Olga Smirnova en Young Gyu Choi in Raymonda

Olga Smirnova & Young Gyu Choi genomineerd in ‘Danser van het jaar’ verkiezing Critics’ Choice 2022

5 oktober 2022

In de Critics’ Choice van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe over het internationale dansseizoen 2021/2022, wordt Het Nationale Ballet beloond met 21 vermeldingen in verschillende categorieën waaronder ‘Danser van het jaar’, ‘Beste gezelschap’, ‘Directeur van het jaar’, ‘Première van het jaar’ en ‘Uitmuntende dansprestaties’.

 

Danser van het jaar

Eerste solisten Olga Smirnova en Young Gyu Choi zijn beiden genomineerd in de categorie ‘Danser van het jaar’. In deze categorie nomineert een internationale jury in totaal twaalf topdansers van over de hele wereld. Alle genomineerden dingen vervolgens mee naar de ‘Danser van het jaar’ publieksprijs. Het publiek kan de hele maand oktober stemmen. In 2020 werd de eerste editie van de verkiezing gewonnen door Maia Makhateli, eerste soliste bij Het Nationale Ballet.

Young Guy Choi ontving op 30 september 2022 nog de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in 7e Symfonie van Toer van Schayk.

 

Stemmen

Alle genomineerde dansers in de categorie ‘Danser van het jaar’ dingen mee naar de publieksprijs. Het publiek kan de hele maand oktober via e-mail of sms hun stem uitbrengen. Wilt u graag uw stem uitbrengen? Dat kan!

  • E-mail: media@danceeurope.net
  • Sms: +44(0)7542770072
  • Vermeld de naam van de danser waarop u wilt stemmen
  • Vermeld uw eigen naam en e-mailadres/telefoonnummer

 

Gezelschap én directeur van het jaar

Drie leden van de twaalfkoppige Critics’ Choice jury noemt Het Nationale Ballet ‘Gezelschap van het jaar’ en Ted Brandsen ‘Directeur van het jaar’.

 

Uitmuntende prestatie voor vrouwelijke én mannelijke dansers

In de categorieën ‘Uitmuntende prestatie door een vrouwelijke danser’ en ‘Uitmuntende prestatie door een mannelijke danser’ zijn er eervolle vermeldingen voor Maia Makhateli in Raymonda en Voorbij Gegaan, Anna Ol in Trois Gnossiennes en Adagio Hammerklavier, voor Olga Smirnova in Raymonda, Edo Wijnen in Concertante, Giorgi Potskhisvili in Two Gold Variations en Young Gyu Choi als als Abd al-Rahman in Raymonda.

 

Beste premières

In de categorie ‘Beste premières’ wordt Raymonda van Rachel Beaujean maar liefst drie keer genoemd. Ook Lucifer Studies van Toer van Schayk en Anatomy of Light van Wubkje Kuindersma krijgen een vermelding.

 

Aanstormend talent

Mila Nicolussi Caviglia van de Junior Company wordt vermeld als aanstormend talent.

De Critics’ Choice 2022 is samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap, beste directeur en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.

Fotocredits: links Altin Kaftira en rechts Marc Haegeman