. Het gezelschap slaat een brug tussen opleiding en beroepspraktijk en biedt jong danstalent een uitgelezen kans om zich voor te bereiden op een carrière bij Het Nationale Ballet of bij andere, internationaal toonaangevende balletgezelschappen. Artistiek coördinator is choreograaf Ernst Meisner.

Polina Loshchylina

Polina Loshchylina

Polina werd geboren in Kiev en trad na haar opleiding toe tot het ballet van de National Opera of Ukraine. In maart 2022 konden er dankzij de financiële bijdragen extra plekken gecreëerd worden in de Junior Company van Het Nationale Ballet, waardoor Polina tot dit talentontwikkelingsprogramma kon toetreden. Naast haar klassieke scholing leert ze hier veel nieuwe technieken, en ook was ze al te zien in diverse producties.

Victoria Glazunova

Victoria Glazunova

De Oekraïense Victoria had net een contract aangeboden bij het Russische Bolsjoj Ballet, toen de oorlog uitbrak. Ook Victoria moest daarom vluchten, en in maart 2022 startte ze bij de Junior Company. Na een succesvol jaar in dit gezelschap kon zij vanaf seizoen 2023-2024 als élève doorstromen naar Het Nationale Ballet. Zeker tijdens de repetities voor Dorian, een samenwerking tussen de Junior Company en ISH Dance Collective, viel Victoria op door haar uitstraling en creatieve inzet.

Foto: Victoria Glazunova in nosotros - Ballet Bubbles | © Altin Kaftira

Kate Myklukha

Kate Myklukha

In 2021 trad Kate toe tot het gezelschap van de National Opera of Ukraine. Kate vluchtte vanuit Oekraïne toen de oorlog uitbrak en vond dankzij uw steun haar plek bij de Junior Company. Ze is een prachtige danser met veel talent. Na seizoen 2022-2023 heeft Kate de moeilijke keuze gemaakt om weer terug te keren naar de National Opera of Ukraine, waar ze haar ambities gaat vervolgen en dichter bij familie kan zijn.

Guilherme Vicente

Guilherme Vicente

Guilherme is geboren in Portugal en begon zijn balletopleiding aan het Nationale Conservatorium van Lissabon. In 2021 trad hij toe tot het Mikhailovski Theater in St. Petersburg als coryphée, maar vluchtte in maart 2022 naar Nederland, waar hij terecht kon bij de Junior Company. Na seizoen 2022-2023 heeft Guilherme besloten om terug te gaan naar het Mikhailovski Theater in St. Petersburg, waar hij nu met veel succes danst.

De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera Studio is een tweejarig programma waarin jonge zangers en repetitors klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière. De Opera Studio combineert workshops en coaching met een breed scala aan professionele ervaringen. Artistiek leider is de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua.

Georgiy Derbas-Richter

Georgiy Derbas-Richter

De Oekraïense bariton Georgiy studeerde aan het Conservatorium van Kiev en kwam in het voorjaar van 2022 naar Nederland om auditie te doen voor De Nationale Opera Studio. Toen de oorlog in zijn vaderland uitbrak, was het voor hem niet mogelijkheid om terug te keren naar Kiev, maar dankzij de fondsenwerving kon hij vervroegd tot de Opera Studio worden toegelaten. Zijn eerste rol op het grote podium was die van Morales in George Bizets Carmen, en ook was hij te horen in Händels Giulio Cesare. In seizoen 2023-2024 zal Georgiy zijn tweede jaar van De Nationale Opera Studio-opleiding voltooien.

Foto: Georgiy Derbas-Richter tijdens presentatie DNO seizoen 2022-2023

Georgiy Derbas-Richter

De Oekraïense bariton Georgiy Derbas-Richter studeerde aan het Conservatorium van Kiev en kwam in het voorjaar van 2022 naar Nederland om auditie te doen voor De Nationale Opera Studio. Toen de oorlog in zijn vaderland uitbrak kon hij niet meer terug naar Kiev en dankzij de fondsenwerving kon hij vervroegd tot de Opera Studio worden toegelaten. De eerste maanden heeft hij gebruikt om zich voor te bereiden en zo veel mogelijk te leren, zodat hij na de zomer officieel kon instromen bij de Opera Studio.

Zijn eerste rol op het grote podium was Morales in George Bizets Carmen en dit najaar was hij te horen als Curio in Händels Giulio Cesare. In de korte tijd dat Georgiy hier is, zong hij tijdens het International Young Patrons gala de aria ‘Come Paride Vezzoso’ uit L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti, en vertolkte hij de rol van Second Witch in Dido and Aeneas – een opera van Henry Purcell, uitgevoerd in Paradiso door De Nationale Opera Studio en het Nederlands Kamerorkest. Hij heeft een prachtige stem en is sinds zijn komst ontzettend gegroeid. Georgiy zal zijn opleiding bij de Opera Studio in 2024 afronden.

Maksym Nazarenko

Maksym Nazarenko

Maksym (bariton) groeide op in Kiev en studeerde daar aan het Conservatorium, waarna hij in 2020 startte bij De Nationale Opera Studio. In verband met de oorlog in Oekraïne was het voor Maksym niet mogelijk om na zijn opleiding terug te keren naar huis. Er werd hem de mogelijkheid geboden om mee te zingen in het Koor van De Nationale Opera – met succes: in januari 2023 ontving hij hier een vaste aanstelling.

Foto: Maksym Nazarenko tijdens presentatie DNO seizoen 2022-2023