Young Gyu Choi

Young Gyu Choi

Eerste solist

Zuid-Koreaan Young Gyu Choi kwam in 2011 als lid van het corps de ballet in dienst van Het Nationale Ballet. In 2013 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst werd hij benoemd tot coryphée en later in hetzelfde jaar tot tweede solist. Hij danste vervolgens hoofdrollen in onder meer Don Quichot en Cinderella. Op 1 januari 2016, meteen na zijn debuut als de prins in Notenkraker & Muizenkoning, volgde de promotie tot eerste solist.

Young danste eerder bij het Koreaans Nationaal Ballet en het Universal Ballet Korea, beide in Seoul. Op initiatief van zijn moeder begon hij op achtjarige leeftijd met dansen. “Ik was niet meteen enthousiast, maar na een paar lessen dacht ik er niet meer over na en ging ik gewoon.” Op zijn tiende werd hij toegelaten tot de balletopleiding van de Sun Hwa Arts School in Korea en in 2006 vervolgde hij zijn opleiding aan de Tanz Akademie in Zürich, Zwitserland.

Young heeft al een indrukwekkend aantal prijzen op zijn naam staan. In 2006 behaalde hij een tweede prijs tijdens de prestigieuze Internationale Balletcompetitie in Varna en in 2010 won hij er de eerste prijs. In 2007 ontving hij voorts de eerste prijs tijdens de Youth America Grand Prix in New York en in 2010 eveneens een eerste prijs tijdens de Boston International Competition. In Amsterdam werd hij in 2017 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs. Van het Britse danstijdschrift Dance Europe kreeg hij in oktober 2020 de eervolle vermelding ‘Outstanding performance by a male dancer’.

Young treedt ook veelvuldig als gastsolist op bij toonaangevende internationale gezelschappen.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2011


Geboorteplaats: 
Seoul (Zuid-Korea)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2016), Tweede solist (2013), coryphée (2013), corps de ballet (2011)


Danste eerder bij: 
Nationale Ballet van Korea, Universal Ballet Korea (Seoul) (gastdanser)


Opleiding: 
Sun Hwa Arts School (Seoul, Zuid-Korea), Tanz Akademie (Zürich, Zwitserland).


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2020, Critic's Choice, Outstanding performance by a male dancer.
  • 2017, Alexandra Radius Prijs.
  • 2010, Boston International Competition, 1e.
  • 2010, Ballet Competitie (Varna, Bulgarije), 1e.
  • 2007, Youth America Grand Prix (New York City, Verenigde Staten), 1e.