Young Gyu Choi
Foto: Sebastien Galtier

Young Gyu Choi

Eerste solist

Young Gyu Choi (Suncheon, Zuid-Korea) kwam in 2011 als lid van het corps de ballet in dienst van Het Nationale Ballet. In 2013 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst werd hij benoemd tot coryphée en later in hetzelfde jaar tot tweede solist. Hij danste vervolgens hoofdrollen in onder meer Don Quichot en Cinderella. Op 1 januari 2016, meteen na zijn debuut als de prins in Notenkraker & Muizenkoning, volgde de promotie tot eerste solist.

Op initiatief van zijn moeder begon Young op achtjarige leeftijd met dansen. “Ik had er aanvankelijk totaal geen zin in, maar al na een paar lessen werd ik gegrepen door de combinatie van muziek en bewegingen.” Op zijn elfde verhuisde het gezin naar Seoul, waar Young op de balletopleiding van het National Institute for the Gifted in Arts een harde leerschool te wachten stond. “Alles moest altijd perfect, aan elk detail werd eindeloos gesleuteld, maar achteraf ben ik alleen maar blij dat ik nu zo’n gedegen basis heb.”

Meteen nadat hij in 2006 de finale van de Prix de Lausanne had bereikt, maakte Young de overstap naar de Tanz Akademie in Zürich, waar hij twee jaar lang studeerde. Vervolgens keerde hij tijdelijk terug naar Korea; al wist hij toen al dat hij in Europa wilde dansen, hij moest nog onder militaire dienstplicht zien uit te komen. Dat lukte aanvankelijk door nog een periode aan de Sun Hwa Arts School te studeren, en uiteindelijk voorgoed door in 2009 de gouden medaille tijdens de Youth America Grand Prix in New York te winnen.

Young heeft meer belangrijke prijzen op zijn naam staan. Bij de Youth America Grand Prix won hij in 2005 al een zilveren en in 2007 een bronzen medaille. In 2006 behaalde hij een tweede plaats tijdens de prestigieuze Internationale Balletcompetitie in Varna en in 2010 won hij er de prijs voor ‘beste optreden in een eigentijdse choreografie’. Tevens won hij in 2010 een eerste prijs tijdens de Boston International Competition. In Amsterdam werd hij in 2017 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs en in oktober 2022 won hij de Zwaan voor ‘Meest Indrukwekkende Dansprestatie’ van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn optreden in Toer van Schayks 7e Symfonie.

Van het Britse danstijdschrift Dance Europe kreeg Young in 2020, 2021 én 2022 de eervolle vermelding ‘Outstanding performance by a male dancer’. In 2022 nomineerde het tijdschrift hem bovendien, naast elf andere internationale topsolisten, voor de Dancer of the Year Award.

Voordat Young naar Nederland kwam, danste hij korte tijd bij het Nationale Ballet van Korea en het Universal Ballet Korea, beide in Seoul. Tegenwoordig treedt hij als gastsolist regelmatig op met toonaangevende internationale gezelschappen.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2011


Geboorteplaats: 
Seoul (Zuid-Korea)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2016), Tweede solist (2013), coryphée (2013), corps de ballet (2011)


Danste eerder bij: 
Nationale Ballet van Korea, Universal Ballet Korea (Seoul) (gastdanser)


Opleiding: 
Sun Hwa Arts School (Seoul, Zuid-Korea), Tanz Akademie (Zürich, Zwitserland).


Prijzen en vermeldingen:

  • 2022: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer; nominatie Dancer of the Year Award
  • 2022: Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 
  • 2021: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2020: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2017: Alexandra Radius Prijs
  • 2010: Boston International Competition, 1e
  • 2010: Ballet Competitie (Varna, Bulgarije), 1e
  • 2007: Youth America Grand Prix (New York City, Verenigde Staten), 3e
  • 2006: Internationale Balletcompetitie, Varna
  • 2005: Youth America Grand Prix (New York City, Verenigde Staten), 2e