Young Gyu Choi in 5 Tango's
Young Gyu Choi in 5 Tango's | Foto: Hans Gerritsen

Young Gyu Choi krijgt Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’

4 oktober 2022

Young Gyu Choi, eerste solist bij Het Nationale Ballet, ontving vrijdagavond 30 september tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala 2022 in Maastricht de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. Young ontving de prijs voor zijn imponerende uitvoering van zijn rol in 7e Symfonie van choreograaf Toer van Schayk.

Zuid-Koreaan Young Gyu Choi liet aan het begin van seizoen 2021/2022 in 7e Symfonie zijn grote bevlogenheid zien, waarmee hij zowel in moderne klassiekers als eigentijdse balletten weet te schitteren. Zijn technische virtuositeit is opvallend en valt samen met het aanstekelijke plezier en de bewonderenswaardige vrijheid van zijn dans.

 

Van corps de ballet naar eerste solist

Young kwam in 2011 als lid van het corps de ballet in dienst van Het Nationale Ballet. In 2013 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst werd hij benoemd tot coryphée en later tot tweede solist. Hij danste vervolgens hoofdrollen in onder meer Don Quichot en Cinderella. Op 1 januari 2016 volgde zijn promotie tot eerste solist.

Young heeft al een groot aantal prijzen op zijn naam staan, waaronder prijzen tijdens danscompetities in New York, Boston en Varna (Bulgarije). Ook werd hij in 2017 in Amsterdam onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs en werd hij onlangs door het Britse danstijdschrift Dance Europe genomineerd voor ‘Danser van het jaar’.

Ted Brandsen over Young: “Young is een fantastische danser en een geweldige artiest die zich op bijzondere wijze nog steeds artistiek ontwikkelt. Young heeft een leidende rol in ons gezelschap, maar is niet voor niets ook internationaal een van de meest succesvolle dansers van dit moment. Kortom, een ster van wereldklasse, die ook in Nederland alle eer verdient.”

 

‘Oscars’ Nederlandse dans

De VSCD Dansprijzen, ofwel de Zwanen, werden vrijdagavond uitgereikt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Ze worden sinds 1983 uitgereikt en ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De jaarlijks toegekende prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De VSCD Dansjury 2022 bestond uit: Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg; Geesje Prins, programmeur Amare; Swantje Schäuble, danseres; Marcelle Schots, journalist; Leo Spreksel, oud artistiek leider; Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters; Joery Wilbers, directeur De Domijnen Sittard; John Agesilas, Summer Dance FOREVER, Foundation Hip Hop Academy, docent ATD.