Olga Smirnova
Foto: Laura Cnossen

Olga Smirnova

Eerste solist

Olga Smirnova groeide op in Sint-Petersburg en studeerde hier aan de Vaganova Academie, bij de legendarische Ludmila Kovaleva. Vlak na haar afstuderen in 2011 werd ze als solist aangenomen bij het Bolsjoj Ballet in Moskou, waar ze in 2016 werd gepromoveerd tot eerste solist. Tot 2018 werd ze hier gecoacht door Marina Kondratieva en de afgelopen jaren was Maria Allash haar coach bij het Bolsjoj Ballet.

Als gastsolist trad Olga op met diverse gezelschappen, waaronder het Marijinski Ballet, American Ballet Theatre, Wiener Staatsballett, Hamburg Ballett en Les Ballets de Monte-Carlo. Ze danste op podia over de hele wereld, in onder andere de Verenigde Staten, Japan, China, Zuid-Korea, Singapore, Bahrein, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en Noorwegen.

Olga ontving voor haar prestaties een aantal belangrijk dansprijzen. In 2016 won ze (samen met Semyon Chudin) de Grand Prix tijdens het Dance Open Ballet Festival in Sint-Petersburg en in 2013 werd ze tijdens hetzelfde festival onderscheiden met de Miss Expressivity Award. In Italië won ze in 2014 de ‘Danser van het jaar’-onderscheiding van de Positano Premia la Danza - Léonide Massine en in 2013 ontving ze de internationale Prix Benois de la Danse in de categorie ‘Beste vrouwelijke danser’. Het jaar daarvoor kreeg ze de Soul of Dance Prize in de categorie ‘Rising star’ van Ballet Magazine, als ook de prijs voor ‘Beste vrouwelijke danser’ tijdens het Bolsjoj Balletproject, dat werd uitgezonden op de Russische tv-zender TVP Kultura. Al in 2009 werd Olga onderscheiden met de Grand Prix Award van het Mikhailovski Theater in Sint-Petersburg.

Olga Smirnova is van 22 maart tot en met 18 april 2023 te zien in een aantal voorstellingen van Het Zwanenmeer.

Lees meer:

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2022


Geboorteplaats: 
Sint-Petersburg (Rusland)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste soliste (maart 2022)


Danste eerder bij: 
Bolsjoj Ballet (Moskou, Rusland)


Opleiding: 
Vaganova Academie (Sint-Petersburg, Rusland)


Prijzen: 

  • 2022: Critics’ Choice, Dancer of the Year Award
  • 2016: Grand Prix, Dance Open Ballet Festival in Sint-Petersburg (met Semyon Chudin)
  • 2014: Danser van het jaar, Positano Premia la Danza - Léonide Massine in Italië
  • 2013: Miss Expressivity Award, Dance Open Ballet Festival in Sint-Petersburg
  • 2013: Internationale Prix Benois de la Danse in de categorie ‘Beste vrouwelijke danser’
  • 2012: Soul of Dance Prize in de categorie ‘Rising star’, Ballet Magazine
  • 2012: Beste vrouwelijke danser, Bolsjoj Balletproject
  • 2009: Grand Prix Award, Mikhailovski Theater Sint-Petersburg